Eğer teknolojik olarak bu kadar ilerideysek, bunda, icatların payı oldukça yüksek. Bu icatların ilk çıktıkları zaman önemi anlaşılmamış olsa da, sonraki yıllarda muhteşem gelişmelerin ilk adımları oldu. Örneğin Graham Bell telefonu icat etti ve akıllı telefon icat edildi ya da fotoğraf makinesi bulundu ve telefonların ön kamerası oldu. İşte dünyayı daha güzel bir yer haline getiren icatlar.
#En İyi İcatlarTime Dergisi 2002 yılının en başarılı icatlarını seçti. En iyi icatlar arasında Türk mucit İsmail Haritaoğlu'nun InfoScope adlı buluşu da bulunuyor. InfoScope kamerasıyla yakaladığı görüntülerdeki yazıları beş dile çevirebiliyor. Yabancı dil sorununu çözen InfoScope'un birkaç yıl içinde piyasada olması bekleniyor.
İzmir Çamdibi’nde küçük bir atölyede tekstil ve çamaşırhane makineleri üretmeye başlayan Tolkar, bugün adını hem ulusalda hem de uluslararası arenada önemli bir yere yazdırdı. İkinci ve üçüncü kuşağın yönetimindeki şirketin gündeminde ise halka arz var. Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karace, “Halka arzla birlikte İtalya ya da Almanya’da bir şirket satın almak da hedeflerimiz arasında” diyor.
#1140 yaşınızı, belki de daha ötesini görmek istiyorsanız şimdiden hazırlıklara başlamanızda fayda var. Teknolojideki hızlı gelişme tıp dünyasını da etkiledi. İşin uzmanları yakın gelecekte yaşlanmanın durdurulabileceğini hatta daha ileri adımların atılabileceğini söylüyor. Belli ki bilim dünyası insanlığa sürprizler hazırlıyor. Peki, ömrümüz neredeyse iki katına çıkarsa nasıl bir dünyada yaşayacağız? Prof. Dr. Derya Unutmaz, Dr. Ayşegül Çoruhlu o günleri görebilmemiz için yapmamız gerekenleri, fütürist Ufuk Tarhan uzun ömrün dünyayı nasıl değiştireceğini anlattı.
#Teknolojiİnsanoğlu dünyaya geldiği ilk andan itibaren çevresindeki uyaranların etkisiyle yaşamını devam ettirir. Süreç boyunca yaşa bağlı olarak belirli fiziksel, duygusal, nörolojik, psikomotor özelliklerle gelişimini sürdürür. İnsan yaşamı değişken ve dinamik yapısıyla karmaşık bir döngü halindedir. Bu süreçte yaşamını şekillendiren birçok unsurun etkisiyle kendini keşfeder, kendi kimliğini yaratır ve bu durum ‘öğrendiklerimiz’ ve ‘yeni öğreneceklerimiz’ şeklinde zihnimizde birtakım düşünceler oluşturur.
#Konuk YazarOrdu’nun uçsuz bucaksız fındık bahçelerinde tabiatla tatlı bir mücadeleyle geçen çocukluk, ODTÜ’de 1968 kuşağı öğrenciliği, TÜBİTAK ve TUSAŞ’ta milli savunmanın temellerinin atılması, İstanbul’da doğalgaza geçiş çalışmaları, AK Parti’nin kuruluşu, yedi yıllık Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı… Ve ayrıldıktan 53 yıl sonra kentine belediye başkanı olarak dönüş... Karadeniz’in incisi Ordu’nun Belediye Başkanı Hilmi Güler ile eski albümleri karıştırdık...
#OrduHacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri için Nevşehir’de olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, gazetecilerin CHP genel başkanlığına aday olup olmayacağına ilişkin sorusuna yanıt verdi. İmamoğlu, “İstanbul yolculuğumuz kesindir ve çok önemli bir yolculuktur. Elbette parti içerisinde de düşüncelerimiz var. Bu düşüncelerin karşılığını yerine getirmek partimizi daha iyi bir geleceğe taşımak adına da fikirlerimiz var. Bu fikirlerimizi parti hukukuna, parti ahlakına uygun bir şekilde temsil etmeye ve mücadelesini vermeye devam edeceğim” ifadelerini kullandı.
