Paylaş
Hamilelikte kırmızı avuç içinin bebeğe bir zarar vermeyeceğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, hamilelikte görülen kırımızı avuç içini anlattı….
Gebelik süresince oluşan hormonal etkiler ve bebeğin getirmiş olduğu mekanik baskı nedeniyle annenin damarsal, metabolik ve cilt yapısında değişiklikler ortaya çıkmaktadır. Gebelikte tam bu nedenlere bağlı olarak birçok gebede yaşanan fizyolojik değişikliklerin yanısıra bazen de kişiye özel dermatozlar ile kaşıntı, döküntü, kızarıklıklar, kırmızılıklar ortaya çıkmaktadır.
Gebelikte görülen rahatsızlıklar anne ya da bebek için ileri derecede olmadığı sürece herhangi bir tehlike arz etmez. Ancak yaşamı zorlaştıran rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıklar gebeliğe bağlı değişikliklerdir. Gebelik sonlandığı andan itibaren bu değişikliklerde ortadan kalkar.
Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen bu değişimler hormonaldir. Her kadının gebeliği kendine özeldir ve bu rahatsızlıklar her anne adayında aynı değildir.
[fotogaleri=949]
Gebeliğin erken dönemi olarak tabir edilen ikinci ayda avuç içleri ve ayak altları kaşınabilir, kızarık ve kırmızı bir renk alır. Bu değişiklikler bebeğe ve anneye zarar vermezken gebeliğin getirdiği tuhaflıklar olarak nitelendirilebilir.
Hormonların etkisiyle gebelikle avuç içlerinde kızarıklık, kırmızılık ve genelde vücudun güneş gören bölgelerinde örümcek şeklinde damarlanmalar da görülebilir. Anne adayları bu gibi değişimlerin geçici olduğu ve bebeğe zarar vermeyeceği konusunda bilgilendirilmelidir ki anne adayı gebelik sürecinde huzurlu olsun.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
Paylaş