Harvard Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ve ekibi tarafından "Odaklanmış İyon Işını Taramalı İleri Elektron Mikroskobu” kullanılarak yapılan araştırma, Nature Dergisi’nde yayımlandı. Dünyada ilk kez bu hacim ve çözünürlükte gerçekleştirilen çalışmada bozulmamış karaciğer dokusunun 3 boyutlu moleküler mimarisinin görüntülenmesiyle, sağlık ve hastalık durumunda hücre içindeki dinamik yapısal farklılıklar ortaya çıkarıldı. Araştırmanın ortaya koyduğu en önemli konu ise bozulan formun moleküler tamiratı ile hücre içinde normal metabolik fonksiyonların geri kazanılmasının mümkün olduğu yönünde.
#Nature DergisiBoğaziçi Üniversitesi’nden sonra çalışmalarını önce Harvard Üniversitesi’nde (Boston/ABD) şimdilerde de Northwestern Üniversitesi’nde (Chicago/ABD) sürdüren, 2015 yılında da “International Innovation” dergisi tarafından “dünyanın en önemli buluş yapan 10 akademisyeninden biri” seçilen Dr. Hande Özdinler, merakla ve gururla izlediğim muhteşem ve mütavazı bir biliminsanı.
#AnneHücre içerisinde yer alan birçok madde bulunmaktadır. Bu maddelerden bir tanesi de endoplazmik retikulumdur Biyoloji dersleri ve diğer fizyoloji dersleri olmak üzere endoplazmik retikulum kavramı karşımıza odlukça fazla çıkmaktadır. Endoplazmik retikulumun görevlerine dair birçok araştırma yapılmaktadır. Peki, endoplazmik retikulum görevleri nelerdir? Endoplazmik retikulum ne işe yaramaktadır tüm detayları ile derledik.
#Endoplazmik RetikulumHücre boyutu büyük olduğu için incelenmesi en kolay bitki hücrelerinden biri soğan zarıdır. Özellikle ortaokul ve lise çağında soğan zarı incelemesiyle ilgili deneyler yapılır. Sizler için soğan zarı hücresi nedir, soğan zarı hücresinin özellikleri nelerdir, soğan zarı hücresi organelleri nelerdir, soğan zarı hücresi bölünür mü sorularının cevaplarını derledik.
#Soğan Zarı HücresiPlazma hücreleri konusu özellikle biyoloji alanında önemli konulardan bir tanesini oluşrutmaktadır. Sizin için plazma hücrelerinin ne demek olduğunu, nasıl oluştuğunu, plazma hücrelerinin nerede bulunduğunu ve bu hücrelerinin görevlerinin ne olduğunu sizin için derledik.
#Plazma HücresiKemik vücut dokuları arasında yer almaktadır. En sert doku olması ile bilinmektedir. Bu doku organizmada destek görevi yapmaktadır. Bunun yanında canlının kalsiyum depoları olarak bilinir. Kemik hücresi nedir ve kromozom sayısı kaçtır? Kemik hücresi mayoz ya da mitoz bölünme geçirir mi detayları ile derledik.
#Kemik HücresiKas dokusu genel olarak yüksek organizasyonlu olan hayvanlarda vücut hareketleri ilk sırada olmak üzere pek çok hareketten sorumlu bulunan özelleşmiş bir doku türünü ifade etmektedir. Kas kasılması sinirler aracılığıyla uyarılmaktadır ve birçok yaşamsal faaliyetin gerçekleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Sinir dokusuysa, hayvanın vücudunda koordinasyon ve iletişim ağı oluşturup işlev gören sinir sistemini meydana getiren bir doku tipidir. Sinir dokusu çevresel nitelikteki uyarıları toplayarak bahsedilen uyarıları gerekli olan merkezlere iletmektedir ve ortaya çıkan yanıtı ise efektör organlara taşımaktadır. Sizin için kas hücresinin ne olduğunu ve organellerin neler olduğunu, kas hücresinin kaç kromozomlu olduğunu derledik.
