Brezilyalı bisikletçi Larissa Cantarelli (29), 1,5 yıl önce yaşadığı Portekiz'den bir kadının neler yapabileceğini göstermek için dünya turuna çıktı. Tur kapsamında Türkiye’de bulunan Cantarelli, Kapadokya’nın ardından Beyşehir'e gelerek tarihi Eşrefoğlu Camisi'ni ziyaret etti. Cantarelli, ''Neredeyse 15 ülke gezdim. Yolculuğumun amacı kadınların kendi başlarına bir şeyler başarabileceğini göstermek ve cesaret vermek'' dedi.
#Brezilyalı Bisikletçi Larissa‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariKültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Konya’nın Beyşehir İlçesi’nde incelemeleri sırasında, tarihi Eşrefoğlu Camii’nde Kuran kursu gören öğrencilere, Fatiha ve İhlas surelerini okutup, Kuran Alfabesi’ni sordu. Günay, camii çıkışında ise yanındakilere, ”Kuran kursu imtihanı da yapabiliyorum” diyerek espri yaptı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine girmesi için başvuru yaptığı 27 merkez arasında yer alan Konya'nın Beyşehir ilçesindeki, 1299'da ahşaptan yapılan Eşrefoğlu Camisindeki ağaç bölümlerinin nasıl olup da çürümeden bugüne kadar geldiği hala bilinmiyor.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Bursa mitinginde açıklamalarda bulundu. Emekli maaşları için düzenleme mesajı veren Erdoğan, "Önümüzdeki Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız. Düzenlemenin hazırlıkları tamamlandı." dedi. CHP'yi sert sözlerle eleştiren Erdoğan, "Çeşitli şehirlerde DEM ile neyin karşılığı karanlık ittifaklar kuruyor. Bundan öyle utanıyorlar ki saklamak için kırk takla atıyor. CHP'nin ihtirasları DEM'i de hallaç pamuğuna çevirdi, içini karıştırdı." ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanEğer savaş tarihine ilginiz ve deniz sevginiz varsa dünyada benzeri olmayan Çanakkale Savaşı batıklarına siz de dalabilirsiniz. Sertifikalı değilseniz 5-7 metrede, yıldızlarınız varsa metrelerce aşağıda sizi başka bir dünya bekliyor.
#Gülay Barbaros Altan45'inci UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında, Konya’nın Beyşehir Eşrefoğlu Camisi, Eskişehir'in Sivrihisar Ulu Camisi, Kastamonu Kasaba köyünün Mahmut Bey Camisi ile Ankara'nın Ahi Şerefeddin (Arslanhane) Camisi ve Afyonkarahisar Ulu Cami, Dünya Mirası Listesi’ne alındı.
#UNESCOKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, sosyal medya hesaplarından Gordion Antik Kenti’nin Dünya Mirası ilan edildiği ve yeni bir müjdenin daha beklendiği paylaşımının ardından bugün Riyad’dan bir güzel haber daha geldi.
#Mehmet Nuri ErsoyKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, sosyal medya hesaplarından Gordion Antik Kenti’nin Dünya Mirası ilan edildiği ve yeni bir müjdenin daha beklendiği paylaşımının ardından bugün Riyad’dan bir güzel haber daha geldi.
#Kültür Ve Turizm BakanıBütün bir hafta yorucu geçen iş koşuşturmasından sıkılanlar, hafta sonlarını iple çekiyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza her mevsim harika manzaralara bürünen, doğanın içinde ailece vakit geçirmeye uygun, mutlaka görülmesi gereken gölleri sorduk. 12 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 13 gölü önerdiler...
#RotaSELÇUK Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, Konya'nın Beyşehir ilçesinde yapımı 1299 yılında tamamlanan Eşrefoğlu Camisi'nin geçme yöntemiyle yapılıp, ahşap 47'si direk, toplam 602 sütun ve kirişi bulunduğunu belirtti. Sedir ağacından sütunların bugüne kadar ayakta kalmasının nedeninin cami içindeki, 'karlık' denilen kar havuzu olduğunu söyleyen Muşmal, ''Çatıdaki kar, kürümek suretiyle karlık olarak kullanılan havuza dolduruluyordu. Oradaki kar, yaz boyunca içerideki nem ve ısı dengesini sağladığı için de ağaçların kuruması ve çatlaması engelleniyordu'' dedi.
