Güncelleme Tarihi:
Yrd. Doç. Dr. Akın, 2023 yılında Türkiye nüfusunun yüzde 10.2’sinin yaşlılardan oluşmasının beklendiğini kaydetti. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaşlılığı ’çevresel faktörlere uyum sağlayabilme yeteneğinin azalması’ olarak tanımladığını belirten Yrd. Doç. Dr. Akın, şunları söyledi:
YAŞLILIK SINIRI 65
"Demografik anlamda yaşlılık sınırı 65 yaş. 65- 74 yaş arası erken yaşlılık, 75- 84 yaş arası yaşlılık, 85 yaş üzeri ise ileri yaşlılık olarak nitelendirilmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşlı nüfus oranı hızla artmaktadır. Ülkemizde Yaşlı nüfus oranı 2013 yılında yüzde 7.7 iken, nüfus projeksiyonlarına göre 2023 yılında bu oranın yüzde 10.2 olması beklenilmektedir. Doğuşta beklenen yaşam süresi, Türkiye geneli için toplamda 76.3 yıl. Erkeklerde 73.7 yıl ve kadınlarda 79.4 yıldır."
100 BİN YAŞLI İÇİN 1 GERİATRİ UZMANI
Yaşam süresinin uzaması ve yaşlı nüfusun artması nedeniyle Türkiye’de yaklaşık 6 milyona ulaşan yaşlı nüfus için sadece 60 geriatri uzmanı bulunduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Akın, bunun da 100 bin yaşlıya bir geriatri uzmanı düşmesi demek olduğunu vurguladı. Yaşlı hastaları tanıyan, her semptomu yaşlılığın doğal bir sonucuymuş gibi algılamayan geriatri uzmanlarının sayısının artmasına ihtiyaç olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Akın, Türkiye’de genelinde tıp fakültesi olan tüm üniversitelerde geriatri bilim dalının yaygınlaştırılması gerektiğini sözlerine ekledi.