#Kas Hücresiİnsan vücudunun içerisinde çok sayıda hücre yer almaktadır. Hayatın temelinde de bu hücreler yer almaktadır. Hücrelerin ana kısımları ve özellikleri fazlasıyla merak edilmektedir. Sizin için insan hücresinin ne olduğunu, özelliklerini, bu hücrelerin organellerini ve yapısını derledik.
#İnsan HücresiHücre yaşamın temel birimidir. Tüm yaşam aktiviteleri hücreler tarafından gerçekleştirilir. Organizmalar, içinde bulunan hücre sayısına göre sınıflandırılır. Peki, bitki ve Hayvan hücreleri arasındaki farklar ya da benzerlikler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bitki HücresiBitkiler ökaryotik pek çok hücrenin bir araya gelmesiyle canlılığını devam ettirir. Farklı bitkilerin hücreleri de birbirinden farklıdır ancak temel özellikleri aynıdır. Sizler için bitki hücresi nedir, bitki hücresinin özellikleri nelerdir, bitki hücresi yapısı nasıldır, bitki hücresi organelleri ve görevleri nelerdir detayları ile derledik.
#Bitki HücresiYaşamın temel unsurları içerisinde bakteriler gelir. Gözle görülmeyen canlılar olması ile beraber aynı zamanda birçok farklı tür ve özellik üzerinden ön plana çıkmaktadır. Peki, bakteri hücresi nedir ve özellikleri nelerdir? Bakteri hücresinin organelleri ve görevleri üzerine merak edilen bilgileri derledik.
#Bakteri HücresiYaşayan tüm canlılar hücrelerden meydana gelir. Basit canlılar, tek hücreden meydana gelirken, gelişmiş olan canlılar çok hücreli yapıya sahiptir. Hücrenin yapısı içinde sitoplazmanın çok önemli fonksiyonları vardır. Bir hücrenin temel yapıları sitoplazma ve hücre zarıdır. Aynı zamanda çekirdek de yine temel yapılar arasında yer alır. Ama prokaryot canlıların hücrelerinde çekirdek bulunmaz. Sitoplazma nedir, ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Sabri Ülker Bilim Ödülü Töreni dünyanın dört bir yanından metabolizma alanında uzman bilim insanlarının katılımıyla gerçekleşen Metabolizma ve Yaşam Sempozyumu’nda gerçekleştirildi. Sabri Ülker Vakfı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen, başkanlığını Prof. Gökhan Hotamışlıgil’in yürüttüğü ve Harvard Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen sempozyumda, bu yılın bilim ödülü, Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nden öğretim üyesi Doç. Dr. Elif Nur Fırat Karalar’a verildi.
#Sabri ÜlkerSentrozom; DNA, RNA ve proteinden oluşan bir yapıdır ve hücre bölünmesinde önemli role sahiptir. Hücre organellerinden biri olan sentrozom çoğu hayvan hücresinde bulunan bir yapıdır. Peki, sentrozom nedir ve hangi hücrelerde bulunur? Sentrozom görevleri ve özellikleri nelerdir? Sentrozom konusunda merak edilen tüm detayları derledik.
#Sentrozom Nedir?Canlıların en küçük yapı birimi olarak adlandırılan hücre, canlılardaki en önemli yapı taşlarıdır. Hücre ve hücre organelleri mikroskopla incelenen oldukça küçük yapı birimleridir. Peki hücre nedir ve organelleri nelerdir? Hücre organellerinin görevleri hakkında bilgi nelerdir? İşte hücre ve organelleri hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Hücre Nedir Ve Organelleri Nelerdir?Bütün hücrelerde bulunmakta olan ve hücre organelleri içinden biri olan ribozom biyoloji bilimlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bu konularda bilgi sahibi olup organizmaların işleyişi hakkında genel bilgiler sağlamak amacı ile Ribozom nedir? Ribozomun görevleri nelerdir? Ribozomun yapısı nasıldır? Ribozom özellikleri nelerdir? Gibi konular hakkında detaylı bir araştırma yaptık ve sizler için derledik.
