İlaç alerjisi, toplum üzerinde fazla oranlarda gözükmemektedir. Başlıca oluşumları arasında birçok farklı ilaç gelişimi yapılması ve vücudun reaksiyon olarak karşılık vermesinden oluşur. İlaç alerjilerinin başlıca sebepleri arasında ilacın vücuda yabancı madde olarak girmesidir. İlaç alerjisi için belirtiler ağır olabilmektedir. İlaç alerjisi için gerekli olan tedavi planı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İlaç Alerjisi NedirDışişleri Bakanı Hakan Fidan, dünyada ve bölgemizde yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Suriye ile normalleşme adımlarına değinen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "İyi niyetimizi ortaya koyduk" değerlendirmesinde bulundu. ABD'de 60. Başkanlık seçim yarışını Donald Trump'ın kazanmasına ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Trump'ın ilk döneminde gerçekleştirdiği politikalara bakarak gelecekte yapacağı politikaların analiz edilemeyeceğini belirtti.
#Dışişleri51 yaşındaki komedyen Miranda Hart, 30 yıl boyunca birçok sağlık sorunu yaşadı ve yatağa bağlı kalmasına neden olan gizemli bir hastalıktan mustaripti. Hastalığı, şiddetli bir grip nöbeti olarak kendini göstermişti ve1980'ler olduğu için tedavi edilmemişti. Bu, bağışıklık sistemini altüst etti ve bir dizi hastalık semptomuna neden oldu. Gençken başlayan semptomları için doktorlar diğer şeylerin yanı sıra agorafobi olduğu söylendi. Yıllarca hastalığın nadir olmayan bir komplikasyonu olarak kronik yorgunluk sendromla mücadele etti.
#Lyme HastalığıKuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkesinin son teknoloji silahlarının sergilendiği "Ulusal Savunma Gelişimi-2024" fuarının açılışında konuştu. ABD’yi baskı ve provokasyon yapmakla suçlayan Kim, ABD’nin adımlarının Kore Yarımadası'nı eşi görülmemiş tehlikede bir “termonükleer savaş” riski ile karşı karşıya bıraktığını ifade etti. Son teknoloji savunma ürünlerinin sergilendiği açıklanan fuarda Kim, "Milli savunmamızı geliştireceğiz" dedi.
#Kuzey KoreUzun yaşamak, 100 yaşını hatta sonrasını görmek son dönemde pek çok kişinin hayali haline geldi. Bunu başarabilmiş kişilerin genetik yapıları, nasıl bir hayat yaşadıkları, ne yiyip ne içtikleri bilim insanları tarafından sürekli mercek altına alınıyor. O kişilerden biri geçtiğimiz günlerde 113 yaşındayken hayatını kaybetti. Peki bu kadar uzun yaşayabilmesini neye borçluydu?
#SağlıkDün, sanatçılar Umut Akyürek ile Oktay Ertuğrul’un, kızları Melek Bal’ın uyuşturucu madde ile mücadelesinde yaşadıkları zorlukları yazdım. Bugün sırada Türkiye’nin bağımlılığı önleme, tedbir ve terapisinde en yetkili kurumlardan biri, Yeşilay’ın genel başkanı, psikolog Doç. Dr. Mehmet Dinç var. Diyor ki: “Türkiye’nin sadece madde değil kumar bağımlılığı da olmak üzere iki büyük sorunu var. Sağlam, toplumsal bir duruş sergilemezsek toparlamamız çok zor.”
#Uyuşturucu BağımlılığıREÇEL, bal, pekmez, çikolata, salam, sosis, sucuk, fındık ezmesi, fıstık ezmesi, noodle, gazlı içecek, helva, ketçap, meyve suyu, meyve aromalı maden suyu, meyveli yoğurt, baklava, kurabiye, mayonez, nar ekşisi, hamburger ekmeği, lavaş, etsiz çiğ köfte, cips, akide şekeri vb. gibi ürünlerin yüzde 99’unda;
#Sahte GıdalarMeteoroloji Genel Müdürlüğü yurdun büyük bölümünü "sarı" kodla uyardı. Aralarında Ankara, İstanbul ve İzmir'in de olduğu 50 kentte fırtına ve kuvvetli yağış bekleniyor. Yetkililer sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması konusunda uyardı. Meteoroloji ve AKOM'un uyarılarının ardından İstanbul bir anda kara bulutlarla kaplandı ve beklenen sağanak yağış başlarken trafik yoğunluğu yüzde 90'ı buldu. Öte yandan Antalya'nın 6 ilçesinde ise yarın eğitime 1 gün ara verildi.
