Ergenlik dönemi bireyin kişilik gelişiminin temellerinin atıldığı, hayata bakış açısının belirlenmeye başladığı ve hem bedensel hem de ruhsal gelişiminin hızla ilerlediği bir dönemi oluşturur. Bu geçiş dönemi genç birey için hiç bilinmeyen bir dünyaya adım atmaktır ve yetişkinlerde de olduğu gibi genç bireylerde de değişim ve yenilik kaygı verici olabilir.
#Ergenlikte AnksiyeteJinekomasti, erkeklerin hiç hoşlanmadığı ve feminen bir görüntü ortaya çıkmasına neden olan aşırı meme gelişimidir. Yunanca gynec ve mastos sözcüklerinin birleşimi olan jinekomasti, erkeklerin yüzde 33’ünde görülebilen, yaygın bir durumdur. Ergenlik döneminde daha sık gözlenen erkeklerde meme büyümesi, sağlık açısından bir risk teşkil etmese de, psikolojik sorunlara yol açabilir. Jinekomastiye ilişkin bilmeniz gerekenleri anlattık.
#JinekomastiÇocuklar ve gençler gece başına en az dokuz saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Uyku sorunları ve uykusuzluk çocuğun gelişimine, öğrenmesine ve sosyal ilişkilerine olumsuz etkileri olabilir. Çocuk Nöroloji Uzmanı - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doç. Dr. Ebru Kolsal, çocuklarda uyku bozukluklarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.
#UykuToplumda sıkça görülen ve psikiyatrik bir hastalık olan sosyal fobi tanısı genellikle ergenlikte konulsa da belirtileri erken çocukluk döneminde de görülebiliyor. Sosyal fobinin mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söyleyen Psikolojik Danışman Ada Ümmühan Köse, bu ciddi hastalığın kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü, başarısını etkilediğini, yalnızlık, anksiyete ve mutsuzluğa yol açabileceğinin altını çiziyor.
#Çocuk Psikolojisiİnsomnia ya da diğer bir ifadeyle uyuyamama sendromu, özellikle iş hayatının içerisinde yer alan bireylerde performans düşüklüğü olarak yansıyabilmektedir. Uykuyu kısaltan birçok etken olduğunu ifade eden uzmanlar, bunun özellikle teknolojik gelişmelerle ortaya çıktığını öne sürmektedir. İşte, insomniadan şikayetçi olan kişiler için Türk Uyku Tıbbı Derneği Başkan Yardımcısı ve psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Fuat Özgen'in verdiği bilgiler
#İnsomniaSkolyoz, her yüz çocuktan 3’ünün ortak sorunu. Ergenliğin hemen öncesinde kendini belli ediyor ve en çok kız çocuklarını etkiliyor. Üstelik yalnızca bir kozmetik sorun olarak değil. İlerlemesi durumunda; günlük aktivitelerin kısıtlanmasından, psikolojik sorunlara hatta kalp ve akciğerde kalıcı hasara kadar daha ciddi sonuçlara neden olabiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, bu nedenle ergenlik öncesinden itibaren yani 9-16 yaş arasında her 6 ayda bir çocukların skolyoz açısından aileler tarafından düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini söylüyor.
#Skolyoz Nedirİnsomnia yani “uyuyamama sendromu”, uykusuzluğun kronikleşmiş hali. Elektriğin keşfi 100 yıl öncesine göre ortalama uyku süresinin azalmasına yol açtı. Bilgisayar, televizyon, iş hayatı, trafikte geçen zaman, görevler, ödevler, akıllı telefonlar, stres uykuyu kısaltıyor. Hatta insomniaya yol açıyor. Bazı basit önlemlerle uykusuzluğun, insomniaya dönüşmesini engellemek mümkün. Türk Uyku Tıbbı Derneği Başkan Yardımcısı ve psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Fuat Özgen konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.
#UykuToplumda “saç koparma hastalığı” olarak bilinen Trikotilomani (TRK) hastalığı ile beraber depresyon gibi diğer psikiyatrik hastalıklara da rastlandığına dikkat çeken uzmanlar, dürtü bozuklukları içinde sınıflandırılan hastalığın ilaç tedavisi ve davranış terapisiyle ortadan kalktığını söylüyor.
#Üsküdar ÜniversitesiTarihte bağımlılık, bir bağımlılığın portresi, bağımlılığın alt kültürü, insanlar neden bağımlı olur, bağımlılık nasıl gelişir, bağımlılıkta genetik yatkınlık, bağımlı kişilik ve bozukluğu, bağımlılığı ortaya çıkaran davranışlar ve durumlar, bağımlılıkta aile tutumları, madde ve sanal alışkanlıklar beyinde nasıl çalışır, bağımlılık mı ödül eksikli sendromu mu ve doğru bildiğimiz yanlışlar hepsi ve bağımlılığa dair daha fazlası raflarda yerini alan "BAĞIMLILIK" kitabında cevap buluyor.