Tüp bebek tedavisindeki özel uygulamaların başında embriyo dondurma, embriyo havuzlama, genetik tarama (PGT), embriyo dondurma, embriyo havuzlama, yumurta aktivasyon yöntemleri, yapay zeka teknolojisinin yer aldığını belirten Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Eser Çolak, tüp bebek tedavisindeki rollerini ve çiftlere sağladığı faydaları şu sözlerle anlattı:
#1Altı çocuk annesi Rachel Ridgeway, yeni doğan bebeklerinden sadece üç yaş büyük. Çünkü Rachel’ın ikizleri, bilinen en eski dondurulmuş embriyolardan dünyaya geldi. Kafanız karıştı değil mi? Gelin önce hikâyeye daha detaylı bakalım ardından da konunun uzmanından embriyo dondurma işlemi hakkında bilinmesi gerekenleri dinleyelim…
#EmbriyoGrip, genellikle kendi kendine iyileşme eğilimi gösterse de bazı durumlarda çok ağır sonuçlara yol açabiliyor. ABD’de yaşayan Allison Miller'ın hastalığı da başta sıradan bir gripti. Semptomları ağırlaşıp hastaneye kaldırılan Miller, birkaç günün sonunda sol bacağını kaybetti. Peki grip nasıl oluyor da ağır hastalıklara dönüşebiliyor? Gribin normal seyrinin dışına çıktığını nasıl anlarız? En çok kimler risk altında? İşte Allison Miller’ın yaşadıkları ve uzman görüşleri…
#SağlıkBilim insanlarının geçtiğimiz günlerde tanımladığı 'CKM sendromu', obezite, diyabet ve şeker hastalığı gibi metabolik risk faktörleri arasındaki karmaşık ilişkileri daha iyi anlamamızı sağladı. Amerikan Kardiyoloji Derneği’nin yürüttüğü çalışmada, metabolik risklerle kardiyovasküler hastalıklar ve böbrek rahatsızlıklarının arasındaki bağlantılar CKM sendromu olarak adlandırıldı. Makalede bu sendromun tüm organları etkilediğinin de altı çizildi. Peki CKM sendromu tam olarak nedir? Nasıl oluyor da tüm organları etkiliyor? Ülkemizde ve dünyada görülme sıklığı ne düzeyde?
#SağlıkAltı çocuk annesi Rachel Ridgeway, yeni doğan bebeklerinden sadece üç yaş büyük. Çünkü Rachel’ın ikizleri, bilinen en eski dondurulmuş embriyolardan dünyaya geldi. Kafanız karıştı değil mi? Gelin önce hikâyeye daha detaylı bakalım ardından da konunun uzmanından embriyo dondurma işlemi hakkında bilinmesi gerekenleri dinleyelim…
#EmbriyoTüp bebek tedavisi kapsamında uygulanan embriyo dondurma yöntemi, gelişmekte olan embriyoların ileri bir tarihte kullanılmak üzere -196 derecede dondurulup saklanması işlemidir. Tedavide olan anne adayında düşük yumurta rezervi görülüyorsa, ailede erken menopoz hikayesi varsa, yumurta rezervini etkileyecek cerrahi müdahalelerde bulunulacaksa ya da genetik tarama yapılmasını gerektiren durum söz konusuysa embriyoların dondurulması önerilir. Embriyo dondurma işlemi gebelik elde etme şansını artırmanın yanı sıra transfer edilen embriyodan geriye kalan iyi kalitede diğer embriyoların da ilerleyen dönemlerde kullanılabilmesi için olanak sağlar. Dondurulan embriyoların çözülmesinden sonra yüksek canlılık oranları elde edebilmenin iki koşulu vardır; bunlardan biri teknolojik alt yapı ile donatılmış bir laboratuvar diğeri ise tecrübeli embriyologlardır. Bu iki faktörün sağlanabildiği merkezlerde dondurulmuş embriyolar ile gerçekleştiren tedavilerde daha yüksek başarı oranları elde edilmektedir.
#Dondurulmuş EmbriyoDoğal yollarla çocuk sahibi olma konusunda problem yaşayan ve buna bağlı olarak tüp bebek tedavisine başvuran çiftlerin sayısında günden güne artış görülmektedir. Büyük umutlarla anne-baba olmanın hayalini kuran çiftlerin tedavi konusunda karar verip merkez arayışına geçtiği noktada dikkat etmesi gereken çok önemli faktörler vardır. Tedavi olunacak adresin her şeyden önce köklü ve bilimsel alt yapısı olan bir merkez olması son derece önemlidir. Bu aşamada çiftler doktoru ile ilgili fikir birliği sağladıktan sonra merkezin başarı oranını, tıbbi olanaklarını, teknolojiyi ne kadar kullandığını ve tedavinin mutfağı olarak nitelendirdiğimiz laboratuvar koşullarını göz önünde bulundurup karar vermeliler.
