Hamile olup olmadığını mümkün olduğunca hızlı bir şekilde öğrenmek isteyen kadınlar tarafından erken gebelik testi ne zaman ve nasıl yapılır konuları sıklıkla araştırılıyor. Evde yapılan hamilelik (gebelik) testlerinden biri olan bu test, daha hızlı bir şekilde hamilelik riskini kesin bir sonuca ulaştırıyor. Peki erken gebelik testi ne zaman yapılır? İşte, erken gebelik testinin nasıl yapıldığına dair detaylar…
#Erken Gebelik TestiHamilelik belirtileri, her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Bu belirtilerin süreleri ve sıklıkları değişiklik gösterebilir. Belirtiler her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Ayrıca bazı kadınlar regl öncesi dönem ile hamilelik belirtilerini karıştırabilir. Ancak hamileliğin en önemli belirtisi adet (regl) döneminde adet görmemektir. Peki hamilelik nasıl oluşur, ne zaman başlar? hamilelik belirtileri nelerdir? İlk hafta hamilelikte hangi belirtiler görülür? İşte Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz ve Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın'ın verdiği bilgiler doğrultusunda erken hamilelik belirtileriyle ilgili detaylı bilgiler...
#Hamilelik BelirtileriYurt dışında pek çok kadın tarafından kullanılan evde menopoz testini ilk defa duymuş olabilirsiniz ama ülkemizde de e-ticaret sitelerinde yurt dışından ürün satışı yapılıyor. Peki, kadınlara olası menopoz aşamaları hakkında bilgi veren bu testler ne kadar güvenilir?
#MenopozEfsane şarkıcı Lionel Richie'nin modellik yaparak ünlenen kızı Sofia Richie geçen yılın nisan ayında günler süren rüya gibi bir düğünle evlenmişti. Daha bu görkemli düğünün yankısı sürerken ünlü ismin hamile olduğu ortaya çıktı.
#Sofia RichieGebelik diyabeti hakkında bilgiler merak ediliyor. Anne ile baba adayları, hamilelik sürecinin sağlıklı ve huzurlu geçmesi için tüm önlemleri alsalar da hesapta olmayan sorunlar gelişebiliyor. Bu sorunların başında gelen ‘gebelik diyabeti’ hem annenin hem bebeğin sağlığını tehdit ediyor. Öyle ki erken doğum riskini artırıyor, anne adayında yüksek tansiyonu ve gebelik zehirlenmesini tetikleyebiliyor, bebekte gelişim geriliğine yol açabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Esra Boyar, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Gebelik DiyaebetiÜlkemizde HIV ile mücadelede önemli bir rol üstlenen beş hekim derneği, Şüphen Olmasın inisiyatifi ile HIV konusunda toplumsal farkındalık oluşturmaya, düzenli test olma oranını artırma ve HIV ile yaşayanların hayat kalitesini yükseltme hedefiyle çalışmalarına devam ediyor.
#Sponsorlu İçerikDünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMADünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMABeta HCG, hamilelik sırasında salgılanan hormonlardan biridir. Beta HCG hormonu, alfa ve beta olmak üzere iki alt türe sahiptir. Hamileliğin en erken aşamalarında bile belirlenmesini sağlayan HCG hormonu, gebelik testi olarak en sık kullanılan parametredir. Çünkü önemli ölçüde artmaktadır. Kan ve idrarda kolayca test edilebilir. Kanda yapılan ölçüm, idrar testlerinden daha önce ve daha doğru sonuçlar verme yeteneğine sahiptir. Peki, Beta HCG ne işe yarar? Beta HCG düşüklüğü ya da yüksekliği ne anlama gelir? Bu ve benzeri soruların cevaplarını sizler için detayları ile derledik.
#SağlıkAFP (Alfa fetoprotein), anne karnında gelişmekte olan fetüsler ve anneleri için çok önem taşıyan proteindir. Bu protein, fetüsün karaciğeri tarafından üretiliyor. Bu protein, plasenta yoluyla anneye de geçiyor. Hamileliğin belirli evresinde AFP testi yapılarak, bebeğin gelişiminde ve annede sorun olup olmadığı tespit ediliyor. AFP testi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
#AFP DeğeriEstradiol vücut için önemli bir hormonu olarak bilinmektedir. Yüksekliği veya düşüklüğü insan sağlığına zararlı olabilir. Peki, estradiol nedir? Estradiol değeri ne olmalıdır? Sizler için bu soruların cevaplarını araştırdık ve sonuçlarını derledik.
#Estradiol NedirHastalıkların tanısında hastalara belirli tahliller yapılır. Tedavi sürecinin başarısında pozitif etkileri bulunan bu tanı yöntemleri, farklı durumlarda farklı tahlillerle uygulanabilir. Hastanelerde kan tahlili yapılarak hastanın şeker düzeyi, kan değerleri incelenebilir. Ancak bazı durumlarda çok daha detaylı araştırmalar için farklı tahliller gerekli olabilir. Bunlardan biri olan APTT testi, hemotoloji laboratuvarlarında yapılır. Peki, APTT testi ne anlama gelir? APTT nedir? APTT değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte detaylar...
