Almanya’da yapılan son araştırmalar, öğrencilerin neredeyse beşte birinin ‘siber mobbing’ kurbanı olduğunu ortaya koydu. Bu oran, ülkedeki 2 milyondan fazla çocuk ve genci etkiliyor. Barmer Krankenkasse ile Siber Mobbing’e Karşı İttifak’ın ortaklaşa gerçekleştirdiği ‘Cyberlife’ araştırmasına göre, Mayıs ve Haziran 2024 tarihleri arasında 4 bin 213 öğrenci, 637 öğretmen ve 1.061 ebeveyn çevrim içi anketle görüşüldü.
#AlmanyaGenelde erkeklerin basit bir hastalığı bile aşırı abarttıkları ile ilgili şakalar yaparız. Çoğu insanın ayakta geçirdiği gribi bile bazı erkekler yatak döşek geçirir, sanki ölüm döşeğindeymiş gibi acı çekerler. Biz de ‘Bir Sorudan Fazlası’ serimizde partnerlerinin ufacık sağlık sorunlarını abartmalarından şikayetçi olan kadınlarla konuştuk
#Bir Sorudan FazlasıAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Birleşmiş Milletler'de katıldığı toplantıda, işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail askerlerince katledilen Ayşenur Ezgi Eygi ile Filistin'in tüm şehit kadın ve çocuklarını yad ederek, "İsrail'in Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği katliamı ve Gazze halkının karşı karşıya kaldığı ve tüm dünyanın gözleri önünde cereyan eden insani krizi görmezden gelemeyiz." dedi.
#Mahinur Özdemir GöktaşAlmanya’da 100 yaşını aşanların sayısı her geçen yıl artıyor. 2022 yılı nüfus verilerine göre, ülkede en az 16 bin 800 kişi 100 yaşını geçti. Bu artışın sebepleri arasında tıp alanındaki ilerlemeler ve refah seviyesinin yükselmesi yer alıyor. Uzun ömürlüler arasında büyük çoğunluğu ise kadınlar oluşturuyor.
#AlmanyaOECD tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre, Almanya’da genç yetişkinlerin lise veya mesleki eğitim diploması olmadan hayata atılma oranı, diğer sanayileşmiş ülkelere kıyasla daha yüksek. Araştırmaya göre, Almanya’da gençlerin yüzde 16’sı lise veya mesleki eğitim diplomasına sahip değilken, OECD ortalaması yüzde 14. Özellikle genç erkekler arasında bu oran daha yüksek. 2023’te genç erkeklerin yüzde 18’inin bu tür bir eğitimi tamamlamadığı, kadınlarda ise bu oranın yüzde 15 olduğu belirtiliyor.
#AlmanyaYeni bir araştırmaya göre, bilim insanları artık basit bir testle hastanın kalp krizi ve felç riskini 30 yıl öncesinden doğru bir şekilde tahmin edebildiklerini ortaya koydu. Peki, bu bulgular kalp sağlığı konusunda nasıl devrim niteliğinde değişikliklere yol açabilir? Prof. Dr. Ahmet Yıldız ile mercek altına aldık.
#SağlıkDiz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriHaksız tahrik indirimi genellikle cinayet faili erkeklere uygulanıyor. Doç. Dr. Eylem Ümit Atılgan’ın ‘Haksız Tahrik Bir Erkeklik Hakkı’ adlı kitabı bu konuya odaklanıyor. 1978 yılından itibaren indirimin uygulandığı binlerce davayı inceleyen Atılgan, 24 yıldır gündeminden düşmeyen maddeyi ve kadınların yaşadığı adaletsizliği anlattı.
#KadınSon yıllardaki yapılan çalışmalar, masa başında çalışanlarda bel, sırt ve boyun ağrısı görülme sıklığının tüm gün ayakta çalışanlara oranla daha fazla olduğunu gösteriyor. Bunun en önemli nedeni, oturma pozisyonunda omurgaya binen yükün ayakta durmaya göre daha fazla olması.
#Omurga Sağlığı2014 yılından beri Avrupa genelinde insanların sağlık sisteminden memnuniyet duyup duymadıklarını araştıran ilaç üreticisi Stada’nın yeni sağlık raporu sonuçları açıklandı. Buna göre, Avrupa genelinde Almanya ve İngiltere’de sağlık sisteminden memnuniyetsizlik giderek artıyor.
