Okul dendiğinde, sizin, babanızın hatta dedenizin zihninde oluşan görüntü hep aynıydı: sıralar, sınıflar ve dersleri tek yönlü anlatan bir öğretmen. Belki pandemi olmasa, çocuklarımızın kafasında da bu tablo uzun süre değişmeyecekti. Dedenizin akıllı telefonu veya interneti yoktu, ama sınıf düzeni ve sıralar hep aynıydı. Oysa çocuğunuz, teknolojinin içine doğdu.
#Konuk YazarAnne-baba olarak, çocuğunuzun okulda iyi çalışmasını, başarılı olmasını ve iyi bir karne almasını istersiniz. Bu beklentiler doğrultusunda, çocuğunuz size göre yeteri kadar iyi olmayan bir karneyle eve geldiğinde nasıl tepki vereceğiniz konusunda zorlanabilirsiniz.
#Konuk YazarBeyin ve işlevlerini bilmek ve bu bilgileri eğitim alanına aktarmak günümüzde araştırmacıların temel konularından biri. “Öğrenci öğrenemiyor, dikkat sorunları ile baş edemiyorum, öğrencilerin bireysel öğrenme ihtiyaçları olduğunu hissediyorum ama ona göre eğitimi nasıl bireyselleştireceğimi bilemiyorum” diyen ve “çaresizlik” yaşayan öğretmenlerin imdadına nöroeğitim koşacak gibi görünüyor. Peki, nöroeğitim hangi alanlarda eğitim sorunlarına ilaç olabilir?
#Konuk Yazarİster yakın tarihli deprem gibi bir felaket, ister araba kazası olsun, ya da bir aile içinde yaşanan uzun veya kısa süren ve şiddet içeren bir süreç olsun, bu olaylar ‘travmatik süreçler’ olarak adlandırılır. İyi de, travmanın çeşidi, şiddeti, süresi ne olursa olsun bazı insanlar çok, bazıları ise hiç etkilenmiyor. Travmayı nasıl tanımlayacağız?
#ÇdcukKlinik Psikolog Ayşegül Sabuncu, deprem ülkesi olduğumuzun bilinciyle fiziksel tedbirler kadar özellikle ilköğretimde kayıp ve yas konulu duygusal eğitimlerin de verilmesinin önemine dikkat çekti. Deprem konusunda yapılan paylaşımlarda yeterli duyarlılığın gösterilmediğini de anlatan Psikolog Sabuncu, “Depremde kurtarılan çocuklar üzerinden yapılan paylaşımlar, şimdiki ya da ileriki yaşantısında onları travmatize edeceği gibi, kişilik haklarını da ihlaldir. Acıları kişiselleştirmekten çok, kurumlar üzerinden yardımlaşmanın ön plana çıkarılması deprem travması yaşayanlara daha iyi gelecektir” dedi.
#BursaDeprem gibi ani ve beklenmeyen olay ve durumlar sonrası ortaya çıkan travma ve stres bozukluğunun kişinin yaşam kalitesini etkileyeceğini belirten uzmanlar, profesyonel desteğin önemine işaret ediyor. Bireyde uykusuzluk, öfke hali, tahammülsüzlük, dikkat dağınıklığı gibi belirtiler varsa mutlaka bir uzmana danışılması gerektiğini belirten uzmanlar, çözülmemiş problemlerin ileride kronikleşmiş sorunlara yol açabileceğine dikkat çekiyor.
#TravmaTravma, kişiyi aşırı korkutan, üzen, dehşet, kaygı ve panik yaratan, çaresizlik hissettiren, çoğu kez beklenmedik ve olağan dışı gerçekleşen durumların, kişide bıraktığı yıkıcı etkiye denmektedir. Travmatik olarak adlandırabileceğimiz olaylar, kişinin özelliklerine, yaşadığı olaya ve şiddetine bağlı olarak değişebilmektedir.
#TravmaOyun bağımlılığı, “aşırı ve sağlıksız ölçüde oyun oynamak” olarak tanımlanmakta ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte hızla yaygınlaşmaktadır. Oyun bağımlısı olan çocuklar kendi sorumluluklarını göz ardı etmiş ve hayattan soyutlanmış davranışlar sergileyebilir. Psikolog M.Berk Karaoğlu, çocukların oyun bağımlılığı konusunda aileleri uyardı.
#OyunGünümüz dünyasında ilişkilerin zayıflaması ve bunun neticesinde ortaya çıkan yalnızlık duygusu, kişilerde alışveriş bağımlılığının oluşmasına neden olabiliyor. En az alkol, uyuşturucu bağımlılığı kadar yıkıcı psikolojik etkileri olabilen alışveriş bağımlılığını hafife almamak gerekiyor...
#Alışveriş BağımlılığıRahatlıkla müthiş bir adam olduğunu söyleyebilirim. İngilizlerin bir lafı var, bayılıyorum: "Down to earth." Dünyevi, dünyaya ait. Yani alçakgönüllü. Öyle bir adam. Şişik bir egosu yok, uçlarda, yukarılarda, havalarda değil. Belki de genç olduğu için. 1971 doğumlu. Henüz körpe. Belki yaşı ilerleyince, insanlar onu çok pohpohlayınca değişir. Umarım öyle olmaz.