Gebelikte enfeksiyon yaşamak her hamile kadının korkulu rüyasıdır. Gebelik esnasında ortaya çıkan enfeksiyonlar, hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından ciddi sorunlar ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle hamilelik öncesinde ve hamilelik süresince anne adaylarının çok daha dikkatli olması gerekir. Hem düşüğe hem de doğum sonrası bebekte doğumsal anomalilere neden olan enfeksiyonlar erken teşhis edildiği zaman rahatlıkla tedavi edilebilir.
#Enfeksiyon Tanısı Nasıl KonulurGebelikte enfeksiyon yaşamak her hamile kadının korkulu rüyasıdır. Gebelik esnasında ortaya çıkan enfeksiyonlar hem annenin hem de bebeğin sağlığın açısından ciddi sorunlar ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle hamilelik öncesinde ve hamilelik süresince anne adaylarının çok daha dikkatli olması gerekir. Hem düşüğe hem de doğum sonrası bebekte doğumsal anomalilere neden olan enfeksiyonlar erken teşhis edildiğinde rahatlıkla tedavi edilebilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum & Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, gebelikte yaşanan enfeksiyon ve düşük riskini anlatıyor.
#Enfeksiyon Belirtileriİngiltere'de yaşayan Sylvia Chengo'nun 6 yaşındayken geçirdiği bir göz hastalığı, yıllar yıllar sonra doğum yapmasıyla nüksedince genç kadın görme yetisini kaybetti. Peki hamilelik göz sağlığını nasıl etkiliyor, başka hangi sağlık sorunlarına sebep oluyor? Hamilelikte yaşanan önemli sağlık sorunlarını ve riskleri uzmanlarla konuştuk. Detaylar haberimizde…
#SağlıkAstım, akciğerlerde yer alan hava yollarının tahriş olması sonucunda nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalıktır. Astım hastası olan bir kişi yaşadığı atak sırasında kolay kolay hareket edemez. Aynı zamanda nefes almakta zorluk çeker. Bronkospazm nedir, belirtileri nelerdir sizler için derledik.
FİBROMİYALJİ hastalarının genellikle ‘Her yerim ağrıyor’, ‘Sabahları dinlenemeden, dayak yemiş gibi kalkıyorum’, ‘Canım hiç bir şey yapmak istemiyor’ gibi yakınmaları olduğunu ve bu yakınmalarla defalarca sağlık kuruluşlarına başvurduklarını belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Aylin Demirhan, nedeni ve mekanizması konusunda pek çok teori ortaya atılmasına ve üzerinde çalışılıyor olmasına rağmen hastalığa neyin yol açtığı konusunda net bir açıklama bulunmadığını söyledi. Genel düşüncenin çeşitli faktörlere bağlı olarak beynin ağrı eşiğinin düştüğü ve normalde ağrı vermeyecek bir durumun ağrı verir hale gelmesi şeklinde olduğunu kaydeden Demirhan, genetik faktörler, enfeksiyonlar, fiziksel ya da duygusal travmalar, stresli yaşam tarzı ve kişilik yapısının tetikçiler arasında sayılabildiğini vurguladı.
#1Ev içinde maske yok mesafe yok ama koronavirüs bulaş riski çok. Son günlerde uzmanlar da sık sık “Ev içi bulaşlara karşı tedbirli olalım” çağrısında bulunuyor. Peki, nedir bu ev içi bulaş meselesi? Salgının bu kadar yayılmasında ne kadar etkili?
#Ev İçi Bulaşİngiltere varyantı, geçen yılın sonlarında ilk olarak Birleşik Krallık’ta tanımlandı ve kısa sürede neredeyse tüm dünyaya yayıldı. Şu an Türkiye'de yeni vakaların yüzde 85'i söz konusu varyant kaynaklı. İngiltere varyantının detaylarını öğrenmek bizim için hastalığın son halini de görmek anlamına geliyor. İşte A'dan Z'ye İngiliz mutasyonu...
