eleştirmen haberleri sayfasında eleştirmen hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1747 eleştirmen haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Louisa May Alcott’un zamana yenik düşmeyen romanı ‘Küçük Kadınlar’, bu kez Greta Gerwig’in yorumuyla karşımızda. 19. yüzyıl iç savaş döneminde dört kız kardeşin ayakta durma çabalarını anlatan klasiğin bu son uyarlamasında en belirgin karakter olan Jo’yu Saoirse Ronan canlandırıyor.
#FilmNew York’ta, yazar olma hayallerinin peşinde sürüklenen Çin kökenli genç bir kadın... Babaannesinin kanser olduğu haberini alır ve ailesiyle birlikte memlekete döner. Artık önlerindeki en önemli mesele hastalığının farkında olmayan babaanneye bu gerçeği söyleyip söylememektir. ‘Veda’ hem ahlaki dertlerle hem de gelenekselle modernite arasında gidip gelen ‘gurbetçi’lerle ilgili yer yer hüzünlü bir öykü anlatıyor.
#SİNEMA2003’te Irak’ı işgal için gerekçeler üreten ABD, İngilizlerden yardım ister. İstihbarat Servisi’ne bağlı Hükümet İletişim Merkezi’nde tercüman olarak çalışan Katharine Gun, cesurca davranır ve yardım çağrısı niteliğindeki bir belgeyi vicdani gerekçelerle basına sızdırır. Bu gerçek olayı perdeye taşıyan ‘Resmi Sırlar’, hem yaşananlara ilişkin hafıza tazeliyor hem de medya etiği ve ilkeleri konusunda hatırlatmalarda bulunuyor.
#SinemaModeline âşık olan bir ressam... ‘Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi’, 18. yüzyılda geçen ve iki kadın arasında yavaş yavaş gelişen tutkulu bir ilişkinin öyküsünü anlatıyor. Başrollerini Noemie Merlant ve Adele Haenel ikilisinin paylaştığı film, genel çizgileriyle klasik dönem romanı hissi ve tadı veriyor.
#FİLM60’lı yıllarda satış stratejisinde yeni rota belirleyerek farklı otomobil tasarımlarıyla genç kitleye ulaşmak isteyen Ford, bu kabuk değişimini önce yarış pistlerinde göstermek istiyor. James Mangold imzalı ‘Asfaltın Kralları’, Ford-Ferrari kapışmasının yanı sıra ‘24 Hours of Le Mans’ta sahne alan İngiliz sürücü Ken Miles’ın tutkulu ve aykırı serüveninden de kesitler sunuyor.
#FilmCem Yılmaz’ın yazıp yönettiği ve ana karakterlerine hayat verdiği ‘Karakomik Filmler’ serisinin ilk iki adımı ‘2 Arada’ ve ‘Kaçamak’ vizyonda. Perdede izlediğimiz iki öykü, güç eline geçtiğinde şirazesini kaybedenlerle artık uzaylıların bile kurtaramayacağı insanlığımızın gidişatında geziniyor...
#SİNEMAProblemli ilişkilerini tamir etmek için tatile çıkan Amerikalı bir çift, İsveç’te katıldıkları bir festivalde kendilerini ölümcül bir ayinin içinde bulur. ‘Ritüel’in yönetmeni, bir önceki çalışması ‘Hereditary’yle gerilim türüne yeni bir soluk getirdiği iddia edilen Ari Aster.
#FİLMErdem Yücel’in ‘Reşad Ekrem Koçu-Hayatı ve Eserleri’ kitabını okurken, öğrencilik anılarım canlandı. Kendisi Pertevniyal’de hocamdı. Ders anlatışında üslup; seven, bilen, kendini bir alana adayan insanların coşkusu vardı. Onun için de herkes kendini kaptırırdı.
#KİTAPTaşradan gelip Paris’te, ortamın ikiyüzlü yapısına, sahte ilişkilerine, gösterişli ama kof kişiliklerine başkaldıran bir kadın... ‘Colette’, Fransız edebiyatının aykırı, özgür ve sarsıcı kalemi Sidonie-Gabrielle Colette’in edebi ve cinsel kimliğini bulma sürecini anlatıyor. Keira Knightley, performansıyla filme damgasını vuruyor.
#Filmİkinci Dünya Savaşı’nın kaotik ortamında Ankara’da çeşitli büyükelçiliklerde çalışırken taşıdığı belgelerle Almanya adına casusluk yapan bir uşak. Arnavut asıllı İlyas Bazna’nın öyküsü, bir kez daha beyazperdede. Serdar Akar imzalı yapım, ‘dönem filmi’ denen meselenin üstesinden gelirken senaryo cephesinde benzer bir çizgiyi yakalayamıyor.