#Ribozom Nedir?Canlıların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için organeller oldukça büyük bir öneme sahiptir. Hücre yapısı içerisinde sürdürülmesi için önemli bir potansiyel sağlar ve temelini oluşturmaktadır. Özellikle hayvan hücresi organelleri ve özellikleri merak edilmektedir. Peki Hayvan hücresi nedir? Hayvan hücresi özellikleri nelerdir? Hayvan hücresi organelleri ve görevleri nelerdir? Sizlere hayvan hücresi ve özellikleri hakkında merak edilenleri detaylıca inceledik.
#Hayvan Hücresi Nedir?Vücudumuz oldukça fazla sayıda hücreden oluşmaktadır. Hatta bu sayılar yüz binlerce ve milyonlarca olarak sayılır. Yaşamın temelinde hücreler bulunur. Şimdi hücreler hakkında bilgileri alacağız ve yapısını öğreneceğiz. İşte 7. sınıf fen bilimleri hücre ve yapısı konu anlatımı.
#7. Sınıf Fen Bilimleri Hücre Ve Yapısı Konu Anlatımıİlk defa bir röportajın başlığı daha röportajı yapmadan belliydi. Her bünyeye iyi gelecek bir vitamin türüdür kendileri. Grup Vitamin insanda gam, keder, kasvet bırakmadığı gibi bir de dinleyene enerji takviyesi yapar. ‘Ti’ye alabilmeyi, ‘hicvetmeyi’ ve bütün bunları gayet eğlenceli bir üslupla yapabilmeyi çok iyi başarmıştır. Türünün ilk ve son örneğidir.
#Grup VitaminYıllar sonra tekrar biraraya gelen Grup Vitamin, Endoplazmik Retikulum adlı yeni bir albümle müzik piyasasına geri döndü. Yeni albümün çıkış parçası ise grubun unutulmayan şarkılarından biri ‘İsmail’in yeni versiyonu. Albümde genç yaşta yaşamını yitiren Gökhan Semiz de unutulmamış.
#Grup Vitamin DöndüFareler iğne ipliğe döndü şimdi sıra insanlarda Üniversitede daha öğrenciyken bulduğu bir fikirle Harvard'da araştırma laboratuvarı kuran 35 yaşındaki Dr. Umut Özcan, obezite konusunda keşfettiği bir ilaç için şirket kurdu. Onayları tamamlandığında, kilo problemine karşı şimdiye kadarki en etkili ilaç olacağı düşünülen ürün, beş yıl içinde raflarda olacak. Umut Özcan da, Dersim'den Boston'a uzanan başarı öyküsüne bir ilaç şirketi sahibi olarak devam edecek.
Harvard Üniversitesinde 10 kişilik ekibiyle kendi laboratuvarında şişmanlık ve diyabetin moleküler ve genetik mekanizmaları üzerinde çalışan 33 yaşındaki Asistan Prof. Dr. Umut Özcan, dünyanın en önemli bilim dergilerinden Nature Medicine'de yayımlanan yeni çalışmalarında, hem obez ve tip 2 diyabetli, hem de tip 1 diyabetli farelerin karaciğerlerinde 'XBP1' genini genetik bir yöntem ile artırdıklarında, kan şekerlerinin normale döndüğünü gördüklerini belirtti.
Harvard Üniversitesinde 10 kişilik ekibiyle kendi laboratuvarında şişmanlık ve tip 2 diyabetin moleküler ve genetik mekanizmaları üzerinde çalışan 33 yaşındaki Asistan Prof. Dr. Umut Özcan, şu ana kadar bilinen şişmanlık ilaçlarından daha güçlü bir etken madde bulduklarını ve fareler üzerindeki deneylerinin tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.