İstanbul'da, 112 Acil Çağrı Merkezi'nde çalışan kişilerle ortak hareket ederek, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden olan çetenin lideri Fırat Sarı’nın, YouTube üzerinden yayınlanan bir programa katılarak yenidoğan bebekler hakkında açıklamalarda bulunduğu ortaya çıktı. Öte yandan Yenidoğan çetesinin lideri Fırat Sarı ile Çorlu Reyap Hastanesi hemşiresi Bahar Kanık’ın fezlekelerle ortaya çıkan telefon konuşmasında bebek ölümleriyle adeta dalga geçmeleri kan dondurdu. İddianamede ise; çetenin şeması, çete üyeleri, hangi hastanelerle işbirliği yaptıkları ve nasıl bebek ölümlerine neden oldukları ayrıntılı şekilde anlatıldı...
#Yenidoğan ÇetesiDünya Sağlık Örgütü ve UNICEF tarafından yayımlanan rapora göre, dünyada 2020 yılında yaklaşık 13.4 milyon bebek prematüre doğdu. Bu sayıların ‘sessiz acil durum’ haline geldiği belirtilen raporda, dünyada yaklaşık 1 milyon prematüre bebeğin erken doğumla ilgili komplikasyonlardan dolayı hayatını kaybettiği belirtildi.
#Dünya Sağlık Örgütü'Bir okul çocuğu, ayda 4-5 kez doktora gidebiliyor' bu sözler Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Binboğa'ya ait. Bu yıl solunum yolu enfeksiyonlarında büyük artış yaşanıyor. Ağırlıklı olarak çocukları etkileyen virüslerin içinde en çok görülen ve hızlı bulaşan ise RSV… Peki en çok kimler için riskli? Belirtileri neler ve nelere dikkat etmek gerekiyor? Neden bu yıl bu kadar arttı? Uzmanlar anlattı.
#RSV37 haftadan daha erken doğan bir bebeğin ebeveyniyseniz, son birkaç günü, haftayı ve hatta ayları dakika dakika yaşayarak, ağırlıklara, ölçümlere ve testlere odaklanarak geçirmiş olabilirsiniz. Normal doğumlara göre prematüre bebeklerin gelişiminde daha hassas olunması normaldir. Peki, prematüre bebek nedir, kaç kilo doğar? İşte prematüre bebek özellikleri ve gelişimi...
#Prematüre BebekHamilelik dönemi oldukça heyecan verici bir süreç olmakla birlikte, dikkat edilmediği durumlarda birçok sağlık problemini de beraberinde getirebilir. Bu özel zamanları en rahat ve sağlıklı şekilde atlatmanız için dikkat etmeniz gereken önemli konular bulunuyor. Bu konular arasında beslenme de ilk sıralarda yer alıyor. Dengeli beslenmenin önemli olduğu kadar bazı yasaklarla da karşı karşıya kalınabilir…
#HamileHamilelikte kahve içmek zararlı mı? Gebelik döneminde olanlar hangi kahveyi tercih etmeli? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Yavuz Yurtsever, yasak listelerinin başında yer alan kahve ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.
#Filtre KahveDünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünyada her yıl 15 milyon bebek, prematüre olarak doğuyor ve bir milyondan fazlası bir yaşını dolduramadan yaşamını yitiriyor. Neonatoloji (Yeni Doğan) Uzmanı Dr. Bora Baysal, “Erken doğan bebekler serebral palsili bebeklerin yüzde 45'ini, görme sorunu yaşayanların yüzde 35'ini, işitme ve bilişsel sorunlar yaşayanların ise yüzde 25'ini oluşturuyor” dedi.
#Prematüre Bebek DoğumuÇoğul gebeliklerde görülen riskler arasında en ciddi olanı erken doğumdur. Ortalama doğum haftası ikiz gebeliklerde 36, üçüz gebeliklerde 33, dördüz gebeliklerde ise 29 ila 31’dir. Çoğul gebelik dördüzden fazla ise bebeklerin sağlıklı doğma ihtimali oldukça düşüktür.Erken doğan bebekler bakım ünitelerine alınmaktadır. Yeni doğan bakım ünitelerine alınan bebekler genelde hayatta kalmaktadır.
#Çoğul Gebelik Riskli MiKişinin meslek hayatı dahil tüm hayatını etkileyecek bir durum olan göz tembelliği, çocukluk döneminde belirli nedenlere bağlı olarak normal gelişimini tamamlayamayan gözlerde meydana geliyor. Sorunun genelde tek gözde görüldüğünü ancak bazı durumlarda iki göz de bulunabildiğini aktaran uzmanlar, bu hastalığın toplumda her yüz kişiden iki ya da üçünde bulunduğunu ifade ediyor. Peki, göz tembelliği nedir? İşte, göz tembelliği hakkında bilinmesi gerekenler...
#Göz TembelliğiErken doğan bebeklerde işitme kaybından gelişim problemlerine kadar pek çok hastalık oluşabiliyor. Bu bebeklerde gözlemlenen en önemli sağlık sorunlarından biri olan prematüre retinopatisi ise, ilerleyen dönemlerde her iki gözde de körlüğe kadar varabilecek sonuçlara yol açabiliyor. Op. Dr. Feride Pınar Doğru, erken doğum sonrası tedaviler sebebiyle oluşabilen bu rahatsızlıkla ilgili tüm ebeveynlere uyarılarda bulunuyor.
#Erken Doğan BebeklerAmbliyopi, halk arasında göz tembelliği olarak da bilinen göz hastalığı, genellikle küçük yaşlarda ortaya çıkmaktadır. İki göz arasındaki numara farkı veya ışığın ağ tabakaya (retinaya) düşmesini engelleyen herhangi bir neden göz tembelliğine neden olabilir. Peki, göz tembelliği tam olarak nedir, belirtileri neler?
#Göz TembelliğiGöz tembelliği(ambliyopi), gözde ve görme yollarında bilinen bir hastalık olmaksızın, görmenin engellenmesi ve/veya her iki göz arası anormal etkileşim sonucu ortaya çıkan, çoğunlukla tek gözde, seyrek olarak iki gözde ortaya çıkan görme azlığıdır. Görmede bulanıklık, görme azlığı, çift görme gibi belirtileri olabilmektedir.
#Göz TembelliğiHamilelikte ağız ve diş bakımına daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Düzenli doktor kontrolünde olunmadığı zaman diş ve diş eti rahatsızlıkları hem anneye hem de bebeğe zarar verebiliyor. Diş eti hastalığının tedavi edilmemesi erken doğuma da yol açabiliyor.
#Erken Doğum