Kalbin 1 dakika içerisinde kaç kez attığı nabzı tanımlamaktadır. Sağlıklı bir vücut dengesi için birtakım sayı aralıkları belirlenmiştir. Erkeklerde nabzın ideal olarak 80 olması yeterince makul ve uygun görülmektedir. Nabzın atma hızı kişiden kişiye birtakım farklılıklar göstermektedir. Genel aralık olarak uzmanlar 60 ila 100 arasındaki tüm değerleri de normal ve sorunsuz kabul etmektedirler. Yetişkin erkeklerde bu değerler sağlıklı bir durumu işaret etmektedir. İşte, tüm detaylar.
#Erkekte Nabızİnsan vücudunun işleme düzeni belirli bir şekildedir. Buna verilecek en iyi örnek ise kalp atışı yani nabızdır. Vücudun sağlıklı bir şekilde hayatını devam ettirebilmesi için kalp atışının belirli bir sayıya, düzene sahip olması gerekir. Bu durum kadınlar, erkekler ve çocuklarda farklılık göstermektedir. Erkeklerde nabız kaç olmalı? Yaşa göre erkeklerde ortalama nabız aralığı nedir detayları ile derledik.
#Erkeklerde Nabız Kaç OlmalıCinsel yolla bulaşan hastalıkların başında gelen HPV’nin yeni çıkan teknolojilerle birlikte artık evlerde yapılabilen testlerle tespit edilebildiğini söyleyen Batı Anadolu Central Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neslihan Gürbüz, evde yapılacak HPV testinin bir çok yönden avantajlar sunduğunu belirterek test hakkında bilgiler verdi.
#1Atriyal fibrilasyon, düzensiz ve genellikle hızlı kalp ritmine neden olan tehlikeli bir hastalık. Çok sayıda kişi, hastalığından habersiz yaşadığı için ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan atriyal fibrilasyon, son yıllarda gücünü artırdı. Danimarka’da yapılan yeni bir araştırmaya göre hastalığın her üç yetişkinden birini tehdit ettiği ortaya çıktı. Peki atriyal fibrilasyon neden hızla artmaya başladı? Türkiye’de görülme sıklığı nedir? Belirtileri neler? Doç. Dr. Özge Özden Kayhan, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkYAŞLANMA sürecini etkilemek, yaşlanırken de sağlığımızı koruyup yaşam kalitemizi yükseltmek her zaman mümkün. Kalp yetmezliğinin yaşlılık dönemi hastalıklarının büyük bölümünü oluşturduğunu ifade eden İzmir Medicana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arif Yüksel, belirtilerini, korunma yöntemlerini, tanı ve tedavi sürecini tüm ayrıntılarıyla anlattı.
#1T3 ve T4 hormonları vücudun metabolizması açısından çok önemlidirler. Tiroid tarafından salgılanırlar ve metabolizmanın kontrolünden sorumludurlar. Bu hormonların ne olduklarını ve işlevlerini öğrenip buna göre yaşam şeklinizi düzenleyebilirsiniz. T3 ve T4 hormonları hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#T3 - T4 Tiroid Nedir‘Sağlık Okuryazarlığı Araştırma Raporu' yayımlandı. Bireylerin sağlık algısı, alışkanlıkları ve farkındalıklarını ortaya koyan rapora göre Türkiye’de insanların yüzde 71’i sağlıklı olduğunu düşünüyor. Koruyucu sağlık hizmetleri ve kronik hastalık farkındalığının oldukça düşük seviyede olduğunu ortaya koyan araştırma, halkın tercih ettiği ilk sağlık kurumunun devlet hastaneleri olduğunu gösteriyor.
#Sağlık Okuryazarlığı Araştırma RaporuNabız aralığının bilinmesi oldukça kolaylık sağlayacak bir unsur olarak ifade edilebilir. Hayati bir öneme sahip olan nabız aralığının kadınlarda, erkeklerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı aralıklara sahip olduğunu söylemek mümkündür. Müdahale edilmesi gereken durumlarda nabız aralığının bilinmesi kolaylık sağlayabilmektedir. Kadınlarda nabız kaç olmalı? Yaşa göre kadınlarda ortalama nabız aralığı ne olmalıdır detayları ile derledik.
#Kadınlarda Nabız Kaç OlmalıProf. Dr. Özalp Karabay, kalp ve damar sistemi hastalıklarının, dünyada ölümlerin en önemli nedeni olduğunu belirterek, Türkiye’de de yüzde 47.7 ile açık ara başı çektiğini açıkladı. Kalbimizi ve damarlarımızı korumanın mümkün olduğunu ifade eden Karabay, yöntemler arasında aşkı da saydı.
