İnsan metabolizmasının yapısı gereği, herhangi bir organ ya da sistemdeki bir bozukluk hiç aklımıza gelmeyecek başka organlarda belirtiler verebiliyor. Bunların başında da eller ve tırnaklar geliyor. Ellerimizde ve tırnaklarımızda çoğu zaman önem vermediğimiz lekeler, kızarıklıklar ve diğer ufak tefek belirtiler aslında çok ciddi hastalıklara işaret edebiliyor. Peki bu belirtilerin anlamı ne? Hangisini ciddiye almalıyız?
#SağlıkDermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Erkin Pekmezci, uyuz vakalarındaki artışa dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Hastalığın temasla bulaştığını ve kaşıntıyla kendini gösterdiğini vurgulayan Dr. Pekmezci, “Kollarda, ellerde, dirseklerde ve karın bölgenizde kaşıntı ve kızarıklık varsa uyuz olmuş olabilirsiniz.” dedi.
#Uyuz HastalığıVücudumuzdaki değişiklikleri ilk görüşte anlamak kolay olmasa da, hastalıklar genellikle bazı işaretler ile kendilerini belli ederler. Bağımsız eczaneler zinciri "The Independent Pharmacy doktoru Donald Grant, ellerinizin sağlığınıza dair önemli bilgiler sunabilecek beş özelliğini sıraladı.
#SağlıkEgzama halk arasında yaygın bir rahatsızlık. Birçok çeşidi bulunan egzama farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Ciltte kaşıntı ve kızarıklık ile kendini belli eden bu rahatsızlık genelde ellerde ve bacaklarda görüldüğü gibi vücudun farklı bölgelerinde de oluşabiliyor. Peki egzama bulaşıcı mı, neden olur? Egzama belirtileri neler? İşte konu hakkında bilgiler...
#EgzamaTemasla bulaşan uyuz (skabiyez) hastalığı tedavisinde Dünya Sağlık Örgütü listesinde yer alan ‘ivermektin’ etken maddeli oral tablet Türkiye’de ilk defa kullanıma sunuldu. İvermektin’in artık Türkiye’de de üretildiğini belirten Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, “İvermektini hap olarak kullanarak uyuzu içerden yok edebilir ve henüz direnç gelişmediği için etkinliğinden sonuna kadar faydalanabilirsiniz. Şu anda uyuza karşı elimizde güçlü bir silahımız var” dedi.
#Prof. Dr. Zekayi KutlubayTemasla bulaşan uyuz (skabiyez) hastalığı tedavisinde Dünya Sağlık Örgütü listesinde yer alan ‘ivermektin’ etken maddeli oral tablet Türkiye’de ilk defa kullanıma sunuldu. İvermektin’in artık Türkiye’de de üretildiğini belirten Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, “İvermektini hap olarak kullanarak uyuzu içerden yok edebilir ve henüz direnç gelişmediği için etkinliğinden sonuna kadar faydalanabilirsiniz. Şu anda uyuza karşı elimizde güçlü bir silahımız var” dedi.
#UyuzDepremde hayatta kalma mücadelesi için kritik saatler devam ediyor. Normal hava koşullarında enkaz altında kalan bir kişinin 3 gün yani 72 saate kadar kurtarılabildiği biliniyor, hatta geçmişte yaşadığımız diğer depremlerde bu saatlerden sonra bile yaşanan onca mucizeye tanık olduk ama soğuk havalarda durum daha farklı. Hipotermi gibi soğuk hava kaynaklı problemler de önemli birer tehdit unsuru oluşturuyor. Peki, soğuğa bağlı risklere karşı hem depremzedeler hem de arama kurtarma çalışmalarında yer alanlar nasıl korunabilir?
#Kahramanmaraş DepremAvuç içi yanması, terlemesi ve kaşınması genellikle egzama, cilt kuruluğu ve diyabet gibi hastalıkların belirtilerindendir. Sürekli karbonhidrat tüketen kişilerde avuç içi yanması görülmektedir. Sürekli karbonhidratla beslenme nedeniyle avuç terlemeleri oluşur. Avuç içi yanması, terlemesi ve kaşınması neden olur? Avuç içi neden kaşınır ve ne yapılır? Ayrıntılarını sizler için derledik.
Bebeklerde alerji çeşitleri görülebilmektedir. Bebeklerde hangi alerjilerin görülebileceği konusunda bilinçlenmek ve bu konuda bilgi sahibi olmak gerekir. Bu nedenler sizde bebeklerde alerji çeşitlerini öğrenebilir, bebeğinizde bu belirtiler meydana geldiğinde, nasıl davranılması gerektiği konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. Bebeklerde alerji çeşitleri nelerdir? Bebeklerde hangi alerji türleri görülür tüm detaylarıyla derledik.
#Bebeklerde AlerjiGebelik kolestazı olarak bilinir, geç gebelikte ortaya çıkan bir karaciğer rahatsızlığıdır. Hamilelik kolestazı sizi son derece rahatsız edebilir. Ancak, sizin ve bebeğiniz için olası komplikasyonlar daha endişe verici olabilir. Peki gebelik kolestazı nedir, neden olur ve kaçıncı haftada başlar? İşte gebelik kolestazı belirtileri ve tedavisi...
#Gebelik KolestazıGeçtiğimiz günlerde hemoroid hastası bir kişinin sülük tedavisi yaptırdıktan sonra ölümden döndüğü haberleri, bu tedavi yöntemini yeniden gündeme taşıdı. Yanlış yapılan işlemlerin ya da hijyenik olmayan koşulların hayati sonuçlara neden olabildiği sülük tedavisi hakkında tüm merak edilenleri konunun uzmanlarına sorduk.