#İngiltere VaryantıÇocuklarda idrar yolu enfeksiyonları, üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen enfeksiyondur. Özellikle küçük yaştaki çocuklar için risk oluşturan idrar yolu enfeksiyonları, henüz gelişmekte olan böbrekler için tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Erken tanı konulamayan ve tedavi edilemeyen çocuklar gelecekte hipertansiyon ve böbrek yetmezliği riski altındadırlar.
#İdrar Yolu EnfeksiyonuAmerikan Kanser Derneği verilerine göre yaşamı boyunca her 6 erkekten 1’i prostat kanserine yakalanmaktadır. Erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık kanser ölümlerine yol açan bu hastalık, erken tanı aldığında başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
#Prostat KanseriKadınlarda en yaygın görülen enfeksiyonlardan birisi vajinal mantar enfeksiyonudur. Kadınların yüzde 90’ı hayatlarının bir döneminde mantar enfeksiyonu ile karşılaşırlar. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Demir Yüzer konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Vajinal MantarKaçış sendromu hastalığı basında özellikle Mehmet Ali Erbil'in geçirdiği rahatsızlığın ardından çok konu olmuş ve vatandaşlar tarafından merak edilmişti. Peki Kaçış sendromu nedir, ne demektir? ve bu rahatsızlık neden meydana gelir? İşte detaylar
#Kaçış Sendromu NedirPudendal sinir sıkışması, kronik pelvik ağrıları en önemli nedenlerindendir ve pudendal sinirin anatomik izlediği yol içinde sıkışmasından kaynaklanır. Tanısının konulması diğer rahatsızlıklara oranla daha zordur. Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Taner Usta, sıklıkla merak edilen pudendal sinir sıkışması hakkında merak edilenleri yanıtlayarak, önemli bililer verdi.
#Pudendal Sinir SıkışmasıKaçış sendromu hastalığıyla mücadele eden Mehmet Ali Erbil, kemik iliğindeki değişim nedeniyle kök hücre tedavisine başladı. Bu gelişmenin ardından kaçış sendromu hakkındaki vatandaşların araştırmaları hız kazandı. Peki, kaçış sendromu hastalığı nedir?
#Kaçış Sendromu Hastalığı Nedir?Kaçış Sendromu hastalığı, son günlerde merakla araştırılan konular arasında yer almaya devam ediyor. Ülkemizde Mehmet Ali Erbil'in yakalandığı Kaçış Sendromu hastalığı, damarlarda meydana gelen orantısız büyüme ya da küçülme dolayısıyla sıvı çıkış hızında değişime neden olabilmektedir. Bu şekilde basınç değişimi hastada farklı bazı sonuçlar doğurabilmektedir. Peki, Kaçış Sendromu nedir? İşte, son günlerde çok konuşulan o hastalık hakkında bazı bilgiler
#Kaçış Sendromu NedirDemans hastalığının nadir olmakla birlikte çocuklarda da görülebileceğini söyleyen Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hülya İnce, “Demansın yeni doğan döneminde belirti vermesi ve etyolojisinde metabolik hastalıkların bulunması durumunda ölüm riski daha yüksek orandadır. Daha ileri ki yaşlarda ise kelime söylemeye başlayan çocuğun artık konuşamaması, yürüyebilen bir çocuğun yürüyememesi gibi kazanılmış becerilerin kaybedilmesi şeklinde belirtiler görülebilir. Bu durumda, mutlaka vakit kaybetmeden hekime başvurulmalıdır” dedi.
#ÇocukTürkiye genelinde haziran ayı itibarıyla, KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateş) vaka sayısı geçen yıla göre artış gösterdi. Dünya genelinde 30'dan fazla ülkede görülen KKKA'nın, Türkiye'de İç Anadolu'nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzeyinde yoğunlaşmış durumda. Özellikle yaz ve sonbahar aylarında sıklaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı, kene tutunması veya keneyle temas sonucunda bulaşabiliyor. Peki, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi nedir? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi belirtileri neler?
