Sosyal ve duygusal beceriler özel yaşam, eğitim ve iş yaşamında önemli rol oynar. Ancak eğitim sistemimizin farklı aşamalarında gerçekleştirilen merkezi sınavlar ve bu sınavların tercih edilen okullara yerleşmeyi sağlaması akademik başarıyı ön plana çıkardı. Ancak insan gelişimi sosyal, duygusal, akademik, fiziksel gibi pek çok farklı alan ile bir bütünlük içerisinde ele alınmalı. Çağdaş kuramlar ve eğitim sistemleri bireyin bütünsel gelişimini vurguluyor...
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) anasınıfı, ilkokul 1, ortaokul 5, ortaöğretim hazırlık ve 9. sınıflarda ilk kez uygulanacak yeni müfredatı kapsamında “beceri örgüsü” temelli ders kitapları, yeni eğitim-öğretim döneminde okutulmaya başlanacak. Kitaplarda, karekodlar içerisinde etkinlikler, animasyonlar, simülasyonlar, dijital tarih, artırılmış gerçeklik ve yapay zekayla desteklenmiş uygulamalara yer verilerek, öğrencilerin yardımcı kaynağa ihtiyaç duymadan öğrenmeleri hedeflendi.
#MEBMilli Eğitim Bakanlığınca (MEB), yeni eğitim-öğretim döneminde her kademenin ilk sınıfında uygulanacak "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" kapsamındaki yeni müfredat doğrultusunda hazırlanan "beceri örgüsü temelli" yeni ders kitaplarının yazım süreci tamamlandı. Yeni kitaplar, 9 Eylül'den itibaren sınıflarda olacak.
#Milli Eğitim BakanlığıParis’te geçen ay düzenlenen 2024 Yaz Olimpiyatları’ndan sekiz madalyayla döndük. Bunların üçünü kadın boksörlerimiz kazandı. Müsabakalar sırasında bizi gururlandıran ve gençlerimize örnek olan Buse Naz Çakıroğlu (gümüş), Hatice Akbaş (gümüş), Esra Yıldız Kahraman (bronz) ve Tokyo Olimpiyatları’nda (2021) altın madalya alarak bize müthiş duygular yaşatan Busenaz Sürmeneli ile konuştuk. Sürmeneli’nin genç kızlara bir de mesajı var: “İlla madalya almak zorunda değilsiniz kızlar, spor insanın kendisiyle mücadelesi aslında.”
#Olimpiyat“Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte, yapay zeka ve robotik gibi alanlar hayatımızın her alanında etkili olmaya başladı. Bu değişim ve gelişimle birlikte, geleceğin bireylerini yetiştirmek için eğitim sistemimizin de değişmesi ve adapte olması gerekiyor. Bu noktada, çocuklar için felsefe eğitiminin önemi ve değeri giderek artar.”
#Bayburt ÜniversitesiHaksız tahrik indirimi genellikle cinayet faili erkeklere uygulanıyor. Doç. Dr. Eylem Ümit Atılgan’ın ‘Haksız Tahrik Bir Erkeklik Hakkı’ adlı kitabı bu konuya odaklanıyor. 1978 yılından itibaren indirimin uygulandığı binlerce davayı inceleyen Atılgan, 24 yıldır gündeminden düşmeyen maddeyi ve kadınların yaşadığı adaletsizliği anlattı.
#KadınÖğrencilerin keyifli bir tatil dönemi geçirmesi için eğitim öğretim yılının son haftasında okullarda; kültürel, sanatsal, bilimsel ve sportif faaliyetlerin yanı sıra beceri temelli uygulamaları da içeren 'yıl sonu faaliyet haftası' düzenlenecek.
#Son Hafta Festival Havasında GeçecekYıllardır birçok projede farklı karakterlere hayat veriyor. Şimdilerde kurduğu Han Medya Yapım ile oyunculuğun yanında yapımcılık görevini de üstleniyor. Yeni bir sinema filmi için kolları sıvayan Tolgahan Sayışman’la buluştuk. Babalığı, eşi Almeda ile ilişkisini ve hayatı konuştuk: “Üç kuruş daha fazla kazanabilmek için insanlıktan çıkan çok kişi tanıdım.”
#Tolgahan SayışmanMut Tiyatrosu tarafından düzenlenen 7. Tiyatro Köprüsü Festivali başladı. Festivalin açılışında Mut Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Mahmut Canbay, festival ve Hamburg Eyalet Medya ve Kültür Bakanlığı adına, 35 yıldır üst seviyede oyunlar sunan ve en köklü Türkçe tiyatro grubu olan Hamburg İstasyon Tiyatro İletişim’in yönetmeni Serap Sadak’a ‘Üstün Başarı’ plaketi takdim etti.
