Türk Nöroloji Derneği Epilepsi Çalışma Grubu Moderatörü Prof. Dr. Kadriye Ağan, “Dünya Epilepsi Farkındalık Günü”nde, dünya çapında 65 milyon kişinin epilepsi ile yaşadığını belirterek. “Her 100 kişiden yaklaşık beşi hayatlarının bir döneminde epileptik nöbet geçiriyor, bu beş kişiden dördünde epilepsi gelişiyor” dedi.
#Türk Nöroloji Derneği Epilepsi Çalışma Grubu ModeratörüRomanya’da üç yıl önce beyin tümörü teşhisi konulan 9 yaşındaki Mateo Ciocoiu’ya ülkesinde ameliyatın riskli bulunması gerekçesiyle müdahale edilemedi. Beyninde yaşamsal dokulara bitişik, riskli bölgede bulunan ve büyüme eğilimi gösteren tümörden Türk hekimlerinin doğru ve zamanında müdahalesiyle kurtulan minik Mateo, Türkiye’de hayata yeniden tutundu. Mateo’nun annesi Doina Ciocoiu, “Türkiye benim için ikinci ev oldu. Çocuğumu bana güven veren Türk doktorlarının eline teslim ettim. Doktorlar hızlı bir şekilde karar aldı ve müdahalede bulundu. Oğlumun sağlığına kavuşmasında hiç zaman kaybetmediler ve hayatını kurtardılar” dedi.
#TümörGünümüzde kanser insanlar arasında en çok korkulan hastalıkların başında geliyor. Hastalığın bilinen pek çok belirtisinin yanında ise çoğu kişinin daha önce duymadığı, yaşasa bile dikkatini çekmeyen pek çok belirtisi var. Peki bunlar neler? İşte detaylar…
#Sağlık2020 Tokyo Olimpiyatları'nda boy gösterecek olan ve ABD atletizm takımının gözde isimleri arasında bulunan Sha'Carri Richardson'un uyuşturucu testi pozitif çıktı. Son 10 yılın en hızlı Amerikalı kadın sprinteri olan 21 yaşındaki sporcu, esrar kullandığının doğrulanması üzerine 30 günlük bir ceza aldı.
#Florence ‘Flo-Jo’ Griffith JoinerMuğla’nın Marmaris ilçesinde esnaf ziyaretinde bulunan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e eşlik eden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in manevi kızı ve doktoru Isparta Milletvekili Aylin Cesur, düşerek epileptik nöbet geçiren Emine Erdoğan’a (38) kesilen nefesini tatlı kaşığı ile açarak hayata döndürdü.
#Aylin CesurBeyniniz yaşlanmaya hazır mı? TUİK verilerine göre; ülkemizde 65 yaş üzeri birey sayısı 10 milyon civarında ve 2040 yılında bu rakamın 16 milyonun üzerine çıkması bekleniyor. Tıp alanındaki gelişmeler de yaşam sürelerinin uzamasını sağlıyor. Toplumdaki yaşlı bireylerin oranı her geçen gün artarken, bilimsel çalışmalarla yeni soruların yanıtları aranmaya başlandı: İleri yaşlara ulaşmayı başaran bir bireyin beyni diğer organları kadar sağlıklı kalabilecek mi? Bir bireyin böbrekleri, akciğerleri, karaciğeri ve kalbi sağlıklı kalırken, beyni bu organlara oranla daha hızlı yaşlanabilir mi? Peki beynimizi hızla yaşlandıran faktörler neler? Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Seçkin beynimizde hasar oluşturan 6 problemi anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu!
#BeyinÇin’den başlayarak kısa bir sürede tüm dünyaya yayılan ve yüzbinlerce kişiyi etkileyen koronavirüs, solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olmasına rağmen vücudun pek çok sistemini vurabiliyor. Kalp, karaciğer, böbrek gibi organlarda yan etkilere neden olabildiği belirtilen koronavirüs nörolojik problemlere de yol açabiliyor. Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Dilek Necioğlu Örken, koronavirüsün nörolojik etkileri hakkında bilgi verdi.
#Covid-19Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Bilgin Öztürk, hastalarda koronavirüs kaynaklı beyin hasarının oluşabileceğini belirtti. Öztürk, "Bu konuda iki farklı teorimiz var; birincisi virüsün kendisinin beyne ulaşması sonucu yapmış olduğu hasar, buna bağlı ortaya çıkan bulgular, belirtiler. Diğeri de virüsün kan akımını etkilemesi sonucu sebep olduğu etkilenmeler" dedi.
#Son DakikaMS Hastalığı, genellikle kuzey ülkelerinde daha fazla görülmektedir. 100 binde 2 ila 200 arasında görülme sıklığı bulunan MS Hastalığı, beyin ve omuriliği olumsuz yönde etkilediği için gençlerde özürlülüğe yol açabilmektedir. Peki, MS Hastalığı tam olarak nedir ve belirtileri nelerdir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Ms HastalığıKısa süreli bilinç kaybına neden olan bayılma, pek çok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kimi durumda psikolojik nedenlere bağlı oluşurken, kimi durumda ise kalp hastalığı, epilepsi gibi ciddi rahatsızlıklardan dolayı görülebilir.
#Bayılan Çocuğa Ne YapılırMS (Emes) hastalığı, genellikle 20 ila 40 yaş arasındaki kadınlarda görülmektedir. Sinir hastalığı olarak nitelendirilen MS hastalığı, beyin ve omuriliki olumsuz yönde etkilediği için gençlerden özürlülüğe dahi yol açmaktadır. Peki, MS hastalığı nedir belirtileri nelerdir? İşte, merakla araştırılan hastalık türüyle ilgili bazı detaylar
#Ms Hastalığı Nedir