Bern Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bernd Nicolai, “Nazi Almanyası’ndan 1930’lu yıllarda kaçan önemli bilim insanlarına Türkiye kucak açarak büyük bir insanlık örneği göstermiş ve birçok Alman bilim insana da önemli bilim ve teknik aktarımı yapma fırsatı sunmuştur” dedi.
#Bilim İnsanları‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariAvusturya’nın Türkiye Büyükelçisi Klaus Wölfer, 25 Haziran tarihinde mimar Brigitte Weber’e Avusturya Cumhuriyeti Altın Liyakat Nişanı’nı tevdi etti. Avusturya İstanbul Başkonsolosluğunun bulunduğu Yeniköy Sarayında gerçekleştirilen törene mimar çevreleri ile ticaret hayatından tanınmış kişiler katıldı.
#Mimarİnönü Stadı, Ali Sami Yen Stadı, Karagümrük Stadı ve bugün Lütfi Kırdar Kongre Salonu olarak hizmet veren Spor ve Sergi Sarayı'nın mimarlarından olan 102 yaşındaki Fazıl Aysu, dün gece vefat etti. Aysu, İnönü Stadyumu'nda yıkım kararının alınmasından hemen önce verdiği röportajda "Yeni stadı görmeye ömrüm kafi değil, 2014'e dek yaşayamam" demişti.
İnönü Stadı, Ali Sami Yen Stadı, Karagümrük Stadı ve bugün Lütfi Kırdar Kongre Salonu olarak hizmet veren Spor ve Sergi Sarayı'nın mimarlarından olan 102 yaşındaki Fazıl Aysu, dün gece vefat etti. Aysu, İnönü Stadyumu'nda yıkım kararının alınmasından hemen önce verdiği röportajda "Yeni stadı görmeye ömrüm kafi değil, 2014'e dek yaşayamam" demişti.
Ankara’ya kent kimliğini kazandıran yapılar arasında bazıları var ki, gerek mimari yapısı gerekse arz ettiği önemle diğerlerinden ayrılıyor. Bunlardan biri olan Cebeci’deki Ankara Devlet Konservatuvarı (şu anda Mamak Kültür Merkezi), müzik ve sahne sanatları alanında yetiştirdiği sayısız sanatçı ile sadece Ankara ve Türkiye’de değil, dünya çapında da büyük bir saygınlık kazanıyor. Öyle ki, kabul edilmesi neredeyse imkânsız olan Paris Konservatuvarı, 1960’lı yıllarda yapılan protokolle dünyada sadece Ankara Devlet Konservatuvarı’ndan gelenlere kapılarını doğrudan açıyor.
#Ankara Devlet KonservatuvarıAnkara’nın Cebeci semtinde, Musiki Muallim Mektebi ve Ankara Devlet Konservatuvarı’nın kurulduğu tarihi bina 1980’lerde düğün-kebap salonuna dönüştürülmüştü. Mezun olup ders verdiği yapının müzeleştirilmesini savunan besteci Turgay Erdener konuyu gündeme getirmek amacıyla 2012’de ‘Cebeci Monologları’ dizisini yazmaya başladı. Dizinin üçüncüsü geçen ay tamamlandı. CSO Kuvartet ve Rengim Gökmen yönetimindeki CSO, eseri 12-13 Nisan’da Ankara’da seslendirecek.
#Musiki Muallim Mektebi“Taht yok ki payı olsun, merkez Ankara oldukça İstanbul başına yastığa koyup, rahatça uyusun!” Bu sözler “Ankara’nın en çok dönüşünü seviyorum” diyen ünlü şair Yahya Kemal’den. Yazıya özel olsun, gözünüzü seyreylesin diye bir pazar sabahı Sevgili Mustafa Taşkın’la erkenden fotoğrafladık.
#ANKARAHürriyet Ankara’nın “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesi kapsamında Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin, Ankara Üniversitesi’nden sonra Hacettepe Üniversitesi’ne konuk oldu. H.Ü Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, “Öğretim üyesinin, öğrenci temsilcisinin her konuyu rahatlıkla konuşabildiği Ankademi projesindeki bu iklime Türkiye’nin ihtiyacı var” dedi.
#AnkademiTarihi binalar, değişen ihtiyaçlarla birlikte farklı amaçlara hizmet vermeye devam ediyor. Bu yapılar içinde İktisat ve Ziraat Vekaleti olarak tasarlanan Ticaret Bakanlığı binası, Yargıtay ek binası, Musiki Muallim Mektebi adıyla açılan Devlet Bonservatuvarı binası da kültür merkezi olarak kullanılıyor.