Toplumumuzda cinsel sağlık ile ilgili farkındalık ne yazık ki olması gereken düzeyde değil. Cinsellikle ve cinsel sağlıkla ilişkili tabuların bulunması, konu hakkında yanlış bilgilerin kulaktan kulağa aktarılmasına yol açabiliyor. Yanlış bilginin hızla yayılması mitlerle gerçekler arasındaki sınırı bulanıklaştırdığından asıl önemli olan noktalar kaçırılabiliyor. Bu haftaki köşe yazımda cinsel sağlık ile ilgili mitleri ve mitlerin gölgesinde kalan gerçekleri kaleme alacağım. Keyifli okumalar dilerim…
#Cinsel SağlıkSon derece yaygın olarak karşımıza çıkıyor ve toplum sağlığını tehdit ediyor. Farklı tipleri bulunan HPV virüsü belirtilerine karşı dikkatli olmak da her zaman yetmiyor, kimi zaman aylarca ve hatta yıllarca kendini gizleyebilen bu virüse karşı tedbir almak son derece önemli. Bu hafta köşe yazımda HPV virüsü ile ilgili önemli hatırlatmalar yapacağım, faydalı olması dileğiyle…
#HPV VirüsüHPV cinsel olarak aktif olan kadın ve erkekleri tehdit eden bir virüs. Ancak erkeklerin çoğunluğu HPV’yi kadınlar kadar önemsemiyor ya da tehlikenin farkında olan erkek sayısı oldukça az. Peki erkekler neden aşı olmalı? Uzmanlar anlatıyor...
#SağlıkKanser araştırmaları, tedavi yöntemlerini geliştirmek ve hastaların yaşam kalitesini artırmak amacıyla sürekli olarak yenilikler ortaya koyuyor. Yeni yapılan bir araştırma ise baş ve boyun kanserleriyle ilgili şaşırtıcı ve umut verici bulgular sundu. Özellikle ağızda bulunan ve diş eti hastalıklarıyla ilişkilendirilen bir bakterinin, kanser hücrelerini yüzde 99 oranında yok ettiği bulundu. Peki bu bakteri bunu nasıl yapıyor? Diğer kanser türlerinde de aynı etkiyi yapabilir mi? Prof. Dr. Meral Günaldı ile mercek altına aldık.
#Sağlıkİstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Dairesi Başkanlığı ve Hıfzısıhha Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen HPV Aşı Uygulaması Projesi hayata geçirildi. Bugünden itibaren İBB'ye ait üç merkezde uygulanan aşılar, ilk etapta sosyoekonomik yoksunluk çeken 9-26 yaş arasındaki kişilere ücretsiz yapılacak.
#HPVHem ülkemizde hem de dünyada kalp ve damar hastalıklarından sonra en sık ölüme sebep olan hastalık kanser. Fakat uzmanlar yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin umut verdiğini söylüyor. Genetik mekanizmaların nasıl çalıştığının daha net anlaşılması, aşılar, akıllı ilaçlar, virüslerin kansere karşı kullanılması gibi gelişmelerle bu durumun değişebileceğini düşünüyorlar.
#KanserErken teşhiste tedavi oranı neredeyse yüzde 100’e yakın olan rahim ağzı kanserinin nedeni yüzde 99 oranında insan papilloma virüsü (HPV). Ve günümüzde HPV aşısıyla bunu önlemek mümkün. 1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’nda kimsenin aklında bu virüsle ilgili soru işareti kalmasın istedik. HPV hakkında bilinmesi gerekenleri uzmanlara sorduk.
#HPVCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#Rahim Ağzı KanseriCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#HPVCinsel yolla bulaşan birçok hastalık bulunsa da bu hastalıklar içerisinde HPV en sık görülen ve en çok tedirginlik duyulanlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. 100’den fazla türü bulunan Human Papilloma Virüs kadınları da erkekleri de etkileyebiliyor. Bazı türleri oldukça zararsız olmakla birlikte bazı HPV türlerinin ciddi sağlık sorunlarının nedenine dönüşebileceği biliniyor. Bu haftaki köşe yazımda erkeklerde HPV belirtileri özelinde bilgi ve HPV ile ilgili en çok merak edilen soruların yanıtlarını aktaracağım.
#HPVSiğiller en sık görülen cilt hastalıkları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Her yaşta ortaya çıkabilmekle birlikte siğiller daha çok çocuklar ve gençlerde görülüyor. En önemlisi de bazı siğiller başka hastalıkların da habercisi olabiliyor. Peki siğiller neden oluşuyor? Nasıl bulaşıyor? Hangi sorunları beraberinde getiriyor? Halk arasında yaygın olan inanışların doğruluk payı ne kadar? Uzmanlarımızın desteğiyle mercek altına aldık...
#SağlıkRahim ağzı kanserinden yüzde 70-90 oranında koruyan HPV aşısının tüm Türkiye’de ücretsiz olması için ilk adım geçtiğimiz günlerde atılmıştı. Hangi yaş gruplarına, nasıl bir uygulama takvimi oluşturulacağı ise henüz netlik kazanmadı. Peki, HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?
#HPVSağlık Bakanı Fahrettin Koca, rahim ağzı kanserinin en önemli nedeni olan HPV virüsüne karşı aşılamanın belli gruplardan başlatılarak uygulanacağını duyurdu. HPV virüsü rahim ağzı kanserlerinin yüzde 95'inden, kadınlarda görülen tüm kanserlerinin de 8.5'inden sorumlu.
