Aynur Erdem
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2007 00:00
Kadınlar ergenlik döneminden sonra ikinci önemli krizi 30’lu yaşlarda yaşarlar... Formsante dergisi bu ayki sayısında her kadında farklı olarak ortaya çıkan ortaya yaş krizi hakkında uzmanlardan bilgi aldı.
Herhalde etrafınızda 30 yaşına basıp da yıllar 35’e doğru hızla akıp gittikçe paniklemeyen, hele hele de 40 yaşına yaklaştığını kabullenebilen kadın yok gibidir. Peki bu dönemi kabullenememek gerçek anlamda psikolojik bir kriz midir? Uzmanlar 30’lu yaşlarda yaşanan bu durumu basitçe "orta yaş krizi" olarak adlandırıyor. Siz de bugüne kadar yaptıklarınızın sürekli muhasebesini yapıyor, geçmişle ilgili pişmanlıklar duyuyor, hep erteleyip de yapamadığınız şeyler için yaşınızın artık çok geç olduğunu düşünüyorsanız "orta yaş krizinde" olabilirsiniz. Uzmanlara göre bazı kadınlar için bu dönem ergenlikte yaşanan kriz gibi şiddetli geçerken, bazı kadınlar ise bu dönemi krizsiz ve çok mutlu bir şekilde atlatabiliyor. Hatta uzmanlar, "herkes mutlaka orta yaş krizi geçirecek" diye bir kural olmadığının da altını çiziyor. Orta yaş bunalımı 30’da başlayıp 45 yaşında bitiyor. Bu dönem de kendi içinde ikiye ayrılıyor. İşte 30’lu yaşlarda yaşanabilen krizler ve uzmanların önerileri...
30-35 YAŞ ARASI (ORTA YAŞ BAŞLANGICI):
Hayat tıpkı bir güne benziyor. Güneş gibi yükseliyor, en tepeye geldikten sonra yavaş yavaş batmaya başlıyor. Orta yaşa kadar geçirilen zaman yükselme dönemi. Orta yaşta artık hayatın en üst noktasına geliniyor. Bu dönemde hormonal açıdan da değişiklikler yaşanıyor. Eğer kişi evlenmemişse ciddi bir kriz yaşayabiliyor. Acilen evlenmek isteyebiliyor ve bir baba aramaya başlayabiliyor. Bu yüzden hatalı evlilikler de yapılabiliyor.
35-45 YAŞ ARASI (ORTA YAŞ): Orta yaş krizi 35’ten sonra şiddetlenerek artıyor. Bu dönem önceki evrede alınan kararların hayata aktarıldığı dönem olabiliyor. Örneğin kişi evliyse boşanabiliyor, ya da aşık olup yeniden evlenebiliyor. Öte yandan olası iş değiştirmelerinde adaptasyon zorlaşıyor. Bu dönemde kadın estetik operasyonlara başvurabiliyor. Kriz tam olarak başladığı için "manik depresif", "anksiyete" gibi hastalıklar da görülebiliyor.
Kadınların diğer yaş krizleri hakkındaki detaylı bilgiyi Formsante’nin temmuz sayısında bulabilirsiniz.
Krizi kolay atlatmak için öneriler
n İşe kendinizi sevmekle başlayın. Etrafınızı da bu sayede daha çok seveceksiniz.
n Aynaya bakınca, kendinize saygı duyacağınız bir görüntü oluşması için çabalayın.
n Daha çok okuyup güncel olayları takip ederek farkındalığınızı artırın.
n Çok gezmek de önemli. Kişinin kendisini daha objektif olarak değerlendirebilmesi için bu şart.
n Yeni insanlar tanımak ve dost kazanmak buhranlı dönemleri kısaltıyor.
n Bu dönemi kolay atlatabilmek için bir uzmana danışmayı ihmal etmemeli, bundan gocunmamalısınız.
n Estetiği, eğer kendinizi iyi hissedecekseniz yaptırabilirsiniz, ama aşırıya kaçmadan.
n Düzenli spor her yaş için gerekli. Sağlıklı ve doğal beslenme, dengeli bir uyku düzeni ve yaşam tarzı insan psikolojisini de çok etkiler.