Güncelleme Tarihi:
MALATYA (AA) - NAİM BOŞKUT - Malatya'da 11 yaşındayken görme yeteneğini kaybetmesine rağmen hayata küsmeyen ve 13 yıldır uğraştığı satrançta Türkiye ikinciliği elde eden Ünal Dönmez, bu branşta daha büyük başarılara imza atmak istiyor.
Yeşilyurt Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü sporcusu Ünal Dönmez (25), AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkokul 5. sınıfta tavuk karası hastalığı nedeniyle görme yeteneğini yitirdiğini söyledi.
O dönem Malatya'da görme engelliler okulu olmadığı için Kahramanmaraş Ertuğrul Gazi Görme Engelliler İlköğretim Okulu'na gittiğini aktaran Dönmez, "Kahramanmaraş'ta beden eğitimi öğretmenim Metin Ayhan bana satranç öğretti" dedi.
Dönmez, 13 yıldır satrançla uğraştığını hatırlatarak, "Satrancı iş olarak görmüyordum, zevk alarak, top oynamak gibi, hobi olarak görüyordum ve sürekli oynuyordum. İnsan bir vesileyle, birinin vesilesiyle bir yerden başlıyor. Hobi olarak başladım, son 6 yıldır profesyonel olarak oynuyorum. Satrancın spor olduğunu 2010 yılında öğrendim" diye konuştu.
Malatya Yeşilyurt Görme Engelliler Spor Kulübü'ne geldikten sonra kendini daha da geliştirdiğini dile getiren Dönmez, Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonunca 26-30 Ocak'ta Antalya'da düzenlenen Görme Engelliler Türkiye Şampiyonası'nda 229 sporcu arasında ikinci olduğunu ifade etti.
Şampiyona öncesinde birinciliği hedeflediğini belirten Dönmez, şöyle konuştu:
"Kafamdaki birincilikti, kendimi buna inandırmıştım ama inançtan ziyade bir de oyuncuların psikolojisi ve gücü önemli. 7. turda, şampiyon olan milli takım arkadaşım Uğur Deniz'le oynamıştık. Ondan önce de yine çok iyi bir oyuncuyla oynamıştım. O maçtan sonra 7. maça yarım saatlik bir zaman dilimi kalmıştı. O gün o maçta gerçekten yoruldum. Rakibimin maçı erken bitti. O maça biraz daha dinç girdi. Ben yorgun girdim, biraz da onun etkisiyle o maçı kaybettim."
Dönmez, satrançta hedefinin ilk başta "FIDE Master" (Dünya şampiyonalarında ilk 3'te yer almak) unvanına ulaşmak olduğunu anlattı.
- Engellilere "dört duvar arasında kalmayın" çağrısı
Satrançla uğraşmaktan hoşlandığını vurgulayan Dönmez, "Çünkü satrancın birçok katkısı var. İnsanlar ne kadar fiziki spor yapsa da beynin zihinsel antrenman eksikliği de vardır. Bunu da satranç gideriyor" dedi.
Engellilere evde dört duvar arasında kalmamalarını ve dışarı çıkmalarını tavsiye eden Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Evden çıkmayan görme engelliler var ya da bizim bilemediğimiz, ulaşamadığımız arkadaşlar var. Belki sporu biliyorlar ama görme engellilerin veya engellilerin spor yaptığını bilmiyorlar. Onlara tavsiyem, koltuklarından kalkıp biraz araştırsınlar. Sadece iki adım kadar, üç adım kadar araştırsınlar, birine sorsunlar. Daha doğrusu insanlarla konuşsunlar çünkü her bir insanla tanışmak yeni insanları getirir. Satranç insanları kaynaştırıyor. Her turnuva yeni insanlarla tanışmak demek."