#ALMANYAÇoğu insan yetişkinlik döneminde ayaklarının büyüdüğünü fark eder ama anlam veremez. "Ayaklarım nasıl bu kadar büyüdü? Ben yıllardır hep aynı numara ayakkabı giyiyorum, neden ayakkabılarım sıkmaya başladı ki?” diye kendi kendimize sorarız. Yaşlandıkça ayak numaramızın değişmesi normal bir durum mu? Peki yıllardır aynı olan ayak numaramız neden büyümeye başlar? Podolog İrem Bektaş ile konuştuk.
#Ayak SağlığıYıllardır giydiğiniz ayakkabılarınız artık size dar mı gelmeye başladı? Mesela ayak numaranız 37 iken, 38 ya da 39 numara ayakkabılar daha mı rahat olmaya başladı? Ayaklarınızın bir iki numara büyümesi sizi şaşırtıyor olabilir ama uzmanlar bunun olası olduğunu söylüyor. Peki yıllardır aynı olan ayak numaramız neden büyümeye başlar? Podolog İrem Bektaş ile konuştuk.
#Ayak SağlığıAtriyal fibrilasyon, düzensiz ve genellikle hızlı kalp ritmine neden olan tehlikeli bir hastalık. Çok sayıda kişi, hastalığından habersiz yaşadığı için ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan atriyal fibrilasyon, son yıllarda gücünü artırdı. Danimarka’da yapılan yeni bir araştırmaya göre hastalığın her üç yetişkinden birini tehdit ettiği ortaya çıktı. Peki atriyal fibrilasyon neden hızla artmaya başladı? Türkiye’de görülme sıklığı nedir? Belirtileri neler? Doç. Dr. Özge Özden Kayhan, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkYerel yönetimlerden iklim değişikliği konusunda daha fazla sorumluluk bekleniyor. İklim Değişikliği Algısı Raporu’na göre toplumun yüzde 36’sı yenilenebilir enerji yatırımlarını, diğer yüzde 36’sı ise seller ve yağmurlara karşı altyapı çalışması yapılmasını, iklim kriziyle mücadelede belediyelerin yapması gereken en önemli iki çalışma alanı olarak görüyor.
#Belediyeİsveç merkezli Nobel Ödülleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle Nobel Ödülü alan ilk kadın bilim insanı Marie Curie’ye yer verirken, Birleşmiş Milletler (BM) 8 Mart Dünya Kadınlar gününün 2024 teması için ‘kadınlara yatırım’ konusunu seçti.
#Kadınlar GünüTürkiye’nin ilk nükleer santralı Akkuyu’da kilit rollerdeki kadınlar fark yaratıyor. Radyoaktif Atıklar Sertifikalandırma Uzmanı Nurberk Sungur, Nükleer Yakıt Kontrol Kıdemli Uzmanı Ebru Adıgüzel, Kimyasal Analiz Uzmanı Beyza Kurtuluş Öztürk, Eğitim ve Geliştirme Organizasyon Müdürü Nadezhda Sezer, Kıdemli Hukuk Danışmanı Naila Atmaca ve Elektrik Teknisyeni Olga Levicheva, hikâyelerini Hürriyet’e anlattı.
#AkkuyuLübnan, İsrail’in insansız hava araçlarıyla gerçekleştirdiği saldırıda 3 Hizbullah mensubunun hayatını kaybettiğini açıkladı. Birleşiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) tarafından yayınlanan son verilerde, Ekim ayından bu yana Gazze’ye yönelik İsrail saldırılarında 9 bin kadın öldürüldüğü kaydedildi.
#İsrailÇocukluğunda disleksi sebebiyle okuma yazmayı unutan, sağı solu karıştıran, sınavların en büyük kabusu olduğunu söyleyen Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım Uzmanı, Sağlık Hukuku Bilim Uzmanı Av. Prof. Dr. Dilek Özcengiz'in öğrenme bozukluğu olanları motive edecek hikayesi ile Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Prof. Dr. Burak Doğangün'ün verdiği kritik bilgiler...
#Öğrenme BozukluğuHamile kalmaya çalışan birçok çift, genellikle başarı şanslarını artırmak için neler yapabileceklerini merak etmektedir. Bu aşamada araştırılan konulardan biri de sperm kalitesini artırmanın yollarıdır. Sperm kalitesini bozan önemli unsurlardan birinin sıcaklık olduğunu da tam da bu noktada belirtmek gerekir.
#Sperm Kalitesi