#Kırım Kongo Kanamalı Ateşi NedirKaçış sendromu hastalığı basında özellikle Mehmet Ali Erbil'in geçirdiği rahatsızlığın ardından çok konu olmuş ve vatandaşlar tarafından merak edilmişti. Peki Kaçış sendromu nedir, ne demektir? ve bu rahatsızlık neden meydana gelir? İşte detaylar
#Kaçış Sendromu Ne Demek?İstanbul Üniversitesi-Cerrahpașa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, koronavirüs hakkında halkı bilgilendirmek amacıyla “sık sorulan sorular” kılavuzu hazırladı.
#KoronavirüsSinüzit nedir? Sinüzitin belirtileri nelerdir? Sinüzit nasıl tedavi edilir? Sinüzit için ne iyi gelir? Burun tıkanıklığı, baş ağrısı, yüzde tıkanıklık hissi gibi şikayetlerinizin nedeni sinüzit olabilir. Özellikle de kapalı alanlarda çok fazla zaman geçirilen şu günlerde toplu taşımalar ve alışveriş merkezleri üst solunum yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkarıyor. Bağışıklık sistemini destekleyen besinler tüketerek ve bol su içerek sinüzitten korunmanın mümkün olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, sinüzit ile ilgili merak ettiklerimizi anlatıyor
#SinüzitÜlkemizde Mehmet Ali Erbil ile adını duyuran kaçış sendromu, damarlardan protein, mineral ve suyun sızması olarak tanımlanıyor. Kanın yoğunlaşması ve tansiyonun düşmesi gibi bulgular veren hastalık dünya üzerinde sınırlı sayıda kişide görülüyor. Peki, kaçış sendromu hastalığı nedir? Kaçış sendromu nasıl belirti verir?
#Kaçış SendromuKanın yoğunlaşması, tansiyonun düşmesi gibi bulgular veren kaçış sendromu hastalığı, damarlardan protein, mineral ve suyun sızması olarak tanımlanmaktadır. Tıp dilinde 'Capillary leak syndrome' olarak bilinen hastalık, ilk kez 1960 yılında tanımlanmıştır. Peki, kaçış sendromu nedir?
#Kaçış Sendromu Hastalığı Nedir?Cüzzam, “Mycobacterium leprae” isimli basil tarafından oluşturulan, kronik bir enfeksiyon hastalığıdır. Lepra basili 1873 yılında Gerhard Armauer Hansen tarafından bulunmuştur. Konakçı organizmanın immunolojik durumuna göre kendini sınırlayabilen veya progressif olabilen lokalize ya da geniş yayılımlı bir tablo ortaya çıkabilir. Primer olarak yüzeyel periferik sinirleri, deriyi, üst solunum yolu mukozasını, gözün ön kamerasını, kemikleri ve testisleri tutar.
#LepraÇölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus (tüysü oluşumlar) denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan guluten isimli bir protein neden olmaktadır. Peki Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
#ÇölyakKolera, Vibrio cholerae isimli bakterinin neden olduğu bağırsak enfeksiyonuna bağlı olan, akut ve şiddetli ishal ile seyreden bir hastalıktır. Kolera, kalabalık ortamlarda yaşayan savaş, yoksulluk ve doğal afetlerden etkilenen topluluklarda kolayca yayılıp ölümlere yol açabilmektedir. Peki Kolera hastalığının belirtileri nelerdir, hastalık nasıl bulaşır?
#Kolera NedirSon zamanlarda sıklıkla bahsedilen bir hastalık olan kaçış sendromu, hala neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmeyen gizemli bir sağlık problemidir. Dünyada ve Türkiye’de çok nadir görülse de yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve erken müdahale edilmediğinde ölüme kadar götüren kaçış sendromunu Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Cenal anlatıyor.
#Kaçış Sendromu Neden Olur