TAMAMLAYICI emeklilik sistemi Orta Vadeli Programdan sonra 12 Kalkınma Planı’na da girdi. Hükümetin, tamamlayıcı emeklilik sistemine geçilmesi konusundaki kararı net. Hal böyle olunca da başta çalışanlar olmak üzere birçok kesimin kafasında soru işaretleri var; ‘Sistem nasıl olacak, kıdem tazminatını da kapsayacak mı, kimler tamamlayıcı emeklilik sistemine dahil edilecek’ gibi. Nitekim konu gündeme geldiğinden bu yana da okuyuculardan çokça soru alıyorum. Öncelikle şunu belirteyim, tamamlayıcı emeklilik üzerine çalışmalar devam ediyor ancak bildiğim ve öğrendiğim kadarıyla kafalardaki soru işaretlerine açıklık getireyim.
#Tamamlayıcı Emeklilik SistemiTamamlayıcı emeklilik sigortası ile çalışanlar sosyal güvenlik sisteminin üzerine ilave emeklilik geliri elde edecek. Çalışanın maaşından kesinti yapılacağı, işveren ve devletin de katkıda bulunacağı sistem zorunlu olacak. Sene sonuna kadar kıdem tazminatının tamamlayıcı emekliliğe entegrasyonu için formül bulunacak.
#YazarTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2015 yılına ilişkin "Hanehalkı Tüketim Harcaması" istatistiklerini yayımladı. Türkiye genelinde geçen yıl hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı, yüzde 26 ile konut ve kira harcamaları aldı.
#Türkiye İstatistik KurumuBaşbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) otomatik katılım uygulamasına dönük mevzuat çalışmalarının son aşamaya geldiğini belirterek, "45 yaş altı çalışanların otomatik olarak sisteme dahil edileceği uygulamada, katkı payının asgari 100 lira olması öngörülüyor" dedi.
#Bireysel Emeklilik SistemiTüm çalışanların bireysel emekliliğe gireceği otomatik katılım uygulamasında çalışmalar hızlandı. İlk etapta 50 ve üzerinde çalışanı olan şirketler sisteme dahil edilecek. İşverenler katkı yapmayacak, çalışanlardan ise aylık 100 lira kesilecek.
#Bireysel EmeklilikBİRİKİM yapma ihtiyacı ve şekli kişiden kişiye değişmesine rağmen hayatını ve geleceğini garanti altına almak herkesin gereksinimlerinden. Tasarruf bilincinin artırılması için yurt dışında olduğu gibi Türkiye’de de bu bilincin bireylere erken yaşlarda aşılanması gerekiyor. Bunun yolu da finansal okuryazarlığın artırılmasından geçiyor. Bu kapsamda ilk olarak birikimlerinizi değerlendirmek için kullanılabilecek araçları şöyle özetlemek mümkün:
2013’de başlayan yeni bireysel emeklilik sisteminde, yüzde 25’lik devlet katkısının yönetimi konusunda faize duyarlı kesim de unutulmadı. Devlet katkısı için kurulacak emeklilik fonlarında, kira sertifikası ya da gelir ortaklığı senetlerine yatırım yapılma imkânı getirildi.
Küresel krizde güvenli liman olarak görülen altında son yıllarda görülen değer artışı, merkez bankaları dahil tüm bankaların ilgisini artırdı. İstanbul Altın Rafinerisi ve Gramaltın Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, altının karakter değiştirine dikkat çekerek, “Munzam oranlarının artırılması bankalara güzel bir fırsat sunuyor. Tahminim 3-5 yıl sonra altın, dolar ve Euro gibi aramızda dolaşacak. Ceplerimizde belki altın sertifikaları olacak. Altın sertifikaları belki çek yerine geçecek. Belki ticarette dönecek, vadeleşme altın sertifikasıyla olacak” dedi.
Altına olan ilginin dünyada doğuya gidildikçe arttığına dikkat çeken Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Feyzullah Eğriboyun, “Türkiye’de bankacılık sektörü olarak altın mevduatında bir yılda 5 kattan fazla artış gözlendi. Bank Asya özelinde de benzer bir trend yaşadık. Bankamızın altın mevduatı 1.6 ton civarındayken yıl sonunda 9.5 tona yükseldi” dedi. Eğriboyun bankanın altına dönük yeni ürünlerinin özellikle Anadolu’da yoğun ilgiyle karşılandığını söyledi.
GEÇEN salı, polisler ve öğretmenlerin, bireysel emeklilik sistemine katılmaları için Vakıf Emeklilik ile Polis Bakım ve Yardım Sandığı (POLSAN) ve İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN) arasındaki işbirliği anlaşması nedeniyle düzenlenen toplantıya katıldım. İzlenimlerimi sizlerle de paylaşmak istiyorum.
BUNDAN 22 yıl önceydi. Gazeteciliğe dolayısıyla da iş hayatına yeni başlamıştım. Hem üniversitede okuyor, hem de çalışıyordum. Hiç unutmuyorum, o dönemde müdürüm olan kişi, her ay başı maaşını alır almaz kuyumcuya gidip, bir çeyrek altın alırdı. Dikkatimi çekmişti... Sorduğumda ise bana aynen şunları söylemişti: "Yıllardır tasarruf amacıyla her ay altın alırım. Bunları da evde bir kavanozun içine koyarım. Bu sayede her iki çocuğumu da okuttum."