Paylaş
Emzirme teknikleri genel olarak yatarak ve kucakta olarak 2 ana başlıkta toplanıyor.
• Kucaklama pozisyonu
Kucaklama pozisyonu tekniği daha çok zamanında normal doğum yapan anneler için öneriliyor. Bu teknikte siz dik ve oturur halde, bebeğiniz de yatar pozisyonda oluyor.
Sandalye, koltuk veya yatağın kenarına oturun. Dizinizin üzerine mümkünse bir yastık yerleştirin. Bebeğinizi, başı kolunuzun iç dirsek bölümüne gelecek ve yüzü memenize doğru olacak şekilde kucaklayın. Bebeğinizin burnunun meme hizanızda ve leğen kemiği hizasının da sizin mide hizanızda, olmasına dikkat edin. Diğer elinizin meme başını bebeğinizin ağzına yerleştirin.
• Ters kucaklama
Ters kucaklama tekniği küçük ve emme güçlüğü çeken bebeklerde fayda sağlıyor. Bu teknikte de siz yine dik ve oturur halde, bebeğiniz de yatar pozisyonda oluyor.
Kolunuzun altına yastık yerleştirin. Bu tekniği kucaklama tekniğinden ayıran özelliği ise bebeğinizi kucaklamak için diğer kolunuzdan faydalanıyor olmanız. Bu teknikte bebeğinizin başı, sizin iç dirseğinize değil, diğer elinizin avuç içine doğru yaslanmış olacak. Böylelikle bebeğinizin rahat olması ve boyun kaslarının yorulmaması için avuç içinizle başına destek vermiş oluyorsunuz. Ayrıca kolunuzu da yastık üzerinde dinlendirmiş ve bebeğinizin sırt bölgesine de destek olmuş olursunuz.
• Çanta pozisyonu
Çanta pozisyonu tekniği sezaryenle doğum yapmış annelere öneriliyor. Bunun nedeni ise bu emzirme tekniğinin ameliyat bölgesine baskı oluşturmaması. Ayrıca küçük bebekler ve emme sorunu yaşayan bebekler de bu teknikte daha rahat emebiliyorlar. Bunların yanı sıra meme başı küçük olan veya iri göğüslü olan ya da ikiz anneleri için de daha uygun bir teknik.
Çanta pozisyonu tekniğinde bebeğinizi koltuğunuzun altında, basen seviyenizin biraz yukarı hizasında tutarak emziriyorsunuz. Bebeğinizin baş kısmı ön tarafınıza, ayakları da arkanıza doğru gelecek şekilde emzirin. Bebeğinizin rahat olması için yine başının altına yastık koymanızda fayda var.
Yatarak emzirme tekniği ameliyat bölgesine baskı oluşturmadığı için sezaryenle doğum yapan annelere tavsiye ediliyor. Bunun yanı sıra gece uyku arasındaki emzirme için de öneriliyor.
Yatarak emzirme tekniğinde iki yastıktan faydalanıyorsunuz. Yastıklardan birini başınızın altına, diğerini de sırtınıza gelecek ve sizi arkadan destekleyecek şekilde yerleştirin. Bu sayede yorulmadan kısmen veya tümüyle yan yatar durumda bebeğinizi emzirebilirsiniz. Yatarak emzirme tekniğinde bebeğiniz de size dönük olarak yan yatar pozisyonda olmalı. Bebeğinizin başına, hangi elinizle daha rahat edebiliyorsanız o elinizin iç kısmıyla destek olun.
1. Emzirirken sırtınızı mutlaka destekleyin ve doğru durmaya dikkat edin.
2. Hangi pozisyonda emzirirseniz emzirin, bebeğiniz memenize uzaksa kendinizi bebeğinize değil, bebeğinizi memeye yaklaştırın. Aksi halde beliniz ve sırtınıza yük binerek duruş pozisyon bozukluğu gelişebilir.
3. Emzirme sırasında memenin desteklenmesi çok önemli. Memeyi C harfi şeklinde kavrayarak tutmak, ağırlaşan memenin bebeğin çenesine baskı yapmasına engel olmuş olur.
4. Parmaklarınız meme başınızdan en az 3 santim uzaklıkta olsun. Böylelikle bebeğiniz meme ucunu ağzına rahatlıkla alabilir.
5. Süt kanallarının tıkanmaması için memenin tutuş yerlerini sıklıkla değiştirin. Her tutuş meme başının değişik noktasına baskı yapıyor ve meme başlarının hassaslaşması önlenebiliyor.
6. Bebeğinizi her emzirmede (sağ ya da sol fark etmez), ilk emzireceğiniz memeyi sıkça değiştirirseniz süt üretiminiz daha da artacaktır.
7. Emzirme öncesinde stres düzeyinizin düşük olması ve rahatlamış olmanız gerekiyor. Çünkü gevşemek süt salgılayıcı hormon seviyesini yükseltiyor.
8. Sıvı tükettiğinizde süt salgısı da artıyor. Bu nedenle emzirirken yanınızda bir bardak su, süt veya meyve suyu bulundurmanız ve zaman zaman içmeniz de uygun olacaktır.
Paylaş