2002'nin en çok ilgi çeken buluşları

Güncelleme Tarihi:

2002nin en çok ilgi çeken buluşları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2002 13:56

Time Dergisi 2002 yılının en başarılı icatlarını seçti. En iyi icatlar arasında Türk mucit İsmail Haritaoğlu'nun InfoScope adlı buluşu da bulunuyor. InfoScope kamerasıyla yakaladığı görüntülerdeki yazıları beş dile çevirebiliyor. Yabancı dil sorununu çözen InfoScope'un birkaç yıl içinde piyasada olması bekleniyor.

Haberin Devamı

İnfoscope farklı dillerdeki yazıların fotoğrafını çektikten sonra bunları sabit bir yerdeki bilgisayara yolluyor. Bilgisayar yazıların tercümesini yaptıktan sonra bilgileri geri gönderiyor.

Çekilen resim üzerindeki yazılar 15 saniyede tercüme edilerek görüntülendiği orijinalinin tam üzerine yerleşiyor. İnfoScope, birçok kişi için büyük bir dert olan yabancı dil sorununa ciddi bir çözüm getiriyor.

İsmail Haritaoğlu, 32 yaşında ve IBM'in Almaden Araştırma Merkezi'nde çalışıyor. 2 yıl önce Japonya'nın başkenti Tokyo'ya yaptığı seyahat sırasında Tokyo metrosunda karşısına çıkan panolar Kanji alfabesiyle yazıldığı için yolunu bulmakta zorluk çekince böyle bir alet icad etmeyi düşündüğünü söyledi.

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan Haritaoğlu, 1995'te TÜBİTAK'a sunduğu projle 15 bin dolarlık eğitim bursu alarak ABD'ye gitti.

Haberin Devamı

Time dergisinin seçtiği yılın en iyi diğer icatlar:

Otomatik market

Shop 2000, robot kolun hizmet verdiği ve elemana gerek duyulmayan bir satış yeri. 200 farklı ürünü otomatik para çekme makinesi benzeri bir cihazı kullanarak satın almak mümkün. Bu ürünler arasında zeytinyağından, tavuğa, sandviçten CD'ye ve diş macununa kadar her şey var. Ödemeyi banknot, demir para ve kredi kartı ile yapmak mümkün.

İlaçlı cola kabusuna son

Fransisco Guerra'nın icat ettiği "ilaç dedektörü"yle kadınlar gönül tahatlığıyla içeceklerini yudumlayabilecek. Kartuş şeklindeki dedektör bardağa dokundurulduğu anda içinde ilaç olup olmadığını anlayabiliyor.

Akıllı süpürge

MIT'nin geliştirdiği elektrikli süpürge Roomba kendi başına evi süpürüyor. Sensörleri sayesinde hiç bir yere çarpmadan normal elektrik süpürgeleriningiremediği yerlere de girebiliyor. Odayı süpürdükten sonra alarmıyla ev sahibine haber veren Roomba kısa süre sonra da kendini kapatıyor.

Konuşan eldiven

18 yaşındaki Ryan Patterson, bir duyma engellinin Burger King'te sipariş verirken yaşadığı sıkıntıya tanık olur. Patterson bunun üzerine işaret dilini yazıya çeviren bir eldiven geliştirmeye karar verir. Bu mucize eldiven el hareketlerini kelimelere dönüştürüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!