Güncelleme Tarihi:
Listeria: Listeria bakterileri süt, yoğurt, peynir, kavun gibi taze ürünlerin yanı sıra bazı işlenmiş gıdalarda da görülebilir. Bu bakteri soğukta da yaşayabilir. Bağışıklık sistemi zayıf çocuklar, yaşlılar, alkolikler ve hamileler risk altındadır. Maruz kaldıktan yaklaşık 2 ay sonra ortaya çıkan enfeksiyonun belirtileri ateş, mide ve kas ağrısı veya ishaldir. Bazen menenjit gibi ağır durumlara da sebep olabilmektedir. Bu bakteriden korunmak için gıdaları buzdolabında saklayın, aldığınız etiketli ürünlerin saklama koşullarına uyun, son kullanma tarihlerine ve temizliğine çok dikkat edin.
Salmonella: Kümes hayvanları ve yumurtadan geçen bir bakteridir. Hayvanın dışkısıyla temas eden her ürün risklidir. Ayrıca çiğ et de salmonella bulaştırma riski taşır. Bakteriye maruz kaldıktan 12-72 saat sonra mide krampları, ateş ve ishalle kendini gösterir. Hastalık genellikle 4 ila 7 gün sürer. Bu bakteriyle karşılaşmamak için tavuk ve tavuk ürünlerini iyice pişmiş olarak tüketin; çiğ tavuğa dokunduktan sonra ellerinizi ve tavuğun temas ettiği kesme tahtası, bıçak, tezgah gibi alanları çok iyi temizleyin.
Botulizm: Konservelerde oluşan ve yanlış saklama koşulları nedeniyle ortaya çıkan tehlikeli bir hastalıktır. Evde yapılmış konserve gıdaların yanı sıra bal, salamuralar ve fermente, füme ya da tuzlu balık, özellikle risk altındadır. Bebeklerin hastalığa yakalanma riski en yüksektir. Kramp, kusma, solunum problemleri, yutma güçlüğü, çift görme ve halsizlik veya felç gibi ciddi belirtilerle ortaya çıkar. Bu nedenle 1 yaşından küçük çocuklara kesinlikle bal vermeyin. Sızıntı yapan, deforme olmuş kutulardaki konserveleri kullanmayın.
Hepatit A: Hepatit A karaciğere saldıran; ateş, yorgunluk, bulantı, kilo kaybı ve sarılığa neden olan bir virüstür. Enfeksiyonların çoğu hafiftir. Enfekte kişi kendi hijyenine dikkat etmezse dokunduğu her yere bu virüsü yayabilir. Hastalığı yakalanmanın en önemli yolu, yiyeceklere dokunmadan önce mutlaka elleri yıkamaktır
Noro Virüs: Halk arasında mide gribi olarakta bilinen hastalık 24-48 saat içerisinde ortaya çıkan kusma ve ishalle kendini gösterir. Hastalıktan korunmanın en iyi yolu tuvaleti kullandıktan ya da çocuk bezini değiştirdikten sonra ve yiyeceklere dokunmadan önce 30 saniye süreyle sıcak, sabunlu suyla ellerinizi yıkamaktır.
Bu belirtiler varsa zaman kaybetmeden hekime başvurun!
• Yüksek ateş,
• Kanlı dışkı,
• Uzamış kusma,
• 3 günden fazla süren ishal,
• Ağız kuruluğu, baş dönmesi, azaltılmış idrara çıkma gibi dehidratasyon belirtileri
• Yiyeceklere dokunmadan önce ellerinizi iyice yıkayın.
• Çiğ et ile temastan sonra yüzeyleri, mutfak eşyaları ve kesim tezgahını temizleyin.
• Ellerinizi kağıt havlu ile silin. Ortak kullanılan havlular risk oluşturur.
• Marul veya lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin dış yapraklarını atın.
• Kırmızı et, beyaz et, yumurta ve peynir gibi gıdaları buzdolabında uygun ısıda saklayın.
• Sıcak gıdaları sıcak; soğuk gıdaları soğuk tutun.
• Bağışıklık sistemi daha düşük olan çocuk, yaşlı ve hamilelerin beslenmelerinde daha dikkatli davranın. Az pişmiş et, yumurta, pastörize edilmemiş süt ürünleri, pişmemiş şarküteri ürünleri ve çiğ deniz ürünlerinden uzak durmalarını sağlayın.