Güncelleme Tarihi:
1 Ocak 2013’de başlayan yeni bireysel emeklilik sisteminde faize duyarlı kesim de unutulmadı. Yeni uygulamayla bireysel emeklilik katılımcılarına ödenecek yüzde 25’lik devlet katkısı, kira sertifikalarında (sukuk) ya da gelir ortaklı senetlerinde değerlendirilebilecek.
Son yıllarda emeklilik şirketleri, çıkardıkları faizsiz emeklilik fonları aracılığı ile faize duyarlı kesimi sisteme katmaya çalışırken, bugüne kadar da 100 bine yakın katılımcı sisteme girdi. Ancak 2013’de başlayan devlet katkılı bireysel emeklilik sisteminde, yüzde 25’lik devlet katkısı hesabındaki birikimlerin hangi yatırım enstrümanlarında değerlendirileceği ve hem sistemdeki mevcut katılımcılar hem de yeni girecek faize duyarlı kesime yönelik bir düzenleme yapılıp, yapılmayacağı merak konusuydu. Hazine Müsteşarlığı’nın, devlet katkısının yönetimi ile ilgili yayınladığı yönetmelikte, faize duyarlı kesim de unutulmadı. Buna göre devlet katkısı için kurulacak emeklilik fonlarının yüzde 75’i Hazine tarafından ihraç edilen Türk lirası cinsinden borçlanma araçlarında ve gelir ortaklığı senetleri ile sukukta; yüzde 25’lik bölüm ise devlet tahvili, hazine bonosu, borsa gibi yatırım enstrümanlarının yanı sıra kira sertifikalarında değerlendirilebilecek.
DEVLET KATKISI İÇİN ÖZEL FON
Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, yeni bireysel emeklilik sisteminde yüzde 25’lik devlet katkısı için iki fon kurulacağını bu fonlardan birinin faizli, diğerinin ise faizsiz olacağının söyledi. Bostan, faizsiz devlet katkılı fonun; bankalar ve varlık değerleme şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikası, katılım hesabı, İMKB katılım endeksi içinde yer alan hisse senetlerine yatırım yapılarak yönetileceğini belirterek, Vakıf Emeklilik olarak faizsiz kesime hitaben kurdukları fonların portföyünde de bu enstrümanların bulunduğunu kaydetti.
ALTIN VEYA KATILIM BANKASINDA MEVDUAT
Asya Emeklilik Genel Müdürü Ercüment Korkut, katılım bankalarının bireysel emeklilik sisteminden uzak durduklarını, bunun da sebebinin portföyde tahvil, bono bulundurma zorunluluğu olduğunu belirterek, “Zorunluluk kalktıktan sonra katılım bankaları da bireysel emekliliğe girdi. Yeni uygulamada da devlet katkısının yönetimi ile ilgili devlet şöyle diyor: Benim yatıracağım yüzde 25 devlet katkısının yüzde 75’ini tahvil bonoda değerlendirebilirsin. Eğer faizsiz bir şirketsen sukuk ve benzeri enstrüman da alabilirsin. Biz de öyle yapacağız. Geri kalan yüzde 25’lik kesimde de bizim prensiplerimiz belli. Orada kullanılabilecek hisse senetleri bizim kriterlerimize uygun olmalı. Altın alınabilir veya katılım bankalarına mevduat yapılabilir” dedi.
Katılım bankacılığına uygun emeklilik
ASYA Emeklilik Genel Müdürü Ercüment Korkut, faizsiz bireysel emeklilik sistemini, katılım bankacılığı prensiplerine uygun emeklilik diye adlandırarak, şunları söyledi: “Bünyesinde faiz içermeyen enstrümanlara ve katılım indeksine dahil olan hisse senetlerine yatırım yapıyoruz. Altın yatırımlarımız var. Yine sukuk dediğimiz faize bağlı olmayan daha çok kira gelirine ya da varlığa bağlı olan alanlara yatırım yapıyoruz. Biz geçen senenin mart ayında kurulduk ve bugüne kadar da 36 bin 539 katılımcıya ulaştık. Sözleşme sayımız da 41 bini geçti. Dört tane de emeklilik yatırım fonumuz var. Bunların getirisi de kuruluşumuzdan bu yana yüzde 7 ile yüzde 27 arasında değişiyor.”
Faizsiz emeklilik fonlarına ilgi yüksek
VAKIF Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, faize duyarlı kesimi bireysel emeklilik sistemine katmak için faizsiz emeklilik yatırım fonu kurduklarını ve bugüne kadar da 35 bin katılımcıyı sisteme kattıklarını belirterek, şunları söyledi: “Birikimlerini faiz içermeyen yatırım araçlarında değerlendirerek ek bir emeklilik geliri elde etmek ve yatırım araçlarını çeşitlendirmek isteyen katılımcılar tarafından da faizsiz emeklilik fonlarına ilgi tatmin edici seviyede. Faizsiz emeklilik fonları, toplumun birçok kesiminin sisteme ilgisini yükselttiği gibi; faizsiz emeklilik fonları, sisteme katılımı artırdı.”
Bireysel emeklilikte stopaj iadeleri
GARANTİ Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, bireysel emeklilikte stopaj iadelerinin vergi daireleri tarafından ödenmeye başladığını açıkladı.
Geçmişte bireysel emeklilik sisteminden ayrılanların, anaparaları üzerinden yapılan stopaj kesintilerini iade alabilmek için emeklilik şirketlerine 29 Ağustos 2013 tarihinden itibaren müracaat etmeye başlamışlardı. Ancak vergi dairelerinin iadeleri ne zaman yapacağı konusu netlik kazanmamıştı. Cemal Onaran, stopaj iadelerinin ödenmeye başladığını söyledi. Onaran, iade için müracaat edenlerin sayısının yüksek olduğunu belirterek, “Ödeme konusunda bazı söylemler oluşuyor. Ama 2007 yılında sistemden ayrılanların ödemeleri 2012 yılında yapıldı. Bizim birçok müşterimiz bu ödemeleri aldı. 5 yıllık zaman aşımı süresi içinde vergi daireleri 2007 yılına ait ödemeleri yaptı” dedi. Cemal Onaran, zaman aşımı süresi nedeniyle ilk olarak 2007 yılına ait ödemelerin yapılmasının normal olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Geri kalanlarının ödemeleri de peyderpey yapılacaktır. Ödeme süreçleri bundan sonra daha hızlı olacaktır. Çünkü geçen yılın Ağustos ve Eylül aylarında gerekli datalar toplandı, listeler vergi dairelerine gönderildi ve birkaç ay içinde de 2007 yılı ödemeleri yetişti.”