#KonyaBugün İç Anadolu‘ya Beyşehir Gölü’ne uzanıyoruz. Akdeniz Bölgesi’nin Göller bölgesinde yer alan Beyşehir, İç Anadolu’dan Akdeniz’e önemli bir geçiş noktası. En güney ucu baz alındığı zaman Akdenize olan uzaklığı 65 km civarında. Bir set misali araya giren Toros Dağları, yöreyi Akdeniz’den ayırmıştır. İlçe, Batı Toroslar arasında bulunan, çukur alandadır. Bu çukurun büyük kesimini Beyşehir Gölü kaplar ve bu gölün suyu Konya Ovası’na hayat verir.
#Konya OvasıYolculuk mevsimi başladı. Bu yıl bir ya da iki haftalık uzun tatil yerine üç-dört günlük kısa bir tatil düşünüyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Bahanesi yeme-içme olan, hazır gitmişken kültürel gezilerin ve denizin de tadının çıkartılacağı en göz alıcı yerler nereler?’ diye sorduk. Birbirinden güzel 10 adresi önerdiler...
#RotaBugünkü Özbekistan’ın otantik şehri Hive, Ürgenç ile Harezim bölgesinin başkentidir. Çölün ortasındadır; yani İpek Yolu’nun ortasında. Bugün bu güzel şehir, eski abideleriyle, kendi özgün şivesi olan Horezmi’yi konuşan Özbekleriyle bizim için bir renktir. Şehirde modernleşme var ama eski yapılara hiçbir şekilde dokunulmamış, yapılanlar da eskilere uydurulmuş ve binaların boyuna çok dikkat ediliyor. Hive bence geleneksel yaşamın ilk defa bu kadar rahat, renkli ama aynı zamanda ciddi ve müreffeh olduğu tek şehir.
#ÖzbekistanArap Alfabesinin ilki harf olan ''Elif'', İslam dininde ve tasavvuf edebiyatında Allah'ın birliğini ve tekliğini simgeler. Örneğin Kanuni Sultan Süleyman'ın yazdığı ''Kadd-i yari kim halkın serv görür kimi elif / Cümlenin maksudu bir amma rivayet muhtelif'' beytinde, Elif kelimesi, vahdetin sembolü olarak kullanılmıştır. Lamelif ise, lam ve elif harflerinin terkibidir. Bu terkipte ''lam'', Allah'ın yeryüzüne halife olarak atadığı kulun sembolüdür. Lamelif şiirinin türü, içeriği ve şairi hakkında tüm detayları derledik.
Anadolu'da tarihi geçmişi olan camiler bulunmaktadır. Bu camilerden birisi de Eşrefoğlu Camii'dir. Eşrefoğlu Camii gerek mimar yapısı gerekse de hikayesi ile her dönem ziyaretçi akımına uğrayan yerlerin başında yer almaktadır. Eşrefoğlu Camii Anadolu'da ki en meşhur camiler arasında olup bu camiyi her sezon ziyaret edenlerin sayısı artmaktadır. Tarihi oldukça eski olmasına rağmen Eşrefoğlu Camii günümüzde hala ibadethane olarak kullanılan camilerdendir. Eşrefoğlu Camii'ni ziyaret etmek isteyen kişiler bu caminin tarihi ve hikayesini araştırmaktadırlar. Peki, Eşrefoğlu Camii nerededir? Eşrefoğlu Camisinin tarihi nedir? Eşrefoğlu Camii hangi mimari özelliklere dayanılarak yapılmıştır? Eşrefoğlu Camii mimarı kimdir? İşte Eşrefoğlu Camii ile ilgili her şey.
#Eşrefoğlu