Nevra Topalismailoğlu
Nevra Topalismailoğlu
Nevra Topalismailoğlu

Emzirme kabusunuz olmasın!

Meme ucu çatlaklarına karşı önleminizi alın!

Haberin Devamı

Emziren annelerde sıklıkla görülebilen meme ucu çatlakları maalesef anneye ağrı ve sıkıntı veren bir durumdur. Jinekolog Dr. Nevra Topalismailoğlu, meme başı çatlakları ile ilgili merak edilen soruları cevapladı.

Meme ucu çatlakları neden oluşur?

Meme ucu çatlaklarının en sık nedeni bebeğin emme pozisyonunun, tutma şeklinin doğru olmamasıdır. Bebek annesini emerken memenin areola olarak isimlendirilen meme ucu etrafındaki kahverengi halka bölümünü tam olarak kavramayıp yalnızca meme başından emmeye çalışırsa, meme başı sonuçta zedelenir ve önce ağrılı meme başı ortaya çıkar. Bu ağrılı meme durumu düzeltilmezse, meme başı çatlağı ve yarıkları gelişir. Meme ucu çatlaklarının diğer bir sebebi de memenin nemli bırakılmasıdır. Ayrıca meme başının sabun, alkol gibi temizlik maddeleri ile gereğinden fazla silinmesidir.

Haberin Devamı

Meme ucu çatlakları anne ve bebek için ne gibi sorunlar doğurur?

Meme ucunun çatlaması ile oluşan asıl önemli sorun, bu çatlaklardan mikropların kolayca içeri girerek memenin iltihaplanmasına yol açmasıdır. Ayrıca meme ucu çatlakları, emzirmenin ağrılı olmasına, bu da annenin yeteri kadar süt verememesine ve sonuçta memelerde süt birikmesine neden olur. Böylelikle çatlaklardan içeri giren bakteriler ile oluşabilecek meme iltihabı için uygun bir ortam oluşur. Meme absesi olarak gelişen bu durum, küçük bir cerrahi müdahale ile sonuçlanıp bir süre annenin iltihaplanmış memeden süt vermesinin de engellenmesine neden olmaktadır. Meme ucu çatlaklarına yerleşen mantar enfeksiyonu ayrıca bebeğin ağzına bulaşarak halk arasında “pamukçuk” olarak isimlendirilen bir çeşit ağız mantarı oluşumuna da sebep olmaktadır.

Meme ucu çatlakları oluştuğunda ne yapmalısınız?

* Doktorunuzun önerdiği bitkisel kökenli özel meme ucu koruyucu pomatları düzenli olarak önerildiği şekilde kullanın.

* Meme uçlarını gerektiğinde sadece su ile temizleyin. Hiçbir şekilde temizlemek için asla sabun, alkol ve kimyasal maddeler içeren temizlik sıvıları veya ıslak mendiller kullanmayın.

Haberin Devamı

* Bebeğinizi emzirirken doğru emzirme pozisyonu alın, sadece meme ucunu değil meme ucunu çevreleyen areola adı verilen koyu alanın tümünü bebeğin ağzına almasını sağlayın.

* Her emzirmede meme başının farklı bir kısmı baskı görecek şekilde bebeğinizin pozisyonunu ayarlayın, ancak her seferinde bebeğinizi göğüslerinize bakar şekilde tutun. Diğer öğünde bebeğinizin emmediği ya da tam boşaltamadığı memeden başlayın.

* Her emzirmeden sonra biraz süt sıkarak meme ucuna sürün ve sütün kendi kendine kurumasını bekleyin.

* Emzirmeden önce göğüslerinize hafifçe masaj yapın ve rahatlamak için müzik dinleyin veya gevşeme egzersizleri yapın.

Önleminizi alın!

Haberin Devamı

* Gebeliğinizin 34. haftasından itibaren doğurana kadar her akşam doğum sonrası da kullanmayı planladığınız doğal içerikli meme ucu bakım pomadını meme uçlarınıza uygulayın.

* Gebeliğinizin 34. haftasından itibaren özel emzirme sütyenlerini kullanmaya başlayın. Eğer özel sütyen almayacak iseniz sütyeninizdeki su geçirmeyi engelleyen astarları hava akımını engellediğinden çıkarın.

* Gebeliğinizin 34. haftasından itibaren meme ucu akıntıları olabileceği için rutin olarak meme ucu pedlerini kullanın.