Kim demiş “Çocuklar âşık olmaz!” diye. Bal gibi de olurlar. Onların aşklarını “Çocuktur unutur” diye hafife almak da doğru değil, “Sus ayıp!” diye engellemeye çalışmak da… Anne babaların, âşık olan çocuklarıyla nasıl konuşması gerektiğini Psikolog Cevher Sönmez’e sorduk.
#AşkMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca (TTKB) kamuoyunun görüşüne sunulan tüm eğitim kademelerindeki 51 ders ve 176 sınıf düzeyinde güncellenen müfredatta, eğitim paydaşlarından gelen görüşler doğrultusunda gerekli düzeltmeler yapıldı. Güncellenen öğretim programları, düzeltmelerle birlikte http://mufredat.meb.gov.tr internet sitesi üzerinden kamuoyu ile paylaşıldı.
#MEBMERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MERSİN KENT KONSEYİ, GENÇLİK HİZMETLERİ VE SPOR İL MÜDÜRLÜĞÜ ORTAKLIĞINDA HAYATA GEÇİRİLEN SARIKEÇİLİ ÇOCUKLAR PROJESİ KAPSAMINDA MERSİN'E GELEREK, BİR HAFTA BOYUNCA ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERE KATILAN SARIKEÇİLİ ÇOCUKLAR, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'Nİ ZİYARET ETTİLER.
Bayıldım bu kampanyaya.Yaratıcılarını tebrik ediyorum.Bütün ruhumla onları destekliyorum.“Kız gibi” destekliyorum! “Kadın gibi” destekliyorum!Çünkü hayata “kız gibi” bakabilmenin, “kız gibi” yaşayabilmenin, insanların hayatlarını “kız gibi” güzelleştirmenin önemini ve değerini biliyorum.Kızımı da öyle yetiştirmeye çalışıyorum.
Türkiye’de 20’nci yılını kutlayan Procter & Gamble’nin (P&G) Kafkasya ve Orta Asya Bölge Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Saffet Karpat, "Türkiye’deki hanelerin yüzde 90’ında en az ikişer markamız kullanılıyor. Dakikada 500’den fazla ürünümüz tüketiciyle buluşuyor. Türkiye’deki ciromuz da 1.5 milyar YTL’ye ulaşıyor" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kamuoyunda 'cinsellik eğitimi' olarak bilinen ve ilköğretim öğrencilerine uyguladığı ``Ergenlik Dönemi Değişim Projesi'nin kapsamını genişletti. MEB, lise öğrencilerine 'üreme sağlığı' konusunda eğitim verilmesi amacıyla, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Sağlık Bakanlığı ve YÖK ile ortak bir proje hazırladı.
Millî Eğitim Bakanlığınca, ortaöğretim kademesinde öğrenim gören öğrencilerin velilerine yönelik, ebeveynlerin rol modeli olarak çocuklarının hem akademik hem de bütüncül gelişimlerine desteklerinin artırılması amacıyla veli rehberlik kitapları yayımlandı.
#Millî Eğitim BakanlığıYıllarca eğitim aldıkları halde çocuklar neden yabancı dil öğrenmekte zorlanıyor? Ebeveynlere bu konuda 10 altın tavsiyede bulunan Marmara Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Hamiloğlu, “Yabancı dil öğrenmek için en iyi zaman ergenlik öncesi” diyor...
#Yabancı Dilİkizlerin anne karnında kurdukları güçlü bağları hayatlarının ilerleyen dönemlerinde de sürdürmeleri çok etkileyici bir durum. Araştırmalar çoğu örnekte ikizlerin kendi aralarında özel bir dil konuştuğunu gösteriyor. Matthew ve Michael kardeşler de o örneklerden ancak onları diğer ikizlere kıyasla benzersiz kılan bir özellikleri var. İşte ayrıntılar...
#İkizlerDünya Obezite Federasyonu tarafından 2023 yılında yayınlanan rapora göre, Türkiye 2030 yılında Avrupa’nın en obez ülkesi olmaya aday. Federasyon, dünya genelinde en hızlı obezite artışının da çocuk ve gençlerde görüldüğünü belirtti. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Akyol Mutlu ise özellikle erken yaşlarda çocuklara sağlıklı beslenme bilincinin aşılanması gerektiğini belirterek, okullarda sağlık okuryazarlığı dersinin verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
#Dünya Obezite FederasyonuOmurganın 10 dereceden fazla yana eğilmesi ile tanımlanan skolyoz önemli bir toplumsal sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor. Eğrilik ileri boyutlara vardığında sadece estetik sorun olmakla kalmayıp akciğerlerin ve kalbin sağlıklı işlemesini engelleyerek nefes almayı ve dolaşımı zorlaştırıyor. Erken teşhis edildiğinde çok iyi bir düzelme sağlanabilmesine rağmen toplumda bazı yanlış bilgilerin bu fırsatın kaçırılmasına neden olabildiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tezer, Haziran ayı-Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, toplumda doğru sanılan yanlış bilgiler hakkında bilgiler verdi, çok önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#SkolyozJennifer Mann, sağlıklı bir yoga eğitmeni ve üniversite öğrencisiydi. Çok çalışıyordu ama hayatından memnundu. Ancak gizemli bir hastalık Mann'ı yatağından çıkıp banyoya bile gidemeyecek kadar güçsüz hale getirdi. Ağrıları nedeniyle yerinden kıpırdayamıyordu bile... Mann, bu hastalığın hayatını nasıl değiştirdiğini ve sağlığına yeniden nasıl kavuştuğunu anlattı.
#Jennifer MannHavaların ısınmasıyla birlikte yollarda bisikletlilere daha sık rastlar olduk. Bisikleti ulaşım aracı olarak kullanan da var, spor amaçlı süren de... Ama asıl önemli olan, iki pedal üzerinde güvenli bir şekilde gitmek. Yeni başlayanlar için uzmanlardan tüyolar aldık. Bisiklet nasıl öğrenilir? Hangi ekipmana sahip olmalı? En güzel güzergâhlar hangileridir?
#BisikletÖğrencisi tarafından öldürülen İbrahim Oktugan’ın kaybı ile eğitim dünyası yasta. Hayatımızın her alanında yaşanan şiddetle ilgili araştırmalar yapan İstanbul Kültür Üniversitesi Kriminoloji ve Şiddeti Önleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Münevver Mertoğlu, okullarda alınabilecek önlemleri anlattı...
#OkulÇatışma kelimesi anlamsal olarak karşıtlığı içinde barındıran ve uzlaşının olmadığı durumları açıklayan bir kavram. Bir yerde çatışmanın var olması demek orada uzlaşamayan, birbirine karşıt olan iki durumun varlığına işaret eder. Kelimeye bu yönü ile bakıldığında ebeveyn ve çocuk arasında çatışma olması yani karşıtlık bulunması ve uzlaşının olmaması aslında beklenen bir durum değil aksine beklenmeyen bir durum olarak değerlendirilir. Bir ebeveynin kendi çocuğu ile karşıtlığı, en değer verdiği insan ile uzlaşamaması aslında son derece tuhaf ama bir o kadar da gerçektir.
#Doç. Dr. Mehmet Sağlam