#CHPİSTANBUL Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Çok önemli bir zaman dilimindeyiz. Hepimiz geleceğimizi düşünüyorsak, çocuklarımızı, gençlerimizi ve yarın düşünüyorsak, derhal elimizi taşın altına koyacağız. Amasız, fakatsız, sağcıymış, solcuymuş, ocuymuş, bucuymuş yok, memleketimin en kuzeyinden en güneyine, en batısında en doğusuna her yurttaşımızla, 86 milyon insanımızın birini bile ayırmadan bu yolculuğa çıkacağız" dedi.
#KIRKLARELİYazar Buket Uzuner, son yüzyılda gezegene, doğaya, hayvanlara, çocuklara, kadınlara gösterdiğimiz saygısız tavra duyduğu öfkeyle 2008 başında yazmaya başladığı ‘Tabiat Dörtlemesi’nin son romanı ‘Ateş’ ile karşımızda. Yazar “İnsan haksızlıklara karşı isyan etmez, çığlık atmazsa çıldırıyor. Benim çığlığımsa yazarak anlatmak” diyor.
#Buket UzunerTürk Eğitim Derneği (TED) Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, Türk Eğitim Derneği'nin kuruluşundan bugüne yaklaşık 50 bin öğrenciye burs verdiğini belirterek "Son 15 yıldır ise TED, burs stratejisini değiştirdi; öncü çocuklar yetiştiriyor. Binlerce burs verdiğimiz öğrenci üzerine öncü çocuklar yetiştireceğimiz kişisel gelişim kursları, diksiyon dersleri alan, muhakeme yeteneği gelişmiş ama öncü olacak yoksul çocuklara burs imkânı veriyoruz. Eğer biz Türk Eğitim Derneği olarak burs sistemimiz içerisinde 100 bin nitelikli çocuk yetiştirebilirsek işte bu çocuklar 2 milyon insanın hayatını değiştirir" dedi.
#TEDHer yeni yıla yepyeni hevesler ve beklentilerle, en iyi dileklerle giriyoruz. 2023’te Türkiye ve dünya gündeminde neler olacağını sizler için özetledim. Bu yıl jenerasyon gezegenlerinden biri olan Plüton Kova burcuna geçecek, akabinde tutulmalar Koç-Terazi aksına kayacak, şans ve bereket gezegeni Jüpiter Boğa’da ve ‘karmanın lordu’ Satürn ise Balık burcunda seyahat edecek. Tüm bunlar beraberinde hem dünya hem de Türkiye için önemli değişiklikleri getirecek. Önümüzde tarih kitaplarına geçecek nitelikte bir yıl var, hazır mısınız?
#Dinçer GünerÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "2023’ün sonuna kadar tüm illerimizde ve ilçelerimizde en az 2 bin depozito iade makinamızla, 5 bin manuel toplama noktasıyla birlikte toplam 7 bin depozito iade noktasında vatandaşımızın hizmetine sunacağız" dedi.
#Murat KurumErdem Kaya Patent Genel Müdürü Erdem Kaya, ana amaçlarının fikirleri değere dönüştürme sürecine katkı koymak olduğunu belirterek, ülke olarak rekabetçi, sürdürülebilir ve kârlı bir ekosistem haline dönüşebilmek için katma değerli ürünler için geliştirilen fikirlerin korunması gerektiğini söyledi.
#Burcu BaşarAtalarımızın ağaç gövdelerinin üstünü kazıyarak haberleşmelerinden yüzyıllar sonra bugün aklımızda tek bir soru var: “Facebook’ta iyi görünüyor muyum?” Annete ve Peter Nobel’in basın sanatı koleksiyonundan küratör Christoph Dosweld’in seçtiği 300 çalışma, Pera Müzesi’nde.
