Onlar hem pandemide en büyük zorlukları yaşayanlar hem de toplum içinde zaman zaman ayrımcılığa uğrayanlar... Psikolog Aynur İlhan: “Yaşlı olmak üretmeye, öğrenmeye, hayal etmeye, arzulamaya, sevişmeye engel değil. 40 yaşında okuma-yazma öğrenebilir, 60 yaşında yeni bir iş kurabilir, 90 yaşında âşık olabilirsiniz. Hayata bütün olarak bakmak lazım.”
#GazetehaberleriErkeklerde cinsel hayatın belli bir yaştan sonra bittiği düşüncesi bizim toplumumuzda adeta yer etmiş ve hatta çaresizce kabul edilmiş bir anlayış. Herkesin bildiği “Yaş 70 iş bitmiş” sözünü bir kenara bırakın, çoğu insan 50’den sonra bile cinsel hayatının bittiğini zannediyor. Bu inanışın yanlış olduğunu peşinen söyleyeyim. Erkeklerde cinsel hayatın sağlıklı bir şekilde devam etmesi her yaşta mümkündür.
#CinsellikAçıkçası bir okuyucum, sorduğu soru ile hatırlatmasa, sosyal güvenlik açısından önemli bir konuyu atlamış olacaktım. Okuyucum, detaylı şekilde sağlık sorununu anlatarak, ‘bizim gibi kişilerin emekli olabilmesi için özel bir durum var mı?’ diye soruyor.
#NOYAN DOĞANYaşlı bir adam görünümünde doğup gittikçe gençleşen bir adamın hikayesini anlatan Benjamin Button filmini hatırlatan bir bebek Bangladeş'te dünyaya geldi. Dünya basınının da ilgisini çeken bebeği görmeye her gün meraklı ziyaretçiler gidiyor."Magura kentinde doğan küçük bebek kırış kırış yüzü, kocaman gözleri ile dikkat çekiyor. Nadir görülen ve erken yaşlanma hastalığı olarak bilinen progeria hastalığıyla ile doğan bebeğin durumu 4 milyon doğumda bir görülüyor.Hücreleri normalden erken yaşlanan bebekler çok fazla yaşamıyor. Bebeğin babası, Biswajit Patro ise oğlunun durumundan şikayetçi olmadıklarını, sadece Tanrı'ya şükrettiklerini, mutsuz olmaları için bir neden olmadığını söyledi.Aile meraklı insanların evlerini sık sık ziyaret ederek bebeklerini de görmek istediğini belirtti.Progeria çok nadir görülen genetik bir bozukluktur. Tek bir genin anormal protein üretmesinden kaynaklanır. Bu şekilde doğan bebekler genellikle 13 yaşından daha uzun süre yaşayamazlar.
#ProgeriaErciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sibel Akın, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaşlı nüfus oranının arttığını, bu nedenle geriatri uzmanların artmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GERİATRİ BİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ YRD. DOÇ. DR. SİBEL AKIN, TÜM DÜNYADA OLDUĞU GİBİ TÜRKİYE’DE DE YAŞLI NÜFUS ORANINDA HIZLI BİR ARTIŞ YAŞANDIĞINA DİKKAT ÇEKERKEN, 2023 YILINDA TÜRKİYE NÜFUSUNUN YÜZDE 10,2’SİNİN YAŞLILARDAN OLUŞMASININ BEKLENDİĞİNİ KAYDETTİ.
Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya sakatlığı bulunanların, Kanunen malul sayılmaları mümkün değildir. Bu durumda olan sakat kişilere daha erken yaşlılık aylığı bağlanmasına ilişkin olarak bir düzenleme yapılmıştır.
Çocukların yaşam boyu kendilerini gerçekleştirebilen bireyler olmasında ebeveynlerin yetişkin olma becerileri çok önemli. Çocuklar, kadın ve erkek rollerini sağlıklı olarak yaşayabilen anne ve babalara ihtiyaç duyarlar. Bu olgunluğa sahip olan ebeveynlerin olduğu evlerde yaşam; sınırlar, denge, adalet, sevgi ve saygı çerçevesinde ilerler. Çocuklar böyle bir çevrede kendilerini güvende hisseder.
#Konuk Yazar