#SİNEMAÖtanaziyle hayatına son vermek isteyen kanser hastası bir savaş muhabiri kadın ve bütün bu süreçte yanında olmasını istediği yazar arkadaşı... Pedro Almodóvar bu yıl Venedik Film Festivali’nde ‘Altın Aslan’a uzanan son filmi ‘Yandaki Oda’da hüzünlü bir öyküyü son derece zarif bir anlatımla perdeye taşırken ölüm, hayat ve dostluk gibi temalarda geziniyor.
#Uğur VardanFonda dalga sesleri varsa, güneş tenimizi tatlı tatlı ısıtıyorsa, sırtımızı da şezlonga dayadıysak plaj çantamızdan kitapları çıkarabiliriz. Peki, bir macera mı, dram mı yoksa kişisel gelişim mi tercih edeceğiz? Bu yazın en iyi ve en yeni kitaplarını jüri üyelerimize sorduk; ayrıca yayınevlerinden bu yaz çıkacak kitapları öğrendik.
#PlajBindikleri trendeki çetenin, kız arkadaşına ve ailesine zarar vermesiyle harekete geçen bir komandonun şiddet dozajı yüksek intikam mücadelesini anlatan ‘Geber!’ son derece kanlı sahneleriyle dikkat çekiyor. Hint yapımı, estetik kadrajlarla yüklü bu aksiyon bir yanıyla ‘Raid’i ama genel yapısı itibariyle de ‘John Wick’ serisini andırıyor.
#Uğur Vardan‘Ters Yüz’ adlı animasyonun ikinci adımında ana karakter Riley’nin hayatına yön veren ‘Kumanda Merkezi’nde görev yapan Neşe, Üzüntü, Öfke, Korku ve Tiksinti’ye yeni yapılar; Kaygı, Gıpta, Bıkkınlık ve Utanç ekleniyor. Öykü, hokey kampına giden minik kızın buradaki sürecine hâkim olmak isteyen Kaygı’yla ona set çekmeye çalışan Neşe’nin mücadelesi üzerine kurulu.
#Ters YüzGüzel bir kadın fakat o bu tip şeylere çok takılmadığını anlatıyor; “Ben doğallığı seviyorum, güzellik bence insanın kendine güvenmesi ve kendinden emin olması” diyor. Diyetisyen olmak için yola çıkmış ama yedi senedir ekranda, başrolleri canlandırıyor, oyunculukta farklılık yaratmayı sevdiğini söylüyor. Bu hafta vizyona giren ‘Beyaz Eşya’ filmi sebebiyle Özge Yağız’la buluşuyoruz; hayatını, oyuncu Burak Berkay Akgül’le ilişkisini ve bilinmeyenlerini konuşuyoruz: “Hiç aldatmadım. Canı gönülden söylüyorum, başımı her gece yastığa huzurla koyuyorum.”
#Özge Yağız- Bir ayağı sakinliğini sevdiği Berlin’de, diğeri tarihinden ve derinliğinden ilham aldığı İstanbul’da… Alametifarikası olan ışıkların, renklerin, böceklerinin membası ise çocukluğunu geçirdiği Malatya’nın uçsuz bucaksız bahçeleri… Bu yıl 81. yaşını kutlayan, sanat hayatında 60 yılı geride bırakan, Cumhurbaşkanlığı Kültür Ödülü sahibi ressamımız Ergin İnan ile eski albümleri karıştırdık.
#Ergin İnanFrank P. Herbert’ın ünlü klasiği ‘Dune’un son uyarlamasında, ikinci film karşımızda. Genç Paul Atreides’in mesih olarak kabul edilme sürecini hanedan çekişmeleri ve bir aşk hikâyesi eşliğinde anlatan bu adım da görsel açıdan kayıtsız kalınamayacak bir yapım. Lakin Denis Villeneuve imzalı çalışmada inanç sömürüsü, iktidar çatışmaları, ezilenlerin başkaldırısı gibi ideolojik tabanlı meseleler yüzeysel hamlelerle kıyıya vuruyor.
#Uğur VardanGÜNEŞLİ ama karanlık bir şubat sabahına uyandık dün. Türk edebiyatının kimsesiz çocukları, ezilmişleri, yoksulları, yurt dışına işçi olarak giden gurbetçileri, darbe döneminde işkence gören kadınları, göç etmek zorunda kalan çaresizleri, azınlıkları bir kez daha öksüz kaldı. Onları en iyi anlatan bir büyük yazarı, Füruzan’ı kaybettik çünkü.