#Pera MüzesiBade İşcil yeteneği kadar güzelliğiyle de hep ilgi odağı oldu. Ama o, güzelliği çok da yüceltmekten yana değil. “Bir standart konmuş şu ölçü, bu şekil, bilmem ne diye; bence kadına en büyük istismar bu konuda yapılıyor. Bırakın herkes kendi gibi mutlu olsun” diyor. İşcil’le Duygu Asena’nın romanından uyarlanan yeni projesinden yola çıkarak kadın olmayı, aşkı ve hayatı konuşuyoruz. Anneler Günü dolayısıyla konu anneliğe de geliyor: “Oğlum Azur dışımda atan kalbim.”
#Bade İşcilUzay teknolojisi, astronotların ve bilim adamlarının yıldızları, gezegenleri ve evrenin yaratılışını araştırmasına yardımcı oldu. Ancak uzay teknolojisi günlük uygulamalar için de kullanılabilir mi? Tüm detayları ile sizler için derledik.
#Uzay TeknolojileriPandeminin gölgesinde geçen bir yılı daha geride bıraktık. 2022, geçen seneyi aratır mı yoksa nihayet rahat bir nefes alacak mıyız? En iyisi, buna öngörülerimi okuduktan sonra siz karar verin. 2022, özellikle depremlerin çokça konuşulduğu bir sene olabilir. Eğitim sistemi ve gençler, kur hareketleri, kripto paraların güvenirliği, önümüzdeki yıllarda insanlığın yeni sosyalleşme alanı olacak metaverse, gündemimizin öne çıkan diğer konuları olacak. Teknolojiyle ilgili yeni gelişmeler de kapıda! Biliyorsunuz, koronayla birlikte kontrollü bir özgürlük içindeyiz. Satürn Kova burcundan çıkmadan, yani Mart 2023’e kadar eski özgür günlerimize tam olarak döneceğimizi düşünmek hata olur. Türkiye’deyse anayasada büyük bir değişikliğe gidilebilir. Gökyüzünde erken seçime dair güçlü işaretler de var! Buyurun 2022’de meydana gelecek önemli gökyüzü pozisyonlarının dünyaya ve Türkiye’ye etkilerine...
#AstrolojiYeni yılın ilk söyleşisi için ‘Anadolu rock’ın öncüsü Moğollar’ın kurucularından Cahit Berkay ile buluştuk. Önce eski albümleri karıştırdık; İngiliz dedesinin, Moğollar’ın kuruluşunun, koyun postlu sahne tecrübelerinin hikayesini dinledik. Sonra yarınlarla ilgili ümitlerini konuştuk. Berkay diyor ki: “Sevgiyi daha çok paylaşmalıyız.”
#Cahit BerkaySene 1960’lar… Amerika Birleşik Devletleri’nin Delaware eyaletinde bir erkek çocuğu söylene söylene bahçedeki çimleri biçiyor. Babası, kendi memleketi Türkiye’de alışık olduğu üzere oğlunun da bahçeyle ilgilenmesini istiyor. Onunsa aklı fikri harekette! Öyle tutkulu bir spor aşığı ki sürekli vücudun nasıl çalıştığını kurcalıyor; acaba ne yaparsa daha kuvvetli kaslara sahip olup daha hızlı koşabilir, dizi incinirse bunu nasıl tamir edebilir? Bu merak sonunda onu dünyanın en ünlü doktorlarından biri yapıyor… Prof. Dr. Mehmet Öz ile beraberiz!
#Mehmet ÖzAstroloji ve burçların özelliklerinin belirlenebilmesi için kişinin hangi ayda ve hangi saatte doğduğu oldukça önemli bir konudur. Hangi burç özelliklerini gösterdiğini bilmek isteyenler için hangi ay ve hangi gün doğduklarını bilmek gerekmektedir. Ekim ayı doğanlar hangi burç ve Ekim ayında doğan kişilerin burç özelliklerinin neler olduğu hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#Ekim Hangi Burç