Doğa yürüyüşleri için en uygun mevsime girmek üzereyiz. Doğa canlanmaya başladı ve hava koşulları kış veya yaz kadar zorlayıcı değil. Şehirden günübirlik kaçabilir veya daha uzun bir rota seçerek bedeninizi sınarken zihninizi dinginleştirebilirsiniz. Kondisyonunuza güveniyorsanız, dikkat etmeniz gereken en önemli şey malzeme seçimi. Özellikle botunuz, hayatınızı karartabilir de kurtarabilir de... Deneyimli isimlere, kendi seçimlerini sorduk.
#Trekkingİlk yazımda Kuşadası’nın belli başlı yerlerini kısaca tanıtmıştım. Bu haftadan itibaren Ada’nın en ünlü, en dikkat çeken yerlerini daha detaylı şekilde anlatmaya çalışacağım. Dünyaca ünlü, çok özel hayvan ve bitki türlerine sahip Dilek Yarımadası Milli Park’ını uzun uzun tanıtmadan bu köşe eksik kalırdı.
#1‘Alt beyin salaktır’ diyecek kadar cesur ve onun üstesinden gelebilecek kadar da zeki biri Barış Muslu. Yaşadığımız olayların, anların, tepkilerin hangi organımızın hangi işlevini tetikleyip, engellediğini çözmüş. Tüm bunları yapan orkestra şefi de ‘beyin’. Beynin bir suçu yok, o sadece gelen topu en iyi şekilde karşılamaya bakıyor ve bedeni ayakta tutmaya çalışıyor ama zamanla bunlar vücutta hastalık olarak çıkabiliyor. Barış Muslu burada devreye giriyor. O anı buluyor ve geliştirdiği Neuroformat ile rahatsızlığa çözüm getiriyor.
#1Kurban Bayramı’na artık sayılı günler kaldı. Hafta sonuyla birlikte toplamda 9 günü bulacak tatil, bir nefes alma fırsatı olacak. Biz de uzmanlarımıza ‘Bayram tatilinde bütçeyi çok da zorlamadan nereleri keşfe çıkmalı?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel 15 öneri sundular...
#TatilEge’ye Çanakkale üzerinden gidişimizin ilk bölümünü geçen hafta yazmıştım. Şimdi Çanakkale, Küçükkuyu arasında uğramanızı tavsiye edeceğim iki şelale ve bir köyü anlatacağım. İki nokta arasında çok daha fazlası olsa da mutlaka görün diyeceklerim: Mıhlı ve Sütüven şelaleleriyle Yeşilyurt Köyü.
#HürriyetDatça Dağcılık ve Spor Kulübü’nün yönetim kurulunda göreve başlayan 10 kadın, kadınların neler başarabileceğini göstermek adına çalışmalar düzenliyor. Kaya tırmanışları, doğa yürüyüşleri ve ekstrem sporlar yapan Datça’nın dağcı kadınlarının en büyük hedefi, çocukların doğa sporlarına ilgisini çekmek.
#DATÇADoğa yürüyüşleri genelde bahar ve yaz aylarında tercih edilir. Halbuki kışın karla kaplı yollarda yürümenin keyfi bir başka güzel. Hazır yurdun büyük bir bölümü beyaza teslim olmaya başlamışken uzmanlarımıza karda yürüyüş yapılacak en güzel rotaları sorduk. 6 şehirden kolay ve orta zorluk derecesinde 10 rotayı önerdiler.
#SeyahatGüneşin ufuktaki bulutları portakal rengine dönüştürdüğü olağanüstü bir günbatımında doğasına, mavi yolculukta eşsiz koyları ve berrak suyuyla denizine sevdalanmamak mümkün değil… Kısa bir tatilde gezerek bitiremeyeceğiniz, bir kere yolunuz düşünce de vazgeçemeyeceğiniz bir cennet Fethiye.
#FethiyeBir yeri tek kelimeyle özetlemek mümkün mü? O yer Selimiye Köyü ise evet. Gidenler bilir; Selimiye eşittir huzur demektir. Tüm yorgunluğunuzu sıfırlamak için burada birkaç gün geçirmeniz yeterli. Ancak sanmayın ki Selimiye’de gezilecek, görülecek yer yok.
#GazetehaberleriPandemi başladığından bu yana pek çoğumuz evlere kapandı, dışarı çıkanlar gün boyu maskeleri ile temiz hava-oksijenle aralarına mesafe koyarak işlerinin peşine düşmüş durumda. Bu nedenle, özellikle de geçmişte sıklıkla seyahat edenler bir yerlere gitmeyi, ikametgahından çıkarak eskisi gibi keyifle keşfetmenin hayalini kurar oldu. Hazır sonbahar da gelmişken, sizlere pandemi riskinden uzak olacağınız, bununla birlikte nefes alıp ruhunuzu arındıracağınız müthiş bir seyahat önerim olacak: Likya Yolu…
#Likya YoluNe zaman bunalsam, kendimi dinlemek, ağaçlara sarılmak ve oksijene doymak için soluğu Kuzey Ege’de alırım. Dünyada benzeri olmayan birçok bitki türünü görmek, içimi yeniden doğayla doldurmak, ‘göknar’ı, ‘Kazdağları orkidesi’ni yerinde görmek için yolum hep aynı yere çıkar… Bu yazıda, Bergama’dan Gökçeada’ya kadar uzanan hat üzerindeki en güzel ve özünü korumuş köyleri bulacaksınız.