#Feruze ÇerçiDemirören Yayınları, mimar ve ressam Antoine Ignace Melling’in ‘İstanbul ve Boğaz Kıyılarına Pitoresk Seyahat’ adlı eserini tıpkı basım tekniğiyle yayımladı. Hürriyet yazarı Doğan Hızlan, “Eğer Melling’in gravürleri olmasaydı biz bugün İstanbul’un geçmişte nasıl bir yer olduğunu bilemeyecektik” dedi.
#Demirören YayınlarıSinema dünyasının en prestijli ödülü kabul edilen Oscar Ödülleri için adaylar açıklanırken, o adayları hassasiyetle seçen Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin ‘yok’ saydığı isimler illaki olurdu ama bu kez ‘yok’ sayılan isimler; Barbie’nin yıldızı Margot Robbie ve tüm zamanların en büyük açılış hasılatını elde eden kadın yönetmeni Greta Gerwig olunca dünya ayağa kalktı.
#Oscar ÖdülleriEDEBİYAT dünyasının son gündemi sonuçlanan bir intihal davası. Anadolu 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi gazeteci yazar Mine Kırıkkanat’ın 2021 yılında açtığı intihal davasını karara bağladı ve yazar Elif Şafak’ın ‘Bit Palas’ romanında Kırıkkanat’ın ‘Sinek Sarayı’ romanından intihal yaptığına hükmetti.
#Elif ŞafakBir ülke mutfağı üç ayaklı bir sehpa gibidir. Bir ayak elbette ki lokantalar. İkinci ayak, müşteri. Üçüncü ayaksa gastronomik otorite yani eleştirmen. Bu yazıda sosyal çürümenin gastronomimize nasıl yansıdığından bahsetmek istiyorum. Kıyaslamak istediğim, günümüzdeki durumla benim gazetede yazmaya başlamam arasında geçen yıllar…
#Vedat MilorAsıl hayran kitlesini zaman içinde edinen ve devam projesi merakla beklenen ‘Ölümlü Dünya’nın ikinci serüveninde Mermer Ailesi kaçırılan üyeleri Zafer’i kurtarmak için kimi eylemlere girişmek zorunda kalıyor. Ali Atay’ın yönettiği, senaryosunu da Feyyaz Yiğit ve Aziz Kedi’yle birlikte kaleme aldığı yapım yılın en ilgiye değer komedisi unvanını hak ediyor.
#Ölümlü Dünya 2İngilizcede en çok kullanılan fiillerin başında gelen read kelimesinin ilk anlamı okumaktır. Örneğin: Read newspaper - Gazete okumak. Read kelimesi mecazen, göz gezdirmek, eğitim görmek ve bir konu hakkında bilgi sahibi olmak manasında da kullanılır. Bu sözcüğün içinde yer aldığı bazı tamlamalar ise şu şekilde sıralanabilir: 1- Reader - Okur / Eleştirmen 2- Read a meter - Sayaç okumak. Read fiilinin 2. ve 3. halini örnek cümlelerle derledik.
1960 doğumlu Thierry Frémaux, uzun yıllardır Cannes Film Festivali’nin direktörlüğünü yapıyor. Frémaux aynı zamanda Fransız filmlerinin tanıtılması amacıyla kurulan Institut Lumière ve aynı kuruluş tarafından düzenlenen Lumière Film Festivali’nin de yönetmeni. 76’ncı Cannes Film Festivali’nde bir araya geldiğimiz Thierry Frémaux ile etkinliği ve unutamadığı anılarını konuştuk.
#Barbaros TapanDC Comics’in sinemada boy gösteren son ‘süper kahraman’ı ‘Blue Beetle’, tıpkı ‘Örümcek Adam’ın animasyon versiyonu gibi, özellikle Hispanik seyirciye seslenen bir yapımla karşımıza çıkıyor. Silah endüstrisinin önde gelen bir şirketine karşı girilen mücadeleyi anlatan film, temel mesajını aile kurumu övgüsüne soyunarak veriyor.
#SinemaFransız sinemasının unutulmaz yaratıcılarından Jacques Tati’nin klasikleşmiş karakteri Bay Hulot’nun serüvenlerini anlatan ‘Bay Hulot’nun Tatili’, ‘Amcam’ ve ‘Oyun Vakti’, ‘Başka Sinema’nın özel programı dahilinde bu hafta sinemaseverlerin karşısına çıkıyor.
#Uğur VARDAN