Paylaş
Erken doğum bir diğer adıyla “preterm doğum”. Prematüre doğum, henüz gebeliğin 36.haftasına gelmeden yani 36.gebelik haftasını tamamlamadan olan doğumdur.
Bu bebekler miadında yani zamanında doğan bebeklere oranla daha düşük kilodadırlar. Prematüre bebek sadece kilo bakımından değil, organların gelişimi bakımından da olgunlaşmamıştır. Prematüre bebeklerin genelde akciğerleri tam olarak olgunlaşmadığından yoğun bakımda kalma olasılığı yüksektir. Eğer bebek ağır derecede prematüre ise bebeğin ölümü de söz konusudur. Eğer erken doğum olabileceği önceden tahmin edilirse önlemek mümkündür.
Doğum eylemi çoğu zaman kendiliğinden gerçekleşir fakat bazı anne ve/veya bebek açısından riskli bir durum gözleniyorsa doktor istemine göre doğum tarihi öne çekilebilir.
Erken doğum olması için birçok neden vardır. Bunlardan bazıları;
gibi nedenlere dayalı olarak kendiliğinden erken doğum gerçekleşebilir.
Doktor istemince gerçekleştirilen erken doğumda, anne hayatının riskte olduğu durumlarda, bebeğe bakılmaksızın anne doğuma alınır. Anneye suni sancı verilerek veya sezaryenle doğum yaptırılır. Bu durumlar genellikle fetüsün anne rahminde durması tehlikeli olduğu zamanlar da gerçekleştirilir. Anne ve/veya bebek açısından riskli bir durum gözleniyorsa doktor istemine göre doğum tarihi öne çekilebilir. Toparlayacak olursak erken doğum diğer adıyla “preterm doğum” olarak adlandırılır. Erken doğumun bebeklere ise “prematüre bebek” denmektir. Erken doğum birçok neden sonrasında olabilir. Annenin rahiminde şekil bozukluğunun olmasından tutun da sigara içmesi bile erken doğuma yol açabilmektedir.
Erken doğum 2 türlü olmaktadır. Birincisi doktor istemine göre yapılan erken doğum, diğeri ise spontane olarak gerçekleşen erken doğumlardır. Doktor annenin gebeliğini durumuna göre erken sonlandırabilir. Erken doğum yapabileceğiniz olasılığı bazen doktor kontrollerinde belli olurken, bazı durumlarda hiç belli olmamaktadır. Erken doğan bebek hayati fonksiyonlarını biraz daha zor yapar, fakat yapabiliyorsa yaşama rahatlıkla tutunur. Erken doğan bebekler durumlarına göre yenidoğan yoğun bakımında da yatırırlar.
[fotogaleri=3058,2936,2870]
Paylaş