Kırsalda oluşan işgücü açığının hayvancılıkta yol açtığı ‘Afganistan’dan ithal çoban’ dalgası, hizmet sektörüne de sıçradı. Pandemi döneminde yaşanan kapanmalar sonrası nitelikli personelini farklı sektörlere kaptıran restoranlar garson ithal etmeye başladı. TÜRES ve TURYİD başkanlarının anlattığına göre, gençler artık restoranların asgari ücret verdiği ve bahşişlerin de azaldığı garsonluk mesleğine yönelmeyince, oluşan personel açığının önemli bir kısmı Afganistan, Pakistan ya da Suriye uyruklu gençlerle kapatılmaya başlandı.
#Gamze BALTürkiye’nin en büyük sektörlerinden otomotiv sektöründe ara eleman ihtiyacı her alanda büyümeye devam ediyor. Fabrikalar işçi bulmakta zorlanırken onarım tarafında çırak bulunamadığı için ustaların yeri boş kalıyor. Öyle ki, artık futbolcu transfer eder gibi kaporta ustası transfer ediliyor. Sektör temsilcileri, sektörde iyi yetimiş bir çalışanın diğer sektörlere kıyasla daha iyi gelir elde edebileceğini, ilerde ise kendi işini açarak gelirini daha da artırabileceğini belirtiyor.
#OtomobilTürkiye’de inşaat sektörünün en önemli sorunlarının başında iş gücü eksikliği geliyor. Önce yetişmiş elemanların yurtdışına çıkması, sonra 11 ilde başlatılan deprem dönüşümü nedeniyle işçilerin bu bölgeye yönelmesi krizi büyüttü. Sıvacısından kalıp ustasına, kule vinç operatöründen boya ustasına, iş sağlığı ve güvenliği şefinden proje müdürü ve mimara kadar pek çok iş kolunda istihdam açığı olduğunu belirten sektör temsilcileri, kentsel dönüşümle doğacak yeni ihtiyacı da hatırlatarak, ‘Kalıcı çözüm şart’ diyor.
#Gülistan ALAGÖZAkademik bir başarı vaat etmeyen öğrencinin mesleki eğitime yönlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken ASO Başkanı Seyit Ardıç, “Milli eğitim sistemimizin, ülkemizin sanayi politikasına uygun hale getirilmesi gerekiyor. Değişen beşeri sermaye ihtiyacımıza göre yapılandırılması lazım” diye konuştu.
#ASO Başkanı Seyit ArdıçİŞKUR, yılın ilk çeyreğine ilişkin açık iş, yani işverenlerin ihtiyaç duyduğu işgücü verilerini açıkladı. Buna göre, ülke genelinde en fazla açık iş imalat sektöründe oldu. Sektörde 110 bin 468 eleman açığı varken, bunu 90 bini aşkın açık ile toptan ve perakende ticaret ve 25 bin 631 kişilik açık ile inşaat sektörü izledi. Tüm açık işlerin yüzde 68.5’ini bu üç sektör oluşturdu. Bu durumun, üretimdeki ara eleman krizini de gözler önüne serdiği belirtildi.
#İŞKURBazı meslekler adeta karaborsaya düşmüş durumda. Öyle ki kariyer sitelerinin verilerine göre kebap ustası için açılan bir pozisyonun dolma süresi 62 güne, protez tırnak ustası için 49 güne, elektrik ustası için 42 güne, ızgaracı için 35 güne kadar çıktı. Maaşlar ise döner ustasında 41 bin lira, tırnak ustasında 39 bin lira, elektrik ustasında 37 bin liradan başlıyor. İşverenler döner ustası ve protez tırnak uzmanı için haftalarca sırada bekliyorlar. Bazı ustalar kendi sektörlerinde yıldız muamelesi görüyor.
#Döner UstasıNükleer denizaltında çalışacak tuğamiral bulamayan İngiliz Kraliyet Donanması, iş ve işçi arama sitesine ilan verdi. “Nükleer füzelerden ve son derece gizli operasyonlardan sorumlu olacak” yeni tuğamirale yıllık 150 bin sterlin maaş vaat ediliyor.
#İngilizAlmanya fırsat kartı için geri sayım başladı. Almanya’da iş gücü piyasasında yüzbinlerce vasıflı işçi açığı bulunuyor. Demografik gelişmeler sorunu daha da kötüleştiriyor. Yapılan araştırmalar 2035 yılına kadar 7 milyon işçi ve kalifiye eleman açığı oluşacağını gösteriyor. İş piyasasının böyle devam etmesi halinde ekonomin çok kötü olacağı belirtildi. Özellikle de yüksek vasıflı yabancı personel Almanya’ya gelme konusunda bürokratik engeller nedeniyle çekince yaşıyordu. Almanya, AB üyesi olmayan ülkelerden gelen vasıflı işçiler için daha cazip, daha az bürokratik ve daha misafirperver bir ülke haline getirmek amacıyla göç yasasında düzenleme yaptı. Nitelikli İşçi Göç Yasası, vasıflı işçilerin ülkeye girişini kolaylaştırırken, Kanada gibi puan sistemi de hayata geçirildi.
#AlmanyaCDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann, çalışmak isteyen erken emeklilere ayda vergiden muaf 2 bin Euro kazanma ve 18-24 yaş arası işsizleri meslek eğitimi yoluyla iş piyasasına kazandırarak iş gücü sıkıntısının aşılabileceğini söyledi.
#ALMANYAAlmanya’da iş gücü piyasasında yüzbinlerce vasıflı işçi açığı bulunuyor. Demografik gelişmeler sorunu daha da kötüleştiriyor. Yapılan araştırmalar 2035 yılına kadar 7 milyon işçi ve kalifiye eleman açığı oluşacağını gösteriyor. İş piyasasının böyle devam etmesi halinde ekonomin çok kötü olacağı belirtildi. Özellikle de yüksek vasıflı yabancı personel Almanya’ya gelme konusunda bürokratik engeller nedeniyle çekince yaşıyordu. Almanya, AB üyesi olmayan ülkelerden gelen vasıflı işçiler için daha cazip, daha az bürokratik ve daha misafirperver bir ülke haline getirmek amacıyla göç yasasında düzenleme yaptı. Nitelikli İşçi Göç Yasası, vasıflı işçilerin ülkeye girişini kolaylaştırırken, Kanada gibi puan sistemi de hayata geçirildi.
#Fırsat KartıAlmanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti, yurt dışından kalifiye eleman getirilmesinin kolaylaştırılması için yeni yöntemler ararken, sendikaların haftada 5 gün yerine 4 gün çalışılması talebini gündeme getirmesi yeni bir tartışma başlattı.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da yeni göç yasası Federal Meclis’te kabul edildi. İş piyasasındaki kalifiye personel açığını gidermek amacıyla, kalifiye göçmenlerin ülkeye girişini kolaylaştıran Nitelikli İşçi Göç Yasası iktidar partilerini oylarıyla Meclis’ten geçti. Nitelikli göç yasası 388 evet, 234 hayır, 31 çekimser oyla kabul edildi.
#Almanya1960’larda mavi yakalı göçmenlere kapılarını açan Almanya, şimdi nitelikli eleman açığının kapanması için yasal düzenlemelere gidiyor. Son olarak ‘Şans Kartı’ uygulaması bakanlar kurulu tarafından onaylandı. Uzmanlara göre ülkede bugünkü refah düzeyinin korunması için yılda 400 bin kalifiye göçmene ihtiyaç var.
#Almanyaİkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 23 Mayıs 1949 tarihinde anayasanın kabulüyle resmen kurulan Federal Almanya Cumhuriyeti, yaşanan iş gücü açığını kapatmak için 1955 yılında İtalya ile iş gücü anlaşması imzaladı. 1960 yılında İspanya ve Yunanistan, 1961’de Türkiye, 1963’te Fas, 1964’de Portekiz, 1968’de Yugoslavya ile anlaşmalar imzalandı.
#AlmanyaDünyanın en güçlü sanayi ve ekonomilerinden birine sahip Almanya’da, giderek büyüyen kalifiye eleman açığı sorununa karşı farklı çözümler gündeme geliyor. Ülkeye iş bulmaya yönelik gelenler için 6 aylık geçici vize kolaylığı sağlayan Almanya’da şimdi de İngilizcenin kamu kurumlarında ikinci resmi dil olması tartışılmaya başlandı.
#Almanya’Da İngilizce İkinci Resmi Dil Olsun2020 yılında tüm dünyada patlak veren ve insanlığı tehdit eden koronavirüse karşı geliştirdikleri aşı ile bir anda dünyanın en tanınan biyoteknoloji şirketi olan BioNTech, kanser araştırmaları merkezini İngiltere’ye taşıma kararı aldı.
#Almanya-İngiltereGünümüzde ülkelerin dünya sahnesindeki konumunu teknoloji üstünlüğü belirliyor. Silikon Vadisi’ndeki dev bilişim şirketleriyle ABD, yarışı domine eden ülke gibi görünebilir. Ancak ABD’nin ve teknoloji geliştiren Batı ülkelerinin dışarıya öyle bir bağımlılığı var ki...
#Umut Fırat Eroğluİkinci yazımıza savunma ve havacılık sektörünün başkanlığını yapan bir işinsanı ile devam ediyoruz. Konuğumuz Sarsılmaz Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş. Bu yazımızda Kara Kuvvetleri Komutanlığı kuruluş tarihi M.Ö. 209’a uzanan bir milletin, ilk Milli Piyade Tüfeğini (MPT) neden 2009’dan sonra tasarladığının cevabını arıyoruz. Okurken kâh kızacaksınız kâh üzüleceksiniz kâh gurur duyacaksınız. Dozu yüksek bir sohbete başlayalım.
#Sarsılmaz Şirketi