#ALMANYAÖğretim programları çocukların neyi, neden, nasıl ve ne zaman öğrenmesi gerektiğini açıklayan metinler. Önemsiz şeyler için zaman ve para harcamamak için hazırlanırlar. Oluşturulan komisyonlar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin dayandığı kuramsal yapıya ve değerlere uygun olarak öğretim programlarını geliştirdiler. Programlar, genel müdürlüklere bağlı komisyonlardan Talim ve Terbiye Kurulu’na onaylanmak üzere gönderildi. Süreç görüşlerin alınması, Talim ve Terbiye Kurulu’nun incelemeleri, değişiklikler ve onaylama ile devam edecek.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanlığı'nca, tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait "Türkiye Yüzyılı Maarif Model" kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni müfredat taslağı için internet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirilebilecek. Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanmaya başlanacak.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı'nca, tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait "Türkiye Yüzyılı Maarif Model" kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni müfredat taslağı için internet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirilebilecek. Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanmaya başlanacak.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ başlığıyla hazırlanan yeni müfredat taslağı, kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni müfredat taslağı için MEB’in internet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirilebilecek.
#Müfredatyarın bayram... Kimi tatile çıkıyor kimi ailesi ile vakit geçirmeyi tercihediyor. Aile ziyaretleri yapacak evli çiflerde bazen bayram öncesi bu konuda anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Özellikle aileleri farklı şehirlerde oturanlar için her bayram aynı tartışmanın fitili ateşleniyor. “Önce kimin ailesine gideceğiz?” İşte o evlerde yaşanan kavgalara birkaç örnek...
#BayramRamazan bayramına sayılı günler kaldı. Çoğu evde bayram havası esiyor ama bazı evlerde her bayram aynı tartışmanın fitili ateşleniyor: “Önce kimin ailesine gideceğiz?” Özellikle aileleri farklı şehirlerde oturanlar için büyük bir sorun haline gelen bayram ziyaretleri zaman zaman kanayan bir yara haline geliyor. Biz de sokağa çıktık ve teyzelerimize, amcalarımıza ve gençlere sorduk. Bayramda önce kimin ailesine gidiyorsunuz?
#Bayram ZiyaretiŞiddet eğilimi çok boyutlu, karmaşık bir konufakat üzerinde uzlaşılan bir yönü var. Şiddet ortaya çıktıktan sonra onu çözmek yerine, önlemeye odaklanmak gerekir. Çünkü ortaya çıktıktan sonra uygulanabilecek çözümler çok daha zor ve maliyetli olabilir. Geri dönüşü olmayan güçlükler doğabilir.
#Konuk YazarÇocuklarımız en değerli varlıklarımız. Onların sağlığı, mutluluğu, güvenliği, refahı, başarıları tüm anne babaların ilk önceliği. Küresel salgın süreci ve sonrası birçok konuda dengeler, alışkanlıklar, kurallar değişiklik gösterdiyse de bu öncelik değişmezlerimiz arasında yer alıyor. Çocuklarımız ile ilgili hayatlarımız boyunca birçok karar almak ve seçimler yapmak zorundayız. Bunlar içinde en önemli ve en zorlarından biri kuşkusuz çocuğun gideceği okulu belirlemek.
#Konuk YazarÖzellikle çalışan anne babalar için aile büyüklerinin çocuk bakımına yardımcı olmaları paha biçilmez bir şey. Buna rağmen torunlarına özenle bakan büyüklerimizle çocuk bakımı konusunda anlaşmazlık yaşamak oldukça yaygın bir sorun. Kendi tecrübelerine ve deneyimlerine güvenen büyüklerle, çocuklarını kendi yöntemleriyle büyütmek isteyen anne babalar arasında zaman zaman gergin anlar yaşanabiliyor. Biz de 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde çocuk büyütürken kuşak çatışması yaşayanlara kulak verdik.
#Çocuk BakımıOrtaokullarda ‘görgü kuralları ve nezaket’, liselerde ‘adab-ı muaşeret’ isimli seçmeli dersler müfredat kapsamına alındı. Bu karar ile öğrencilerin görgü kurallarının ve nezaketin önemini fark etmeleri, aile içinde, okulda, toplumda ve dijital ortamlarda görgü kurallarına uygun davranış sergilemeleri amaçlanıyor. Peki bu kuralların ders olarak okutulması akran zorbalığının önüne geçer mi? Eğitimciler bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyor? Uzmanlarla konuştuk...
#EğitimOnları dinlerken tanışıp, evlenip yıllar sonra bu kez yanlarında çocuklarıyla konserlerine gidenler var. Kimi de kardeşine, yeğenine devretmiş bayrağı. Yeni albümü ‘Antroposen 002’yi yayımlayan maNga’yla bir araya geldik ve 20 yılın sonunda grup olarak dimdik ayakta kalmayı nasıl başardıklarını konuştuk.
#Meltem FIRATLI