#APTT NedirGünümüzde kadınların kariyerlerine odaklanmak istemeleri gibi kişisel sebepler ve gelişen teknoloji anne olma yaşının ilerlemesini sağladı. Özellikle son 10 yılda doğum yapan 40 yaş ve üzeri kadınların sayısında gözle görülür bir artış söz konusu. Peki ileri yaşta anne olmak nasıl bir duygu? Hem fiziksel hem de psikolojik yönden zorlukları daha mı fazla? Yoksa ileri yaş bilinci, süreci kolaylaştırıyor mu? 40 yaş ve üzerinde anne olan kadınlar tüm bu sorulara cevap niteliğinde kendi hikayelerini anlatıyor...
#İleri Yaş Gebelikİngiltere'de yaşayan Sylvia Chengo'nun 6 yaşındayken geçirdiği bir göz hastalığı, yıllar yıllar sonra doğum yapmasıyla nüksedince genç kadın görme yetisini kaybetti. Peki hamilelik göz sağlığını nasıl etkiliyor, başka hangi sağlık sorunlarına sebep oluyor? Hamilelikte yaşanan önemli sağlık sorunlarını ve riskleri uzmanlarla konuştuk. Detaylar haberimizde…
#SağlıkÖnceki yıllarda viral hastalıkların iyileşme süreci yaklaşık bir haftayken bu sene semptomlar kolay kolay geçmiyor. COVID-19, influenza, RSV virüslerinin yanı sıra İngiltere’de çocuk ölümlerine neden olan strep A gibi bakterilerden söz ediliyor. Üstelik belirtileri de birbirine benziyor. Uzmanlara bu hastalıkları birbirinden nasıl ayıracağımızı, testlerini, aşıları olup olmadığını sorduk.
#RSVAlmanya’da önümüzdeki kasım ayında yine bir dizi değişiklikler gündemde. Enerji alanındaki temel tedarik hizmet fiyatlarındaki artıştan zamlanan veteriner ücretlerine ve hasta nakliyatında eşlik edenlere getirilen kolaylıklara kadar birçok alanda yapılan değişiklikleri sizler için derledik.
#GrundversorgungABD'nin Nebraska eyaletinde yaşayan 23 yaşındaki bir öğretmen bacaklarındaki şişlik ve yorgunluk nedeni ile gittiği hastanede hamile olduğunu öğrendi. Doktorlar kadına 'preeklampsi' yani gebelik zehirlenmesi yaşadığını belirterek acilen doğuma aldılar.
#ABDKadınlarda döllenme zamanından doğum zamanına kadar giden sürecin sıkıntısız ve sağlıklı bir şekilde tamamlanması çok önemlidir. Bu da döllenmiş yumurtanın doğru bir şekilde rahim içerisinde yerini alması ile oluşur. Döllenmiş olan yumurtanın rahim dışında başka bir yere tutunmuş ise bu dış gebeliğin oluşmasına neden olmaktadır. Dış gebelik kaçıncı haftada ve ayda belli olur? Dış gebelik ne zaman anlaşılır, sonlanır, kanama yapar ve tehlikeli olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Gebelik testinin sabah yapılması önerilir. Eğer idrarla gebelik testi yapılacaksa bunun sabah ilk idrar olması daha doğru bir sonuç almak için önemlidir. İlk idrarda hCG hormonu daha yüksek olduğundan daha güvenilir bir sonuç elde edilir. Gebelik testinin ne zaman yapılması gerektiği ile beraber sabah ve akşam neden farklı sonuçlar verebileceğini detayları ile derledik.
HCG testi halk arasında hamilelik testi olarak bilinmektedir. Kişilerin gebe olup olmadığını kesin olarak sonuç veren bir laboratuvar testi olarak bilinmektedir. Genellikle adet döneminin gecikmesinden 11 gün sonra yapılan kan testinde HCG hormonunun saptanması ile hamileliğin var olup olmadığı anlaşılabilir. Gebelik kanda ne zaman belli olur ve çıkar? Gebelik için kanda neye bakılır, kesin çıkar mı ve çıkmayabilir mi? Sizlere gebelik testi hakkında detayları derledik.
Yerleşme kanaması, bebek heyecanı yaşayan anne adaylarının merak ettiği konulardan biri. Gebelik döneminde kadın vücudunda çeşitli değişiklikler meydana gelir. Yerleşme kanaması da bu dönemde görülebilir. Yerleşme kanaması ne zaman olur? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Yerleşme Kanaması Ne Zaman OlurGebe olduğundan süphelenen kadınlar için kan testi kesin sonuç olarak kabul edilir. Her ne kadar evde yapılan gebelik testlerine oranla daha kesin olsa da kan testinin de zamanı önemlidir. Peki, hamilelik kan testinde ne zaman, kaç günde belli olur? İşte hamilelikte kan testi hakkında merak edilenler...
#Hamilelik TestiErtesi gün hapı; bir çeşit doğum kontrol metodu olarak tanımlanmaktadır. Ertesi gün hapına; acil doğum kontrol yöntemi de denmektedir. Bunun sebebi; kullanılmakta olan doğum kontrol metodunun başarısız olması veya korunmasız cinsel ilişkiden ötürü hamileliği önlemek adına kullanılan bir metot olmasından kaynaklıdır. Peki ertesi gün hapı adeti geciktirir mi ve ne kadar geciktirir? Ertesi gün hapı adet düzensizliği yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Ertesi Gün Hapı