Yılbaşı masası denince akla hemen bir içpilavla hindi veya et çeşitleri gelse bile artık kimi beslenme hassasiyetleri ve trendleri debaskın olmaya başladı. Veganlar, vejetaryenler ya da onları ağırlamak isteyenler sosla pişip nar gibi kızarmış bütün bir karnabahar veya istiridye mantarlarıyla da ihtişamlı bir sofra kurabilir. Bitki temelli lezzetler için Sanki Atölye’nin kurucusu Ceyda Artun’dan, klasiklere yakın durmak isteyenler içinse şef Yaren Çarpar’dan öneri ve tarifler aldık.
#MetroBazıları için stresli ve üzüntülü anların rahatlatıcısı; mutlu, keyifli anlarınsa kutlama aracı… Dolayısıyla bir anda tamamen şekerden uzaklaşmanızı bekleyemem. Ama size şeker yerine kullanabileceğiniz doğal seçenekler önerebilirim. Sağlıklı ve leziz tatlıların sırrı bu yazıda...
#Berrin YiğitAyvalık’tan deniz otobüsüyle 45 dakika uzaktaki Midilli, Kuzey Ege’nin kültür adası. Dünya edebiyatının önde gelen dört yazarını yetiştiren topraklarda bugün mimarisinden mutfak kültürüne geçmişin zenginlikleri özenle korunuyor. Her köşesi taşla örülmüş tablo gibi köyler, fosil ormanın sırrından, uzonun özel formülüne pek çok detayın öğrenilebileceği müzeler, mütevazı fakat yemekleri leziz ve uygun fiyatlı restoranlar kaşif ruhlu gezginleri bekliyor.
#SeyahatAdanın Rum kısmında ekonomi 2013’teki bankacılık krizi sırasında çökme noktasına gelmişti. AB’nin gözetiminde 4 yılda istikrar sağlandı, mitolojik kahramanlardan Afrodit’in doğduğu topraklarda hayat yeniden canlanıyor. Limasol’daki yeni rıhtım butikler, sanat galerileri, deniz ürünleri restoranlarının yer aldığı cam cepheli modern AVM’leriyle ışıl ışıl. 1974’de Türkiye’nin askeri müdahalesinden sonra ikiye bölünen Lefkoşa’da gökdelenler yükseliyor, meydanların çevresini ünlü mimarların yapıları, dünya çapında müzeler, restoran ve gece kulüpleri süslüyor. Güneşin cömertçe aydınlattığı antik kalıntılar, kaleler, güçlü şaraplar, temiz deniz adanın çekiciliğini artırıyor.
#KıbrısMeksika’da keşfetti, İspanya’da çikolataya bandırdı, Moda’da İstanbul’un ilk ‘churros’ tatlıcısını açtı. Turizmci Özgür İshakoğlu dünyanın farklı kıtalarında yıllarca yaşadıktan sonra İstanbul’a döndü, İspanyollar’ın ünlü tatlısı ‘churros’ satan bir mekan bulamayınca eşiyle kolları sıvadı...
#Churros NedirYeme-içme deyince, Nişantaşı havalı mekanlarıyla İstanbul'un vazgeçilmezlerinden! Sokaklara yayılan masalar, ara sokaklardaki kafeler, şıkır şıkır mekanlar sizi anında çembere alıyor, gün boyu menzilinden çıkarmıyor. Teşvikiye, Topağacı derken geniş bir alana yayılan semti turladık, ne var ne yok göz attık. Kahvaltıdan akşam yemeğine seçin, beğenin!
#Nişantaşı MekanlarYıllardır grev ve gösterilerle sarsılan, bakımsız bir kent izlenimi veren Atina yeniden özgüvenini, yaratıcılığını kazanıyor. Genç modacılar, grafik tasarımcıları antik Yunan’ın klasik çizgisini, günümüzün anarşist zekâsını yansıtan yeni mağazalar açıyor. Meydanlardaki yeni restoranlarda Girit sosisi, koyun sütünden yoğurtlu ayva gibi yerel lezzetler sunuluyor. 5 yıl önce hizmete giren Akropolis Müzesi dünya sıralamasında hep en üstlerde… Ulusal Çağdaş Sanatlar Müzesi bu yıl yeni binasına taşınıyor. Kısacası, Atina zor zamanlarda bile ışıldamayı beceriyor.
#SeyahatBir gezi düşümü daha gerçekleştirdim. Uzun süredir İtalya’nın Verona kentine gidip, 1913 yılından beri aralıksız düzenlenen “Opera Festivali”ni izlemek isterdim. Nedense gidemedim, yolum oraya hiç düşmedi. Geçen ay bu fırsatı yakaladım, sanatçı arkadaşlarımdan oluşan bir grubun peşine takılıp, bu özlemimi giderdim. Bu hafta size bu yolculuğu anlatacağım.
Dondurma sevenlere büyük, İtalyan tipi dondurma sevenlere daha büyük bir haberimiz var. Bir buçuk ay önce Arnavutköy’da açılan Girandolo enfes İtalyan dondurması yapıyor. Sahibi Aslı Eraltan turist rehberiyken dondurmacı olmuş. İşi İtalyan ustalardan öğrenmiş. Ama onlardan aldığı temelin üstüne çok şey katmayı da bilmiş. Campari greyfurtlu, brendi çikolatalı, portakal kaymaklı, krokan karamelli gibi dondurmalar yapıyor. Rakılı ve domatesli çeşitleri de var. Doğal meyve kullanıyor. Yani çilekli dondurmayı çilek, kavunlu dondurmayı kavun mevsiminde üretiyor.