#HPV AşısıGeçen yıl meme kanseri tedavisi almış ve bu sayede hastalığı atlatmış biri olarak bugün tek dileğim mümkünse o süreci hiç yaşamamış olmaktı. O nedenle kanser ve özellikle de kadın kanserleri konusunu önemsiyorum. Ancak değişen yaşam koşulları, genetik yatkınlık ve HPV virüsü sebebi ile kadınlarda rahim ağzı, rahim ve yumurtalık, erkeklerde de aynı virüs sebebi ile ağız, yutak, anüs ve penis kanserine yakalananların sayısı her geçen gün artıyor. Dünyada her yıl 500, Türkiye’de ise yaklaşık 3 bin kişi HPV kaynaklı kanserlere yakalanıyor. Oysa bu kanser türleri önlenebilir. Çünkü aşısı var. Ancak bu aşı SGK geri ödemesi kapsamında değil. Peki, neden? Sordum.
#HPVErkeklerde genital siğil oluşmasının temel nedenleri içerisinde cinsel ilişki ile bulaşan enfeksiyonlar gelir. Özellikle bu konuda HPV enfeksiyonu ön plana çıkar. Peki, erkeklerde genital siğil neden olur ve neyin belirtisidir? Genital siğil nasıl geçer ve tedavi edilir? Erkeklerde genital siğil oluşumu üzerine ayrıntıları derledik.
#Gential SiğilHPV cinsel yol ile bulaşan bir enfeksiyondur. Genital bölgede siğil şeklinde oluşan bir çeşit virüstür. HPV bir kişinin vücuduna girdiği zamanda dönemsel olarak tekrarlanmaktadır. Cinsel yolla bulaştığı gibi çok nadir de olsa cinsel ilişki dışında da bulaşabilmektedir. Bu siğilin görüntüsü karna bahara benzemektedir. Vücutta bazen tek bir bölgede bazen de birkaç bölgede görülebilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Erkeklerde HPV TestiKadınlarda HPV belirtileri olması zorunluluğu söz konusu değildir. Kimi zaman virüs, hiçbir şekilde belirti vermemektedir. En çok görülen belirti; çoğu zaman genital bölgede ele değen ağrısız ancak sert karnabahar tipindeki lezyonlar, HPV belirtisidir. Halk arasında ise siğil adı verilmektedir. İşte kadınlarda HPV belirtileri, testi, bulaş yolları ve nedenleri hakkında ayrıntıları derledik.
#Kadınlarda HPVHPV virüsünün yol açtığı hastalıklara karşı koruma sağlayan HPV aşısı son günlerde araştırılan konular arasında yer alıyor. Bazı HPV virüs türleri rahim ağzı kanserine yol açabilecekken ayrıca başka kanser türlerine de neden olabiliyor. Bu nedenle HPV aşısı hayati önem taşıyor. Peki, HPV aşısı nedir, kimlere ve ne zaman yapılır? İşte, HPV aşısı hakkında bilgiler...
#HPV AşısıGörünmez bir tehlike ile karşı karşıyayız; cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar her sene dünya gelinde milyonlarca kişinin sağlığını tehdit ediyor. Tedavileri her zaman kolay değil, tedbir almak toplumsal sağlığın korunması adına önem taşıyor.
#Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunma YollarıHPV aşısı, HPV enfeksiyonlarına karşı koruma sağlaması için yaşa bağlı olarak yapılan ve bu enfeksiyonların kansere yol açmasını önlemek için yapılır. HPV, benzer tipteki 'İnsan papilloma virüsü' adında bir grup virüstür. Açılımı Human Papillomavirus Virus (İnsan papilloma virüsü) olan HPV virüsünün aşısı ile hayati önem taşır. PEki HPV aşısı ne işe yarar, kimlere ve ne zaman yapılır? İşte HPV aşısı hakkında bilgiler...
#HPVBelirti göstermeden ilerleyen kadın ve erkeklerde cinsel hastalıklara neden olan HPV virüsü hakkında önemli bilgiler veren Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nilüfer Tuğut Ocak, 21 yaşını geçen her kadının yılda 1 kez smear testi yaptırması gerektiğini söyledi.
#SağlıkÖzellikle genç kadınların sağlığını tehdit eden bir hastalık olarak öne çıkan rahim ağzı kanseri, önleme, tanı ve tedavideki gelişmeler sayesinde korkutucu olmaktan çıkıyor. Peki, bu hastalıktan korunmak için neler yapmalı? Erken tanı yöntemleri var mı? Genç kadınlarda görülme nedenleri neler?
#Rahim Ağzı KanseriHPV virüsünün en sık görülen cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar arasında olduğunu bilmekteyiz. Yüksek riskli HPV tiplerine bağlı rahim ağzı, vulva, vajen, anal bölge kanser öncüsü lezyonları ve kanserleri önemli bir toplum sağlığı olarak önemini korumaktadır. Özellikle rahim ağzı kanseri olgularının neredeyse tamamında HPV virüsünün tespit edilmiş olduğunu, HPV ve serviks (rahim ağzı) kanseri yazılarımda dile getirmiştim.
#HPV AşısıUzmanlar, ses kısıklığı, yutkunma sorunları, boğazda şişlik, burunda tıkanıklık, kulak ağrısı gibi sorunların baş boyun kanserlerinin habercisi olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. ulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Tolga Kandoğan, konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
#Boyun Kanseri