#MeteorolojiSon araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Gıda AlerjisiMarketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Konu hakkında tüm merak edilenleri Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Keser'e sordum.
#Pastörize SütGoogle ve diğer arama motorları üzerinden yapılan sorgular, çevrimiçi ortamda en güvenli eylemlerden biri gibi görünse de, siber güvenlik uzmanları bazı aramaların ciddi tehditlerle sonuçlanabileceği konusunda uyarıyor. Peki, asla aranmaması gereken kelimeler ve ifadeler neler? Siber korsanlar bu konuda nasıl bir strateji izliyor? Kullanıcıları bekleyen tehlikeler neler? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye yanıtladı.
#Siber GüvenlikCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'ne katıldı. Erdoğan, yurda dönüşte uçakta beraberindeki gazetecilerin sorularını yanıtladı. İBB ve ABB'ye yönelik soruşturmayı değerlendiren Erdoğan, "Eğer bir yanlış yapmışlarsa bunun bedelini ödeyecekler, bundan kimse rahatsız olmamalıdır." dedi. Erdoğan, Biden'ın füze kararı ile ilgili " Tüm bunlar bölgeyi ve dünyayı yeni ve büyük bir savaşın eşiğine getirebilir." ifadelerini kullandı. Asgari ücret konusunda da açıklama yapan Erdoğan, "Toplumun hiçbir kesimini enflasyona ezdirmeyeceğiz" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanSon dakika haberi... Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nde basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, "Filistin'e en çok destek olan ülkelerden biriyiz. Gazze ve Lübnan'a hep el uzatıyoruz. İsrail insanlığa karşı suç işliyor. Gazze'de 2 milyon insan gıda ve suya erişemiyor. İsrail'e zorlayıcı tedbirler şart." dedi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz İsrail ile ticari ilişkileri kestik. Bazı siyasi partiler garip şeyler söylüyorsa da biz ilişkimizi kestik. İsrail cumhurbaşkanının gitmesiyle ilgili hava hattımızı kullanmasına müsaade etmedik. Biz artık bazı şeylerde tavrımızı ortaya koymaya mecburuz koyacağız." diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAvustralya'da yaşayan ve 59 yaşındayken nadir görülen bir demans teşhisi konan Suzan Adler'ın kızı Daily Mail’e annesine teşhis konmadan önce davranışlarında gözlemlediği değişimi ve tüm bu süreçte yaşadıklarını anlattı. Takıntı derecesinde düzenli olan annesi mutfak eşyalarını yanlış yerlere koyuyordu. Aşırı hassas ve alıngan olmaya başladı, araba kullanırken zorlanıyor, ev içinde mesafeleri ayarlayamadığı için eşyaşara çarpıyor ve kırıyordu. Sonunda doktorlar kadına 'Posterior kortikal atrofi' teşhisi koydu
#DemansCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’ne katılırken ev sahibi Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ile görüşmesinde BM’nin Gazze başta olmak üzere dünyadaki çatışmaları engelleyemediğini vurguladı. Erdoğan Zirve’eki konuşmasında da “Gazze’de kıtlık riski uluslararası sınıflandırmalara göre ‘felaket’ düzeyine ulaşmıştır” dedi.
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Erdoğan, Brezilya'daki G20 Liderler Zirvesi'nde Gazze'de yaşanan insani felaket karşısında acil ve kalıcı ateşkes çağrısını yineledi. Erdoğan, "Gazze'de yaşanan insani felaket karşısında bir kez daha derhal ve kalıcı ateşkesin sağlanması çağrısında bulunuyorum." ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSon dönemde hızla yaygınlaşan çiğ beslenme akımı, sebzeleri pişirmeden tüketmenin besin değerini artırdığını ve vücuda daha faydalı olduğunu savunuyor. Ancak araştırmalar bunun tüm sebzeler için geçerli olmadığına işaret ediyor. Peki hangi sebzeyi çiğ hangisini pişmiş yemek daha faydalı?