#İzmirEĞER kalbiniz yorulup bıkmadan, durup dinlenmeden hep aynı güçle kan pompalayabilirse hücrelerinize ihtiyacı kadar oksijen ve besin maddesi ulaşır. Günün 24 saati, haftanın 7 günü bıkmadan size sonsuz bir sadakatle hizmet eden bu küçücük ve duygusal organın kendisinin de oksijene ve enerji kaynağı besinlere ihtiyaç duyduğunu sakın unutmayın! Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Güngör, pandemi döneminde bakın kalp sağlığını nasıl anlattı:
#İzmirNefes darlığı, çabuk yorulma gibi şikayetler genellikle solunum yolu hastalıkları ile ilişkilendirilirken kalp hastalıkları gözardı edilebiliyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun: "Kalp yetmezliği genellikle altta yatan başka hastalıklar sonucu gelişir. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülen kalp yetmezliğine ilerleyen yaşla beraber daha sık rastlanır. En sık karşılaştığımız belirtiler; nefes darlığı, çabuk yorulma, halsizlik, ödem, iştahsızlık, öksürük, karında şişlik, çarpıntı, bayılma olarak sayılabilir" dedi.
#SağlıkOrgazm, birçok kadın için hala bir muamma. Şimdilerde kadınlar kendi bedenleri ve zevk aldıkları noktaları tanımaya daha hevesli olsalar da ve bilgi sahibi olmak için araştırsalar da hala orgazm sorunu yaşayan pek çok kadın var. Bazı kişiler ise, kadın-erkek fark etmez, orgazm olup olmadıklarını bilmiyorlar. Orgazmın evreleri nelerdir? Nasıl orgazm olunur? Orgazm olduğunuzu nasıl anlarsınız? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tamer Gültekin, orgazm hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
#OrgazmYaz aylarında yeterli sıvı tüketmeyenlerin dehidrasyon riski ile karşı karşıya kalabileceğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Özgün İyigün, "Vücudun aşırı sıvı kaybetmesi ya da yeteri kadar sıvı alamaması olarak tanımlanan dehidrasyon, insan hayatını ciddi derecede tehdit ediyor. Yazın sıvı tüketimin kadınlarda 8-10 bardak, erkeklerde 12-14 bardak olmalı" dedi.
#Az Su İçmenin ZararlarıTüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada kalp damar hastalıkları geliyor. Özellikle son yıllarda kalp damar hastalıklarını tetikleyen sigara, sağlıksız yaşam tarzı gibi risk faktörlerinin yaygınlaşması nedeniyle bu hastalıklardan dolayı yaşanan ölümlerde artış görülüyor. Check up ve kalp damar tarama programları ise kalp damar hastalıkları riskinin belirlenmesinde önemli rol oynuyor. Uz. Dr. Gülsüm Bingöl, yeni yılda kalp sağlığınızı koruyabilmeniz için tarama testlerinin önemi hakkında bilgi verdi.
#Check UpKaraciğer nakli, vücudun en önemli organı olması dolayısıyla kritik bir önem taşıyor. Karaciğerin görevini tam olarak yapamaması nedeniyle yaşanan bu karaciğer yetmezliği, laboratuvar sonuçlarında ortaya çıkabilmektedir. Peki, karaciğer naklinin gerçekleştirilmesinin ardından nelere dikkat edilmesi gerekmektedir? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Karaciğer NakliHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalından Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız’ın editörlüğünü yaptığı bu bölüm aynı üniteden diyetisyen Meral Mercanlıgil ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Prof. Dr. Haydar Demirel ve Prof. Dr. Sedat Tolga Aydoğ’un katkıları ile hazırlandı. İşte diyabetle ilgili merak ettiğiniz her şey...
#Diyabet"Nabızsızlık hastalığı olarak da bilinen takayasu arteriti hastalığına karşı özellikle 40 yaş altındaki kadınların bilinçli olması gerekir. Dünyada her bölgede görülebilir ancak Asya toplumlarında daha sıktır. Ülkemizde hastalık yeterince bilinmiyor. Genellikle hastaların kronik anemi nedeniyle tedavi aldığı, psikiyatriye başvurduğu bile oluyor."
#Japon HastalığıBugüne kadar hep hayalim doğum izlemekti. İnternetten defalarca izledim ama tatmin etmedi. Ne zaman bu hayalimi dile getirsem “Saçmalama, çok zor! Hayattan soğursun…” dediler. İnsan neden hayattan soğusun ki? Bir cana şahit olmak, ilk nefesini görmek, ilk sesi duymak… O ana şahit olmak benim için her şeye değer.
#AdanaTÜRKİYE Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şahut Duran, Kızılay’ın kan bağışçı öncesi yaptığı formda yer alan ’Bugüne kadar hiç erkek erkeğe cinsel ilişkide bulundunuz mu?’ sorusunun fişlemeye yol açtığını iddia etti. Kan yoluyla bulaşan hastalıkların insan yapısıyla ilgili değil, kurduğu cinsel ilişkinin şekliyle alakalı olduğunu söyleyen Duran, sorunun düzeltilmesini ve kişiye güvenli bir ilişki yapıp yapmadığı sorusunun yöneltilmesini istedi.