Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak her zamankinden daha önemli hale geliyor. Bağışıklığı güçlendiren bitkiler, hastalıklara karşı doğal bir savunma oluşturmanız için mükemmel bir yol sunuyor. Özellikle ekinezya, zerdeçal, zencefil ve ginsenggibi bitkiler, vücudun direncini artıran bileşikler içeriyor. Ancak, bu bitkileri dengeli bir şekilde tüketmek çok önemlidir, çünkü aşırı tüketim bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.
#Bitkisel ÇaylarHavalar iyice soğumaya başladı, vücudumuzu soğuk havalara hazırlamanın vakti geldi. Mevsim geçişlerinde kimi gıda takviyeleri ve vitaminlere saldırıyor kimi de doğanın bize sunduğu şifalı bitkilerden yardım alıyor. Aktarlar kış hazırlığı yapmaya başladılar bile. Ancak bu konuda kulaktan dolma yanlış bilgiler ve doğal bitkilerin yanlış kullanımı yarardan çok zarara neden oluyor. Peki hangi bitkiler gerçekten bağışıklığı güçlendiriyor? Satın alırken nelere dikkat edilmeli? Fazla ve yanlış tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olur? Uzman Dr. Dinçer Erdinç ile konuştuk
#Bitki ÇaylarıEski zamanlarda su kuyuları vardı ve bu kuyuların dibine çam kütükleri yerleştirilirdi. Bu bilinen en eski dezenfekte yöntemlerinden birisiydi. O dönemlerde büyüklerimiz çam bardaklardan su içerlerdi ve o zamanlar astım, bronşit, nefes darlığı gibi hastalıklar pek sık duyulmazdı. Doktorlar bu tür rahatsızlığı olan hastalara çam havası almalarını ve çam ağaçlarının bol olduğu yerlerde vakit geçirmelerini tavsiye ederdi. Şimdilerde de doğanın bize sunduğu mucize su’ diye lanse edillen çam çırası suyu oldukça popüler olsu.Peki gerçekten çıralı suyun sağlığa faydası var mı yoksa tüketimi sakıncalı mı? İç Hastalıkları uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#Çam ÇırasıÇam çırası suyu ‘En iyi su arıtma cihazı’ ve 'Doğanın bize sunduğu mucize su’ diye lanse ediliyor, antiseptik özelliği sayesinde solunum yolu enfeksiyonu ve idrar yolları enfeksiyonunu iyileştirdiğine, diyabete iyi geldiğine, balgam sökücü olduğuna, bağışıklığı desteklediğine inanılıyor. O yüzden kimi damacanasının içine kimi sürahisine, su şişesinin içine atıyor. Peki gerçekten çıralı suyun bu kadar faydası var mı yoksa tüketimi sakıncalı mı? İç Hastalıkları uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#Çıralı SuPekmez, enerji verici, tok tutucu, kan yapıcı özellikleri nedeniyle doğal olması nedeniyle yıllardan beri mutfaklarımızın vazgeçilmezlerinden biri. Şifa kaynağı olarak tükettiğimiz pekmez sizce sanıldığı kadar sağlıklı mı? Yeni araştırmalar özellikle uzun saatler kaynatılarak hazırlanan pekmezlerin kansere davetiye çıkardığını ortaya koyuyor.
#PekmezYeterli düzeyde uyumak, sağlığımız için yapabileceğimiz en iyi şeylerden biri… Aynı durum düzenli egzersiz için de geçerli. Her ikisini de yeterince yapmak hastalık riskini azaltıyor, kardiyovasküler ve zihinsel sağlığı iyileşiyor ve beyni koruyor. Ancak ne uyku ne de egzersiz bize mucize gibi bir hap şeklinde geliyor: her ikisi için de zaman gerekiyor. Peki iyi bir uyku için egzersizi sabah yapmak mı daha iyi yoksa akşam mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkAntalya yöresel yemekleri birçok birey tarafında lezzetli olarak görülmektedir. Özellikle sık seyahat eden ve yeni tatlar denemek isteyen bireyler tarafından Antalya lezzetleri merak edilmektedir. En çok sorulan bu lezzetler hakkında soruların başında Antalya Yemekleri - Antalya'da ne yenir ve neyi meşhur? Antalya mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Antalya YemekleriBazı taşlar insanlar üzerinde birçok etkiye sahiptir. Doğal taşların insanları sakinleştirici ve pozitif enerji verici etkileri vardır. Günümüzde doğal taşlar alternatif tıp alanında yer almaktadır. Bu taşları insanlar üzerinde takı olarak taşıyarak negatif enerjiden kurtulabilirler. Bu taşlar arasında en etkili olanlardan biri de havlit taşıdır. İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Havlit TaşıBirçoğumuz artık yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyoruz ve daha uzun bir ömür hayal ediyoruz. İşte son yıllarda bu amaçla yapılan popüler yaşlanma karşıtı uygulamalar var. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, skızılötesi ışık terapisi gibi birçok trendin ömrü uzattığına inanılıyor. Peki hangi uygulamalar gerçekten işe yarıyor mu? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkGünümüzde birçok kişi yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyor ve bu ömür uzatma arayışı bir akım haline geldi. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, sebze ağırlıklı beslenme, kızılötesi ışık terapisi gibi yaşlanma karşıtı birçok trendin ömrü uzattığı söyleniyor. Peki hangi trendler gerçekten işe yarıyor? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkKahramanmaraş merkezli olarak yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası bölgede çalışmalar yürüten İHH İnsani Yardım Vakfı, 1390 kişiden oluşan 65 arama kurtarma ekibi 2 arama kurtarma köpeği ile birlikte görev yapıyor. Ekipler, bölgedeki diğer yardım çalışmalarını da sürdürüyor.