#SağlıkKuzey Kore lideri Kim Jong-Un, Kore Yarımadası'ndaki gerilimi artıran ABD ve Güney Kore'nin askeri iş birliğini sert bir dille eleştirerek, ülkesinin nükleer savunma kapasitesini güçlendireceğini açıkladı. Kim Yo Jong ise Güney Kore'yi, Kuzey Kore'ye propaganda malzemeleri göndermekle suçladı ve bunun "pislik" olarak nitelendirilen bir provokasyon olduğunu belirtti. Güney Kore, Kuzey Kore'nin propaganda balonları gönderdiğini doğrularken, ordusunun sabrının sınanmasını istemediğini açıkladı.
#Kuzey KoreHavaların soğumasıyla birlikte norovirüs vakalarında artış gözlemleniyor. İngiltere'de son iki haftada vaka sayısı beşte bir oranında yükselirken, Türkiye'de de benzer bir durum yaşanıyor. Uzmanlar, norovirüsün grip ve Covid gibi diğer virüslere benzer şekilde kolayca mutasyona uğrayabildiğini vurgularken, dünya genelinde her yıl bu virüs nedeniyle yaklaşık 200 bin ölüm gerçekleştiği konusunda uyarıyor. Peki, norovirüsün belirtileri neler? Nasıl yayılıyor, ne kadar süre varlığını sürdürüyor ve en çok hangi yaş grubunu etkiliyor? Bunun gibi pek çok soruyu Doç. Dr. Hüsrev Diktaş ile mercek altına aldık.
#SağlıkBağcılar’da bir binanın hafriyat kazısı sırasında, miyosen dönemine ait yaklaşık 10 milyon yıllık deniz minaresi fosili bulundu. İnşaatta çalışan ekip tarafından bulunan tarihi eser, alt tarafı betonlaşmış kum yığının arasından çıkarıldı. Buluntunun beklenen büyük Marmara depremine karşı ipuçları verdiğini aktaran Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Depreme karşı İstanbul’un en zayıf bölgesini miyosen dönemine ait 10 milyon yaşlı deniz fosili tabakalar oluşturuyor. İstanbul’da Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Esenler ve Topkapı’ya kadar uzanan bu istif depreme karşı en zayıf bölgeyi gösteriyor” dedi.
#İstanbulBugün Dünya Prematüre Günü. Doğum 37’nci haftadan önce olursa bebekler ‘prematüre’ olarak dünyaya geliyor. Dünyada her 10 bebekten biri prematüre. Türkiye’de ise bu oran yüzde 12.9. Sağlık Bakanlığı özellikle riskli gebeliklerin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguluyor.
#Dünya Prematüre GünüKanser en korkutucu hastalıkların başında geliyor ama bir taraftan da tedavisinde her geçen gün yeni adımlar atılıyor. Tıp dünyası kasım ayında akciğer ve pankreas kanserleriyle ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Her şeyi bilmek çok önemli çünkü o zaman erken teşhis şansına sahip olabiliyoruz. Ayrıca bu iki kanser türüyle mücadelede yeni gelişmeler var.
#Hazan Aköz IşıkKronik obstrüktif akciğer hastalığı yani halk arasında bilinen ismiyle KOAH; akciğer dokusunu oluşturan hava keseciklerinin yapısının bozularak hava yollarının daralmasına neden olan, zamanla ilerleyerek nefes alış-verişimizi zorlayan ve yaşam kalitemizi bozan bir hastalık. 20 Kasım Dünya KOAH Günü vesilesiyle uzmanlar bu hastalıkla ilgili bilmemiz gerekenleri anlattı.
#Melis YılmazSigara içen birinin ciğerleri, damarları sigara içtikten sonra hiç sigara içememiş biri gibi olabilir mi yoksa illa bir hasar alır mı? Yeni bir çalışma, bir kişinin sigarayı bıraktıktan sonra kalp hastalığı riskinin ortalamaya düşmesinin yirmi yıldan fazla sürebileceğini, kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin 25 yıl süreceğini söylüyor.
#Sigara