HPV, insanlarda oldukça yaygın olarak bulunan ve çoğu kişide bir soruna yol açmasa da bazı kişilerde genital siğil ve kansere sebep olabilen virüsün adı. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi/ Enfeksiyon- Klinik İmmünoloji- Romatoloji Bilim Dalı Uzmanı Dr. Tuba Demirci Yıldırım ve Prof. Dr. Şükran Köse İnsan papilloma virüsünü anlattı.
#1Vitaminlerin vücudumuzun sağlıklı bir yapıda kalması için ihtiyaç duyduğu organik bileşikler olduğunu ve kanın pıhtılaşması, sinir sistemi, görme fonksiyonları, deri yapılanması ile bağışıklık sistemini kapsayan çeşitli rolleri olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özlem Özyılmaz, hangi vitamin eksikliğinin hangi hastalığa zemin hazırladığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
#Vitamin EksikliğiKadınlarda orta yaş ve sonrası dönemde yumurtlama sürecinin sonlanması durumu olan menapoz, bazı kişiler için beklenenden daha erken süreçte gerçekleşebilir. Peki, erken menopoz kaç yaşında başlar, belirtileri nelerdir? İşte, erken menopoz nedenleri, tedavisi ve merak edilenler...
#Erken MenopozKadın ve erkek biyolojisi hakkında araştırmalar sonuçlandıkça elde edilen verilerin tedavi yaklaşımlarında önemli kazanımlar sağlayacağını dile getiren Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, “Kadınlar Günü” özelinde hangi sağlık sorunlarının kadınları daha fazla etkilediğini anlattı.
#Prof. Dr. Erkut Attarİnfertilite, yani bir yıl korunmadan çocuk sahibi olamama oranı dünyada %8-12 arasındayken, ülkemizde bu oran %10-20 aralığında değişiyor. İnfertiliteye neden olan en önemli faktörlerden biri kadınlarda yaşanan 'erken yumurtalık yetmezliği' olarak biliniyor. Üreme Sağlığı ve İmmunolojisi Uzmanı Dr. Murat Berksoy, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Erken Yumurtalık YetmezliğiSİGARA kullanımının artması, beslenme hataları ve çevresel faktörler erken menopoz için zemin hazırlıyor. Kadınların yaşamlarında son derece önemli bir dönem olan menopozun erken yaşandığında ciddi sağlık sorunlarına da neden olabildiğini söyleyen Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, yumurtalık işlevlerinin önceden belirlenmesinin kadının doğurganlığın korunması açısından çok önemi olduğunu ve emzirmenin erken menopoz riskini azalttığını da açıkladı.
#Prof. Dr. Erkut AttarKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Namık Kemal Duru, son yıllarda geliştirilen tedaviler sayesinde erken yumurtalık yetmezliği yaşayan kadınların 'kendi yumurtalarıyla' gebe kalmasının mümkün olduğunu belirtti.
#Yumurtalık Rezervi AzalmasıNormal over gelişiminde bir çok faktör rol oynamaktadır. Bu faktörlerin hassas bir denge halinde koordine olması ile normal over gelişimi sağlanmaktadır. Bu faktörlerden herhangi birinde oluşabilecek bir problem bu süreci sekteye uğratacaktır. Ancak prematür over yetmezliğine neden olan mekanizma tam anlamıyla açıklanamamaktadır. Bu bağlamda pof sınıflandırmasında bu duruma neden olan durumları tanımlamak daha doğru olmaktadır.
#Yumurta RezerviErken menopoz olarak bilinen “Erken Yumurtalık Yetmezliği”nde kemik erimesi, cilt ve cilt altı yapılarının zamanından önce yıpranması, metabolizma değişiklikleri nedeniyle kalp hastalığı gelişmesine karşı bir süre hormon yerine koyma tedavisi uygulanması gerektiği bildirildi.
Estradiol vücut için önemli bir hormonu olarak bilinmektedir. Yüksekliği veya düşüklüğü insan sağlığına zararlı olabilir. Peki, estradiol nedir? Estradiol değeri ne olmalıdır? Sizler için bu soruların cevaplarını araştırdık ve sonuçlarını derledik.