#DepremUzmanlar sabahları sürekli alarmı erteleyenlerin gün boyu daha yorgun hissettiğini, bu durumun vücut dengesini etkileyerek sağlık problemlerine yol açtığını söylüyor ve "En uygun uyku süresi kişinin biyolojik saatine uygun olan akşam saatlerinde erken yatıp sabah da kendi kendine uyanabilmesidir" diyor. Ama bunu başarmak birçoğumuz için kolay değil. O halde ne yapacağız? İşte cevabı...
#SağlıkYeni eğitim öğretim yılı başladı, çocuklar günün büyük bir bölümünü okulda geçiriyor. Kafeteryalarda satılan hızlı tüketim ürünlerine yönelmemeleri için yanlarında doğal, güvenilir ve besleyici öğünler bulundurmaları önemli. Beslenme çantalarına ne koymalı, öğünlerini nasıl planlamalı? Yazarımız Dr. Ayça Kaya ve şef Çiğdem Alagök’ten öneriler aldık.
#KahvaltıDoğurganlığı temsil eden regl dönemi, halk arasında çeşitli isimlerle de bilinir. Genellikle 28 günlük döngüler halinde devam eden regl, bazı kişilerde şiddetli sancıları beraberinde getirir. Peki Regl ağrısına iyi gelen çaylar nelerdir? Regl ağrısına iyi gelen bitki çayları ile karışımları ve tarifleri nelerdir sizler için derledik.
#Regl Ağrısına İyi Gelen ÇaylarLaktoz, en çok sütün içinde bulunur. Bu nedenle de keçi sütünde, inek sütünde, anne sütünde ve yoğurtta laktoz bulunur. Laktozun en yüksek miktarda bulunduğu ürün ise, anne sütüdür. Aynı zamanda diğer süt ürünleri dondurma, yoğurt ve peynirde de laktoz bulunur. Yoğurtta laktoz var mı sizler için derledik.
#YoğurtAhtapotlar kafadan bacaklı grubuna ait bir canlıdır ve sekiz adet bacağı bulur. Bu canlılar fallarda oldukça sık bir şekilde görülmektedir. Bu yüzden kahve fallarında ahtapot gören kişiler bunun ne anlama geldiğini merak etmektedir ve bununla alakalı araştırmalar yapmaktadırlar. Bu yazımızda sizler ile falda ahtapot ve ahtapot kafası görmek ne demek? Falda ters dönmüş, küçük ve 2-3 adet ahtapot çıkması ne anlama gelir detayları ile derledik.
#Falda Ahtapot Görmek Ne Demek?Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayımladığı taklit ve tağşiş listesinde yer alan ürünleri değerlendiren Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, “Listeye baktığımızda dikkatimizi çeken ilaç etken maddesi sildenafil oldu. Bu madde enerji içeceklerinde tüketildiğinde insanları kalp krizine, hatta ölüme kadar götürebiliyor" dedi.
#Taklit ÜrünÇimenlik veya yol kenarında yetişen zahter bitkisini sağlık açısından faydaları bulunur. Kekik bitkisine benzeyen yapısı nedeniyle özellikle salata ve yemeklere kullanımı yaygındır. Böbrek dostu bitkilerin başında gelen zahterin en önemli faydalarından biri de yara iyileştirici olmasıdır. Zahter bitkisi nedir, ne işe yarar, nerede yetişir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, zararları var mıdır gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Zahter OtuHardal otu ülkemizde en sık tüketilen bitkilerden birisidir. Sağlık açısından çok sayıda faydaları olan hardal otu, Akdeniz ikliminin yaygın olduğu yerlerde sıklıkla yetişir. Değerli bitkiler arasında bulunan hardal otu, alternatif tıpta kullanılır. Hardal otu nedir, faydaları nelerdir, ne işe yarar, kullanımı nasıldır, zararları varsa nelerdir gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Hardal OtuEge bölgesinde yetişen bitkilerden biri olan cibes otu, lahanaya benzer şekillere sahiptir. Turpgiller familyasına ait olan cibes otu, alternatif tıpta uzun süredir kullanılmaya devam ediyor. Cibes otu nedir, cibes otu ne işe yarar, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir, zararları var mıdır gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.
#Cibes OtuTÜBİTAK, 2002'den bu yana nohut, arpa, buğday gibi ürünler için sanayi kesimine 110 milyon lira, üniversitelere ve kamuya 255,1 milyon lira hibe desteği sağladı. Söz konusu ürünlerin ıslah çalışmaları kapsamında ise toplamda 70,5 milyon lira destek verildi.
#TahılGünümüzde bazı taşların özellikleri farklılıklar göstermektedir. Özellikleri ile ön plana çıkan taşların kullanıldıkları yerlere de dikkat edilmelidir. Krizokol taşı çok fazla merak edilmektedir. Krizokol taşı nedir ve ne işe yarar? Krizokol taşı nasıl anlaşılır ve kullanılır? Krizokol taşı faydaları ve özellikleri nedir? Tüm ayrıntıları sizler için derledik.
#Krizokol Taşı Nedir Ve Ne İşe Yarar?