Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’da çeşitli alanlarda hem nitelikli hem de ‘düz işçi’ sıkıntısı yaşanırken, ana muhalefetin büyük kanadı Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) sorunun çözümüne içten başlanmasını gündeme getirdi. CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann, “Federal hükümet, nitelikli göç yoluyla sorunu çözme politikasıyla hata yapıyor” derken, “Yurt dışından her yıl gelecek 40-60 bin elemanla bu sorun çözülmez. Hükümet ülke içinde var olan potansiyeli görmezden geliyor” dedi. Carsten Linnemann, ayda vergiden muaf 2 bin Euro kazanma olanağı sağlama yoluyla erken emeklilerin yeniden iş piyasasına kazandırılmasını önerdi. Ayrıca Almanya’da şu anda 18-24 yaşları arasında 600 binden fazla işsizin bulunduğuna dikkati çekerken, bu insanların meslek eğitimi yoluyla nitelikli eleman olarak iş piyasasına kazandırılmasını da gündeme getirdi.
KALİFİYE GÖÇ KAÇINILMAZ
SPD’li Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil de, Yeşillerli Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck de Almanya’da yaşanan eleman sıkıntısının giderilmesi için yurt dışından kalifiye eleman getirilmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladılar. Hükümetin ‘Kalifiye Eleman Göçü Yasası’ ile bu yönde attığı ilk ciddi adımı savunan Bakan Heil, “Şu anda büyük ölçüde kalifiye eleman açığı var. Bu rakam önümüzdeki yıllarda daha da artacak” derken, Robert Habeck, “Bu alanda şimdiden gereken girişimlerde bulunup önlemler almazsak, önümüzdeki yıllarda sorun daha da artacak. 2035 yılına kadar Almanya’nın 6 milyona yakın işçi ve kalifiye elemana ihtiyacı olacak. Bu hiçbir zaman göz ardı edilmemeli. Almanya’nın böyle bir lüksü yok” açıklamasında bulundu.
BAKICI ARAYIŞI
Almanya’da yaşlıların sayısının artması üzerine hem evlerde hem de yaşlılar yurtları ve bakım evlerinde çalışacak eleman arayışı da hızlandırıldı. Brezilya ve Hindistan’da bakıcı eleman arayışına çıkan Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil, özellikle Hindistan’daki görüşmelerde çok önemli sinyaller aldıklarını söyledi. Şu anda Almanya’da 200 bine yakın bakıcıya ihtiyaç duyulduğunu belirtirken, bu açığın 2030 yılına kadar 500 bine ulaşmasının beklendiğini de söyledi.