#Sülük TedavisiBakımlı olmak için pek çok kadın ve erkek elleri için manikür yaptırırlar. Dışarıda kuaförlerden ya da güzellik merkezlerinde yapılan manikür evlerde de yapılabiliyor. Kişisel bakımına önem verenler için el ve ayaklarda tırnaklarının bakımı çok önemlidir. Manikür nedir, nasıl yapılmalıdır sizler için derledik.
Sosyal fobi, diğer insanlarla etkileşimi içeren toplumsal durumlar sonucunda ortaya çıkan bir tür kaygı bozukluğudur. Bu rahatsızlık genellikle diğer insanlar tarafından küçük düşürülme ve olumsuz değerlendirilme korkusundan kaynaklanır. Sosyal anksiyete bozukluğu olarak da bilinen bu bozukluk, toplumda yaygın olarak görülen bir sorundur. Sosyal Fobi nedir, türleri nelerdir sizler için derledik.
#Sosyal FobiLazer epilasyon uygulamasını her gün binlerce kişi yaptırıyor. Peki uygulamanın riskleri var mı? Geçtiğimiz günlerde Danıştay Onuncu Dairesi'nin kararıyla epilasyon cihazlarının güzellik salonlarında kullanımı iptal edildi. Bu karar neden alındı, ne anlama geliyor? Uzmanlara sorduk, yorumlarını aldık...
#EpilasyonEgzama; deriyi kurutan, kaşıntıya ve bazen de kabarcıklara sebep bir çeşit deri hastalığıdır. Birden fazla sebebe bağlı olarak görülebilmektedir. Ancak kesin egzama nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Egzamaya yol açan birden fazla etken olduğu gibi saç, el, yüz ve yağlı egzaması gibi çeşitleri vardır. Egzamaya iyi gelen doğal ve bitkisel çözümler sayesinde evde çare üretmek mümkün. Peki egzama nasıl geçer? Evde egzamaya ne iyi gelir? Saçtaki egzama nasıl geçer? Egzama ve kaşıntıya ne iyi gelir? Strese bağlı egzama nasıl geçer? Yüzdeki egzamaya ne iyi gelir? Yağlı egzama nasıl geçer? İşte egzama nedenleri ve evde egzamaya iyi gelen doğal ve bitkisel çözümler...
#EgzamaDermatolog Dr. Kubilay Yücel, Kovid-19 kısıtlamaları nedeniyle evde kalan insanların yüzlerine daha çok ilgi göstermeye başladığını söyledi. Yücel, “Tıpkı evin eksiklerini görüp tadilata başladıkları gibi aynayla bolca haşır neşir olup yüzde de tadilata başladılar” dedi.
#Dr. Kubilay YücelTÜRKİYE’deki başarısını Londra Harley Street’te bulunan “Dr. Elif Clinic” kliniğinde devam ettiren ve Dubai, Amerika, Berlin ve Paris gibi dünyanın birçok yerinden ünlü model ve sinema yıldızlarının estetiklerini yapan Dermatolog Dr. Elif Benar, şimdi de İzmir’e eğitim vermek için geliyor. Dudak dolgusunda bilinen yanlışları anlatacak olan Elif Benar, doğru bir dolgunun püf noktalarını anlatacak.
#İzmirAlerjik reaksiyonların sebep olduğu anafilaksi olarak adlandırılan ve bilinen tabiriyle alerjik şok, tıbbi müdahale edilmediği durumlarda hayati risk oluşturur. Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay alerjik şok nedenlerinin moleküler alerji testleri ile çok ayrıntılı belirlenebileceğini ve oluşabilecek riskler için önlem alınabileceğini belirtti.
#Alerjik ŞokKış aylarında birçok çocuk grip, nezle olabiliyor. Çocuklarda soğuk alerjisine karşı uyaran Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, “Soğuk alerjisi sıklıkla soğuk suyla temas sonrası ellerde şişlik ve kızarıklık bulgusu verir. Hapşırma, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı gibi üst solunum yolu ile astım gibi alt solunum yolu şikayetlerine neden olabilir” dedi.
#ÇocukKış aylarında birçok çocuk grip, nezle olabiliyor. Çocuklarda soğuk alerjisine karşı uyaran Medipol Mega Üniversite Hastanesinden Doç. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, “Soğuk alerjisi sıklıkla soğuk suyla temas sonrası ellerde şişlik ve kızarıklık bulgusu verir. Hapşırma, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı gibi üst solunum yolu ile astım gibi alt solunum yolu şikayetlerine neden olabilir” dedi.
#Doç. Dr. Hikmet Tekin NacaroğluPandemi döneminde gerek hareketsizlik gerekse depresyonla birlikte boyun fıtığı şikayetlerinin arttığını belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Uzm. Dr. Şevket Yalçın, “Kötü pozisyonda uzun süre oturma, depresyon, sıkça boynun öne doğru eğilerek çalışılması boyun fıtığının başlıca nedenleridir. Son zamanlarda artan cep telefonu kullanımı, sabit pozisyonda çalışma boyun fıtığı riskini arttırıyor” dedi.
#Boyun FıtığıUzm. Dr. Şevket Yalçın, pandemi döneminde gerek hareketsizlik gerekse depresyonla birlikte boyun fıtığı şikayetlerinin arttığını belirterek “Kötü pozisyonda uzun süre oturma, depresyon, sıkça boynun öne doğru eğilerek çalışılması boyun fıtığının başlıca nedenleridir. Son zamanlarda artan cep telefonu kullanımı, sabit pozisyonda çalışma boyun fıtığı riskini arttırıyor” dedi.
#Uzm. Dr. Şevket Yalçın