Güncelleme Tarihi:
Bu sistemin hedefi; kadın hastalıkları doğum, kısırlık ve tüp bebek tedavilerinde güncel, etkin, kolay, başarıyı düşürmeden en ekonomik şekilde yüksek tedavi şansını verecek metodları uygulamak. Ulusal ve uluslararası tecrübeli, ekipler tarafından uygulnacak bu sistem 1.Ocak.2010 tarihinden itibaren bu sistem uygulamaya sokulacak.
KİŞİYE ÖZEL SAĞLIK
Her kadını, diğerlerinden ayıran kişisel özellikleri bulunmaktadır. Yaş, genetik yapı, aile düzeni, psikolojik, kültür, eğitim, moral faktörleri ile birlikte hastalıklarına ait özellikler ve vücutlarının bu hastalığa verdiği cevaplarla ilgili farklılıklar herkese uyacak tek standart bir tedavinin olamayacağını ortaya çıkarmıştır. Sayılan farklılıklara göre “KİŞİYE ÖZEL” olarak planlanacak tedavinin hasta tarafından kabulünün artacağı ve daha başarılı sonuçlar vereceği ortaya çıkmıştır. Bu tip tedaviler hastanın kendisinin ve eşinin katılımıyla konuda uzman sağlık ekibinin organizasyonu ile yapılacak toplantılarda tartışılarak en uygununun bulunmasıyla planlanmaktadır. En doğruyu bulabilmek için hekimin elinde yeterli, kesin teşhis sağlayacak veri bulunmalıdır. Hekim ayrıca hastasının anlayabileceği şekilde yeterli zamanı ayırarak sabırla hastaya bilgi vermeli ve onunda kararda gönül rahatlığı ile onay vermesini sağlamalıdır. Hasta ve yakınlarının desteklemediği veya olumlu yaklaşmadığı herhangi bir yaklaşımın fayda sağlama şansıda düşmektedir. Alman Hastaneleri ve Universal Gruba bağlı olarak çalışacak merkezlerde uygulamalar, çifte ve kişiye özel olarak planlanacak ve ülke çapında tek elden ve aynı kalitede uygulamaya sokulacak.
ERKEK İNFERTİLİTESİ
İnfertilite vakaları analiz edildiğinde önemli bir oranda erkek faktörü dikkat çekmektedir. Erkek infertilitesinin analizi, kullanılan teşhis ve tedavi yöntemleri hızla ilerlemekte ve birçok çifte olumlu sonuçlar verilebilmektedir. Erkek faktörü değerlendirilirken temel analiz, sperm örneğinin incelenmesidir. Sperm sayısı, hareket kabiliyeti, spermin dölleme yeteneği ve gerekli vakalarda genetik analizi önemlidir. Sayısal düşüklük, hareket oranı düşüklüğü ya da tam hareketsizlik, şekil bozuklukları ve sperm örneğinde genetik olarak DNA kırıklarının yoğun olması infertilite nedenleridir. Günümüzde çevresel faktörler, çalışma şartlarında maruz kalınan birçok toksik madde, sigara, erkek yaşının ilerlemesi sperm kalitesini düşürmektedir.
Tedavi öncesi erkeğin iyi analizi önemlidir. Bazı vakalara özel antioksidan ve vitamin tedavisi gerekli olabilir. Bazı daha ciddi vakalarda da hormon tedavisi ve sperm yapımının uyarılması gerekli olabilir.
Günümüzde tedavide zorlanılan grup içinde; sperm sayısı çok düşük ve kalitesiz olan vakalar ile hiç sperm olmayan azospermi vakalarıdır. Şiddetli erkek faktöründe Tüp Bebek Teknikleri içerisinde ICSI yani mikroenjeksiyon önemli bir çığır açmış ve birçok vakada çözüm getirmiştir. Fakat ilerlemeler bununla son bulmamıştır. Sonuç olarak mikroenjeksiyon tekniğinde her bir yumurta içerisine bir sperm enjekte edilmektedir. Seçilen sperm kalitesi direkt olarak tedavi sonucunu etkilemektedir. Bu sistem içinde erkek infertilitesi ile ilgili rahatsızlıklar en ileri tekniklerle tedavi edilecek.
EMBRİYO VE YUMURTA DONDURMA TEKNİKLERİNDE SON YENİLİKLER
Embriyo dondurma işlemi günümüzde kaliteli ve iyi standartta çalışan bir tüp bebek merkezinde bulunması gereken son derece önemli bir tekniktir. Kullanılan teknik, uygulayan merkezin tecrübesi ve daha önceki vaka sonuçları başarıyı temelde belirleyici faktörlerdir. Tüp bebek tedavisi son aşamasında embriyolar içerisinden kalitelileri seçilerek hastanın yaşına, hormon değerlerine, rahim kalitesine, embriyo kalitesine göre transfer edilecek embriyo sayısı belirlenir. Arta kalan embriyolar dondurulursa daha sonraki başarılı veya başarısız tedaviden sonra çözülerek yeniden transfer edilebilir. Başarılı bir denemeden sonra çocuk sahibi olan bir çift daha sonra dondurulmuş embriyoları çözülerek yeni bir gebelik elde edebilir. Başarısız bir denemeden sonra ise yeni bir yumurtlama tedavisi, yumurta toplama işlemi uygulanmaksızın, embriyolar çözülüp en iyileri seçilerek transfer edilebilir ve hasta yeni bir gebelik şansını deneyebilir. Embriyo dondurma ve çözmede teknik ve deneyim son derece önemlidir. Yanlış ya da eksik bir teknik uygulanırsa embriyolar sağlıklı dondurulamaz ve/veya çözülemezse kalitelerini yitirebilir ya da tamamı ile hayatiyetini kaybedebilirler. Eğer kullanılan teknik doğru ise ve deneyimli bir ekip tarafından yapılıyor ise taze siklusa yakın ve hatta zaman zaman daha yüksek bir başarı bile sağlanabilir. Bazı özel durumlarda bizzat embriyoların dondurulup daha iyi bir dönemde rahme transferi planlanabilir. Sistem içerisinde yumurta dondurma tekniği çok hassas ve en başarılı özel tekniklerle yapılacak.
Sistemin tanıtıldığı basın toplantısına katılan konuşmacılar arasında Prof. Dr. Moncef Benkhalifa, Prof. Dr. Safaa Al-Hasani, Prof. Dr. Timur Gürgan ve Dr. Azmi Ofluoğlu bulundu.