#Tüp Bebek TedavisiÇocuk sahibi olmanın önündeki engellerin başında, kadınlarda ilerleyen yaşla birlikte yumurta sayısının ve kalitesinin azalması gelmektedir. Çeşitli nedenlerden ötürü şu anda anne olmayı tercih etmeyen kadınlar, yumurtalarını dondurup ileride bu yumurtaları kullanarak çocuk sahibi olabilmektedir.
#Yumurta Dondurma NedirDondurulmuş embriyo transferi son yıllarda artan sıklıkla uygulanmaya başlanmış ve yüksek başarı oranları ile taze embriyolara alternatif olmaya başlamıştır. Tüp Bebek ve Kadın Doğum Uzmanı Op.Dr.Serkan Aydoğdu embriyo transferi ile ilgili merak edilenleri anlatıyor.
#Embriyo Dondurma İşlemiABD’de birçok dergi ve kuruluş tarafından defalarca Amerika'nın en iyi doktorları arasında gösterilen, yaptığı başarılı yumurtalık nakli ile adını dünyaya duyuran Prof. Dr. Kutluk Oktay kanser hastası anne adayları için umut verdi. Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi'nden Prof. Dr. Oktay, "Yumurtalıkları isterseniz 100 yıl da dondurabilirsiniz. Böylece annelik şansı korunur." dedi.
#KanserKadınların 35 yaşından sonra yumurta sayısı ve kalitesi ciddi oranda azalmaktadır. Genetik ve çevresel birtakım faktörlere bağlı olarak bu değerlerin bazı kadınlarda daha genç yaşlarda da azaldığı ve erken menopoz sürecinin başladığı görülmektedir. Çocuk sahibi olamama problemiyle doktora başvuran kadınların %10- 30’unda yumurta rezervinin az olduğu tespit edilmektedir. Yumurtalık rezervi 30 lu yaşların başından itibaren azalmaya başlar,40 yaşına yaklaştıkça rezerv kaybı hızlanır.
#YumurtalıkGünümüzde çocuk sahibi olma ihtimallerinin sağlık sorunları veya ilerleyen yaş nedeniyle olumsuz etkilenmesini önlemek isteyen birçok kadın, yumurta dondurma seçeneğine başvuruyor. Peki bu nasıl bir süreç? Kadınlar hangi gerekçelerle bu kararı alıyor? Bu soruları ve daha fazlasını uzmanlara ve yumurtalarını donduran ya da dondurmayı düşünen kadınlara sorduk...
#Yumurtalık DondurmaGünümüzde kadınların kariyerlerine odaklanmak istemeleri gibi kişisel sebepler ve gelişen teknoloji anne olma yaşının ilerlemesini sağladı. Özellikle son 10 yılda doğum yapan 40 yaş ve üzeri kadınların sayısında gözle görülür bir artış söz konusu. Peki ileri yaşta anne olmak nasıl bir duygu? Hem fiziksel hem de psikolojik yönden zorlukları daha mı fazla? Yoksa ileri yaş bilinci, süreci kolaylaştırıyor mu? 40 yaş ve üzerinde anne olan kadınlar tüm bu sorulara cevap niteliğinde kendi hikayelerini anlatıyor...
#İleri Yaş GebelikGeçen yılın kasım ayında, artık 50'li yaşlarına gelen bir ünlü kadın oyuncu, hayatının en büyük eksiğinin bir çocuk dünyaya getirmemek olduğunu söylemişti. Hatta bu konuda büyük bir pişmanlığı vardı. Bunu da şu sözlerle ifade etmişti: "Keşke birisi bana yumurtalarımı dondurmamı söyleseydi."
#Priyanka ChopraTEKNOLOJİNİN her geçen gün ilerlemesiyle tıp dünyasında güzel gelişmelerin olduğunu belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, tüp bebek tedavisinde son 10 yıla damgasını vuran iki devrimsel gelişme hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, “Vitrifikasyon yani ani dondurma ve yeni nesil embriyo genetik analizi ‘NGS” teknolojisi’ yüz güldüren sonuçlar veriyor” dedi.
#1Tüp bebek tedavileri genellikle adet dönemiyle başlayan tedavilerdir ve kişiye özel yaklaşım gerektirir. Kullanılan iğnelerin süresi ve hasta takipleriyle birlikte toplam tedavi 15-18 gün arasında sürmektedir. Tedavinin son aşaması olarak nitelendirdiğimiz embriyo transferi standart tedavilerimizde yumurta toplama işleminden birkaç gün sonra gerçekleştirilmektedir. Fakat endometrium kalınlığı yetersizse, polip tespit edildiyse, transfere yakın zamanda kırılma kanaması olduysa ya da başarı şansını etkileyen faktörler gözlemleniyorsa embriyolar dondurularak daha sonra transfer edilebilir. Bu gibi durumlarda tedavi sürecinin zamanlamasında ve seyrinde farklılıklar yaşanabilir. Şehir dışında yaşayan hastalar için günlük gidiş-dönüşler ve ara kontrollerle tedaviler planlanabilir. Embriyo transferi sonrası bir günlük istirahatin ardından ise çiftler yaşadıkları şehre dönüş yapabilir.
#Tüp Bebek Tedavisi