Gebelik (Hamilelik) kolestazı nedir, kaçıncı haftada başlar? Gebelik kolestazı belirtileri ve tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Gebelik (Hamilelik) kolestazı nedir, kaçıncı haftada başlar Gebelik kolestazı belirtileri ve tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2022 13:41

Gebelik kolestazı olarak bilinir, geç gebelikte ortaya çıkan bir karaciğer rahatsızlığıdır. Hamilelik kolestazı sizi son derece rahatsız edebilir. Ancak, sizin ve bebeğiniz için olası komplikasyonlar daha endişe verici olabilir. Peki gebelik kolestazı nedir, neden olur ve kaçıncı haftada başlar? İşte gebelik kolestazı belirtileri ve tedavisi...

Haberin Devamı

Gebelik te ortaya çıkan bir karaciğer rahatsızlığı olan hamilelik kolestazı kaşıntılı bir durum olması nedeniyle günlük yaşantıyı olumsuz etkiler. Kaşıntı genellikle ellerde ve ayaklarda meydana gelir ancak vücudun diğer kısımlarını da etkileyebilir. Peki gebelik kolestazı neden olur, nasıl geçer? İşte gebelik kolestazı belirtileri ve yapılması gerekenler...

Gebelik kolestazı belirtileri nelerdir?

Yoğun kaşıntı, hamilelik kolestazının ana belirtisidir. Kızarıklık yok. Çoğu kadın avuçlarında veya ayak tabanlarında kaşıntı hisseder, ancak bazı kadınlar her yerde kaşıntı hisseder. Kaşıntı genellikle geceleri daha kötüdür ve o kadar rahatsız edici olabilir ki uyuyamazsınız.

Hamilelik kolestazının diğer daha az yaygın belirti ve semptomları şunları içerebilir:

Haberin Devamı
  • Cildin ve göz beyazlarının sararması (sarılık)
  • Mide bulantısı
  • İştah kaybı

Gebelik kolestazı neden olur?

Gebelik kolestazının nedeni belirsizdir. Genleriniz bir rol oynayabilir. Bazen, durum ailelerde çalışır. Bazı genetik varyantlar da tanımlanmıştır.

Hamilelik hormonları da dahil olabilir. Doğum tarihinize yaklaştıkça hamilelik hormonları yükselir. Doktorlar bunun, karaciğerde yapılan ve sindirim sisteminizin yağları parçalamasına yardımcı olan sindirim sıvısı olan normal safra akışını yavaşlatabileceğini düşünüyor. Karaciğeri terk etmek yerine organda safra birikir. Sonuç olarak, safra tuzu sonunda kan dolaşımına girer ve bu da sizi kaşındırabilir.

Gebelik kolestazı kimlerde görülür?

Hamilelik kolestazı geliştirme riskinizi artırabilecek bazı faktörler şunlardır:

  • Kişisel veya ailede gebelik kolestazı olanlarda
  • Karaciğer hasarı veya hastalığı öyküsü olan gebelerde
  • İkiz veya daha fazla bebek bekleyen hamilelerde
  • Kadınların yaklaşık yüzde 60 ila 70'inde nüks görülür. Şiddetli vakalarda, tekrarlama riski 90 kadar yüksek olabilir.

Gebelik kolestazı kaçıncı haftada başlar?

Kaşıntı, hamileliğin üçüncü trimesterinde en yaygın olanıdır, ancak bazen daha erken başlar. Son teslim tarihiniz yaklaştıkça daha kötü hissedebilirsiniz. Ancak bebeğiniz geldiğinde, kaşıntı genellikle birkaç gün içinde geçer.

Gebelik kolestazı bebeğe zarar verir mi?

Hamilelik kolestazından kaynaklanan komplikasyonlar annede veya gelişmekte olan bebekte ortaya çıkabilir.

Annelerde, durum vücudun yağ emme şeklini geçici olarak etkileyebilir. Yağın zayıf emilimi, kanın pıhtılaşmasıyla ilgili K vitaminine bağlı faktörlerin azalmasına neden olabilir. Ancak bu komplikasyon nadirdir ve gelecekteki karaciğer sorunları nadirdir.

Haberin Devamı

Bebeklerde gebelik kolestazının komplikasyonları şiddetli olabilir. Bunlar şunları içerebilir:

  • Erken doğum riski
  • Mekonyumda nefes almaktan kaynaklanan akciğer sorunları (normalde gelişmekte olan bebeğin bağırsaklarında toplanan, ancak annede kolestaz varsa amniyotik sıvıya geçebilen yapışkan, yeşil madde)

Gebelik kolestazı tedavisi

Hamilelik kolestazı tedavisinin amacı, bebeğinizdeki kaşıntıyı hafifletmek ve komplikasyonları önlemektir. Kaşıntı tedavisi için herhangi bir ilaca başlamadan önce hamilelik bakım sağlayıcınızla konuşmak en iyisidir.

Evde uygulanan yöntemler, hamilelik kolestazı nedeniyle oluşan kaşıntıyı tamamen geçirmeyebilir. Ancak aşağıdaki yatıştırıcı ipuçlarını denemekten zarar gelmez:

  • Bazı kadınlar için kaşıntıyı daha az yoğun hissettiren soğuk banyolar,
  • Cildi yatıştırabilecek yulaf ezmesi banyoları, kremler veya losyonlar,
  • Kaşıntıyı geçici olarak azaltabilecek, özellikle kaşıntılı bir cilt parçasının buzla yatıştırılması.

 

BAKMADAN GEÇME!