#Estradiol NedirHastalıkların tanısında hastalara belirli tahliller yapılır. Tedavi sürecinin başarısında pozitif etkileri bulunan bu tanı yöntemleri, farklı durumlarda farklı tahlillerle uygulanabilir. Hastanelerde kan tahlili yapılarak hastanın şeker düzeyi, kan değerleri incelenebilir. Ancak bazı durumlarda çok daha detaylı araştırmalar için farklı tahliller gerekli olabilir. Bunlardan biri olan APTT testi, hemotoloji laboratuvarlarında yapılır. Peki, APTT testi ne anlama gelir? APTT nedir? APTT değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte detaylar...
#APTT NedirKadınlarda hormonda yaşanan dengesizlikler farklı problemlere sebep olmaktadır. Bazı kadınlarda iştahsızlık bazı kadınlarda ise depresyon gibi psikolojik problemlere neden olmaktadır. Kadınlarda görülen adet düzensizlikleri veya akne problemleri hormon bozukluklarının en önemli belirtileri arasındadır. Peki kadınlarda hormon bozukluğu belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Neden olur, nasıl tedavi edilir ve tedavisi kaç gün sürer? İşte kadınlarda hormon bozuklukları ile ilgili detaylar.
#Kadınlarda Hormon BozukluğuClaire Pape, hayatında sadece bir kez regl oldu ve hemen ardından henüz 13 yaşındayken menopoza girdi, 17 yaşında da çocuk sahibi olamayacağını öğrendi. Claire, şu anda 43 yaşında ve 2 çocuk annesi. Ve kendisi gibi erken menopoz teşhisi olan kadınlara umut vermek için hikayesini milyonlarla paylaşıyor.
#Kadın SağlığıKronik hastalıklara sahip anne adaylarının yakın takip ve tedavileri düzenlendikten sonra gebe kalmalarında sakınca olmadığını söyleyen Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Arık, gebelikte takip sıklığının diğer gebelere göre daha fazla ve daha özellik göstermesi gerektiğinin altını çizdi.
#Op. Dr. Hüseyin ArıkMEME kanseri günümüzde kadınlarda en sık rastlanan kanser türü ve gün geçtikçe de daha genç yaşlarda görülüyor. Gelişmiş ülkelere oranla ülkemizde meme kanseri görülme yaşının daha düşük olduğuna dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Neşet Köksal, genç yaşta görülen meme kanserinin, ileri yaşa oranla daha hızlı ilerleyebileceği ve tekrarlama olasılığının da fazla olabileceği uyarısında bulundu.
#Prof. Dr. Neşet KöksalHastanelerde sıklıkla karşılaşılan bir bölüm olan üroloji halk arasında sadece erkek üreme organları ile ilgilenen bir bölüm olarak biliniyor. Oysaki üroloji bölümünün farklı görevleri de bulunuyor. Halkın tam olarak ne ile ilgilendiğini bilmediği bir bölüm olan üroloji hakkında tüm merak edilenleri bu yazımızda derledik.
#Üroloji Nedir?Özellikle uzun süreli ilişkilerde bir süre sonra cinsel isteksizlik söz konusu olabiliyor. Cinsel isteksizliğe neden olan birçok faktör var. Cinsel Terapist ve Uzm. Dr. Şenay Eserdağ, cinsel isteksizlik nedenleri ve tedavi yöntemlerini sizler için çözüm önerilerinde bulundu.
#Cinsel İsteksizlikYaşadığınız adet düzensizliğinin, bir türlü veremediğiniz kiloların, sürekli artan iştahınızın nedeninin hormonlar olduğunu düşündünüz mü?Günlük hayatta karşılaşılan birçok sorunun arkasında hormonlarda yaşanan dengesizlikler olabilir. Bu, kimi zaman iştah sorunları olarak yansır kimi zamansa depresyon. Ancak önlem alınmadığında çok daha ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Nurcan Dalan, kadınlarda görülen hormon bozukluklarının nedenlerini anlattı.
#Hormon BozukluğuBugün binlerce kadın meme kanseriyle mücadele ediyor, rahim kanseriyle savaşıyor ve daha birçok kadın hastalığıyla uğraşıyor. Çoğu durumda tedavi edilebilecek hastalıklar, erken teşhis edilemediği için olumsuz bir şekilde sonuçlanıyor. Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gamze Baykan, kadınlarda en sık görülen kadın hastalıklarını ve tedavi yöntemlerini sizler için anlattı.
#Kadın Hastalıkları