Odyolog Dr. Hülya Göçmenler, işitme engelli öğrencilerin üniversitede hayatlarını inceledi. Araştırmadan maruz kaldıkları akran zorbalığı da çıktı: “Bir gün iki arkadaşım bana bakarak hakkımda bir şeyler söyledi. Biri sanırım benim anlamamdan endişe etmişti. Diğeri de ‘Boşver o zaten duymaz’ dedi ama ben duymuştum.”
#Engelli ÖğrencilerBeytullah Eroğlu 20 yaşında. Doğuştan iki kolu yok, bir bacağı diğerinden 10 santimetre kısa. O bir şampiyon: Paralimpik dalda Avrupa şampiyonluğu, dünya ikinciliği var. Şimdi hedefi Olimpiyatlar… Olağanüstü bir azmin, inanmanın ve el ele vermenin hikâyesi bu. Beytullah’ın hikâyesi
- Malatya'da, çocukken görme yeteneğini kaybettikten sonra öğrendiği satrançta Türkiye ikinciliği elde eden Ünal Dönmez, bu branşta daha büyük başarılara imza atmayı hedefliyor - Dönmez: "Satrancın birçok katkısı var. İnsanlar ne kadar fiziki spor yapsa da beynin zihinsel antrenman eksikliği de vardır. Bunu da satranç gideriyor"
Ankara'da bedensel ve zihinsel engelli oğlunu 17 yıldır kucağında taşıyan baba, Etimesgut, Sincan ve Yenimahalle’deki hastanelerin doktor eksikliğinden yana dert yandı. ‘Heyet raporu’ için oğlunu Ulus’a götürmek zorunda kaldığını ve hastanede eziyet çektiklerini belirten baba, “Gezici heyet kurulsun” çağrısında bulundu.
Gözlerinin içi parlıyor. Hayat enerjisi fışkırıyor. “Engelli” ama bu onun hayat dolu olmasına engel değil. Ankara sokaklarında tekerlekli sandalyesini iterken, “Sen zahmet etme” diyor...Ve o sokaklarda fark ediyorsun ki, kimse o insanları düşünmemiş, onların hayatlarını kolaylaştıracak önlemler almamış, o sandalye ile kaldırıma çıkmak, inmek bile macera. Hayati Figengil de Profesör Tarık Aksu’nun baba yaptığı gazilerden. Bugün onun hikayesini okuyacaksınız...
Okullar açıldı. Milyonlarca öğrenci sabah olunca okul yolunu tutuyor. Ama İstanbul’un göbeği Ortaköy’de 10 yaşında bir kız çocuğu yürüyemediği için okula gidemiyor. Okulların açıldığı her eylülde aynı burukluğu yaşıyor. Sonra camdan yaşıtlarını önlükler içinde okula giderken seyretmeye alışıyor. Anne Pervin Kulat ise çaresiz.
İstanbul ve Marmara üniversitelerinin farklı fakültelerinden öğrenciler, toplumun engellilere bakış açısını değiştirmek için ‘Engelsiz Yaşamlar’ projesini hayata geçirdi. Görme engelli arkadaşlarının yaşadıklarından yola çıkan öğrenciler, engellileri evlerinde ziyaret ederek fotoğraflarını çekiyor, yaşam öykülerini derliyor. Sponsorları bulunmadığı için fotoğraf filmi ve banyo masraflarını kendi harçlıklarından karşılayan öğrenciler, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde İstanbul’un çeşitli yerlerinde fotoğraf sergileri açmayı hedefliyor.