Sağlıklı nesiller yetiştirmek sadece anne babaların sorumluluğunda olan bir durum değildir. Günümüz modern toplumları "sağlıklı nesil yetiştirmek ve korumak" şeklinde bir politika gütmektedirler. Anne bebek sağlığı ise bir halk sağlığı ögesi olarak ele alınmaktadır. Yeni doğan bebeğe verilecek en sağlıklı gıdanın anne sütü olduğu bilimsel verilerle ispatlanmıştır. Fakat özellikle ilk defa anne olacak olan anne adayları veya henüz bebek sahibi olmuş genç annelerin emzirme konusunda pek çok soruları olduğu bilinmektedir. İşte bu bağlamda ilgiyle okuyacağınız emzirme teknikleri nelerdir, en doğru emzirme tekniği ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#EğitimAdına pes ekinovarus (PEV) denilen bu hastalık, bebeğin ayağının içe doğru dönmesiyle karakterize bir durumdur. Neyse ki henüz elastik yapıda olan kas-iskelet sisteminin avantajı ile bu durum, doğumdan sonra bir dizi alçı ve gerekirse operasyon ile kendi doğasında olabilecek en sağlıklı formuna kavuşabilir.
#Çarpık AyakDown Sendromu, sıklıkla Trozomi 21 olarak bilinen bir kromozomal anomalidir. Trozomi 21 dışında translokasyon ve mozaik tip olmak üzere diğer 2 tipi daha vardır. Tedaviyi gerektiren bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Emzirmeye engel bir durum değildir. Yakın zamanda desteklediğim Down sendromlu bir bebek 2,5 ayında etkin emmeyi başarmıştı.
#BebekDünya Emzirme Haftası, anne sütünün ve emzirmenin önemini ve bu konudaki farkındalığı artırmak için her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanır. Annelerin bebekleriyle özel bir iletişim kurduğu emzirme dönemi her kadın için özeldir. İlk defa çocuk sahibi olan ebeveynlerin emzirme ile ilgili akıllarına pek çok soru gelebilir. İşte bu merak edilenleri ve emzirme ile ilgili bilinmesi gerekenleri uzmanlardan öğrendik.
#Emzirme DönemiDoğru emzirme pozisyonları, emzirme sıklığını iyi planlama ve dengeli beslenme konusunda bilgi veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Seda Günhar, "Emzirme hem anne hem bebek için çok önemli ancak biraz sabır biraz da özen istiyor" dedi.
#Emzirme Ve Anne SütüDoğru emzirme tekniklerinin uygulanması, bebeğin mide bulantısı ve gaz gibi sorunları daha az yaşamasını sağlar. Peki, doğru emzirme pozisyonu nasıl olmalı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkarı Uzmanı Dr. Banu Küçükkırım, emzirme tekniklerini anlattı, emzirirken dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı.
#Emzirme TeknikleriKadınlar, içgüdüleri ve öğretilenler sayesinde annelik duygusuna daha yakın. Ayrıca hamilelik sürecini yaşadıkları için anneliğe adım adım hazırlanma imkanları var. Ancak babalar için bu durum çok kolay değil. Onların babalığa alışma süreçleri daha zor. İşte yeni rolüne alışmakta zorlanan babaların ve baba adaylarının bu süreçte işlerini kolaylaştıracak öneriler...
İsmini, yavrusunu karnındaki cepte taşıyan kangurulardan alan bebek taşıma sistemi, aslında birçok kültürde, farklı isimlerle yüzyıllardır kullanıyor. Çiftçi kadınlar, bebeklerini sırtlarına bağlayıp tarlada çalışmaya, çay veya pamuk toplamaya gidiyor örneğin.
Gebelik kadın için hem duygusal hem de fizyolojik açıdan özel bir dönem. Doğum bu dönemi sonlandırıyor ama beraberinde yeni bir süreci de getiriyor. Kadın bir yandan anneliğe uyum sağlamaya çalışırken, diğer yandan hayatını yeniden organize etmeye çalışıyor. Kafasındaki onlarca soruya yanıt arıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Numan Bayazıt, kadınların en sık sorduğu soruları yanıtladı
Geçtiğimiz günlerde Bodrum’da bir annenin 28 günlük bebeğini emzirirken uyuyakaldığı ve bebeğin boğularak hayatını kaybettiği haberini okuduk. Bu haberin ardından biraz araştırınca özellikle yeni doğum yapan annelerin gece emzirmelerinde uyuyakalma riskinin sanılandan çok daha fazla olduğunu öğrendim. Öte yandan bebeklerde boğulma vakaları sadece emzirme sırasında değil emzirme sonrası ve uyurken de yaşanabiliyor. Bu riskleri önlemek için sadece anneye değil hem babaya hem de doğum sonrası anneye refakat eden kişiye görev düşüyor. İşte emzirme ve bebeklerde boğulma hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar…
#EmzirmeYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 12 aylık bebek ne kadar uyur, 12 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 12 aylık bebek kilosu, 12 aylık bebek bakımı, 12 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 12. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 11 aylık bebek ne kadar uyur, 11 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 11 aylık bebek kilosu, 11 aylık bebek bakımı, 11 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 11. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 10 aylık bebek ne kadar uyur, 10 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek bakımı, 10 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 10. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 9 aylık bebek ne kadar uyur, 9 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 9 aylık bebek kilosu, 9 aylık bebek bakımı, 9 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 9. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 8 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 8 aylık bebek ne kadar uyur, 8 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 8 aylık bebek kilosu, 8 aylık bebek bakımı, 8 aylık bebek aşısı, 8 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 8. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#Bebek