#Kuzey EgePek çok spor salonu açıldı açılmasına ama hâlâ çekinceniz varsa açık hava ne güne duruyor? Şu dönemde hangi parkurlarda daha az insanla karşılaşırız, hangi saatler ideal, maskeli mi koşacağız? Ultramaratoncu, ‘Ultra Kitap: Uzun Mesafe Koşu Kılavuzu’ kitabının yazarı Aykut Çelikbaş ve ‘Asla Durma’ adlı internet sitesi ve YouTube kanalının kurucusu Fatih Topçu’ya sorduk.
#GazetehaberleriHırvatistan; meşhur Ortaçağ kentleri, birbirinden güzel koy ve kasabaları, masmavi ve berrak denizi, UNESCO Dünya Mirası Listesine girmiş çok sayıdaki şehriyle ziyaretçilerine her mevsim sayısız alternatif sunabilen bir ülke. Ancak sonbahardaki renk cümbüşü benim için büyüleyiciydi.
#HırvatistanO, Ayşe Acar. Çok yönlü, çok renkli bir kadın. Nevi şahsına münhasır kadınlardan. Onu Vatan gazetesinde “Ayşe’nin İkizleri” köşesinden de hatırlayabilirsiniz. Ayşe cesur bir kadın. 40’ından sonra bekâr bir anne olarak iki ergen ve bir köpekle Kanada’ya göç ediyor. Yetmezmiş gibi, yaşadıklarını kitaplaştırdı. ‘Kanadalılaştıramadıklarımızdan mısınız?’ 16 Temmuz’da çıkıyor. Bazen gülerek, bazen hüzünlenerek okudum. Bir göç macerası bu kadar samimi, bu kadar sahici ve komplekssiz anlatılır. Denk gelirse mutlaka okuyun...
#Ayşe ArmanSurvivor yarışması 2019 sezonuyla hız kesmeden devam ediyor. Bu yıl Türkiye-Yunanistan formatıyla yayınlanan Survivor'da birbirinden iddialı isimler yarışıyor. Büyük yarışın sonunda yarışmacılardan biri 2019 sezonun birincisi unvanını kazanacak ve büyük ödülün sahibi olacak. Peki, Survivor 2019 yarışmacıları kimler? İşte, yarışmacılar ve hayat hikayeleri
#Survivor YarışmacılarıNice o kadar güzel ve mükemmel ki, bu kusursuzluğunun ardındaki küçük sırlarını, güneş bile, kısa bir süreliğine, -güzelliğine hürmeten- hafif bir aralayıp, fazla kimseye fark ettirmeden yine sessizce perdeliyor. Adına “göz tuzağı” denen bu sırları keşfedenler içinse, bundan sonra şehrin içinde esprili ve alımlı, yeni bir takip başlıyor. Ülkenin en ünlü tablolarından biri, Nice’den ilham alınarak, komple tek ton bir maviye boyanmış; eski meydandaki karolar insanın aklına antik çağların bir paradoksunu getiriyor. Nice’nin, o huzurlu görüntüsünün altında, garip ve eksantrik bir çekim gücünün olduğu kesin.
#FRANSAKuzey İtalya’da, Alpler’e dahil Dolomiti Dağları’nda yaptığımız yürüyüşler zümrüt rengi ve efsanevi bir gölden yemyeşil yaylalara, şırıl şırıl akan derelere, zaman zaman bindiğimiz telesiyejlere bin bir dekorla ‘unutulmazlarımız’ arasına girdi...
#Dolomit Gezi Yazısı45. İstanbul Müzik Festivali, 29 Mayıs’ta başlıyor. Günümüzün en büyük bestecilerinden Philip Glass’ın festivalin siparişiyle bestelediği ‘11. Senfoni’sinin Türkiye prömiyeri 16 Haziran’da yapılacak. Glass, aynı zamanda festivalin bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne değer görüldü. İstanbul’a gelemeyecek Glass’a ödülü 17 Mayıs’ta Londra Royal Festival Hall Sahnesi’ndeki konseri öncesinde İKSV ekibi tarafından verildi. Yekta Kopan da oradaydı...
#KitapsanatFransa denilince aklınıza ne geliyor, bilmiyorum ama aklım yeme – içmeye, eğlenceye daha çok çalıştığı için gözümün önünde şahane soslar, iyi kızartılmış tavuklar, peynirler ve tabii ki şaraplar uçuşuyor. Burgonya'da Rue De Grand Cru’yu yürüyerek geçirdiğim 6 günden sonra buna bir de olağanüstü ‘doğal peyzajı’ ekledim. Turistler bu yolu otomobille ya da bisiklet ile gidiyor. Ama ben yürüdüm! Mustafa Oğuz ve Jeffi Medina da bu yürüyüşte bana eşlik etti.
#SeyahatCaner Odabaşoğlu, makine mühendisi. Ancak mesleğini yapmıyor. Tam bir maceraperest. Aynı zamanda ‘ultra-maraton’ (42 kilometre ve üzeri) koşucusu. Hayatını da kurduğu Macera Akademisi ile kazanıyor. Gittiği ülkelerde hem yüzlerce kilometre koşuyor hem de normal bir seyahatte görülemeyecek yerleri görüyor.
#Seyahat