Güncelleme Tarihi:
ÖNERİ, Saksonya Anhalt eyaletinde gündeme geldi. Öneriyi ise Saksonya-Anhalt Sanayi ve Ticaret Odası (IHK) Başkan Yardımcısı Klaus Olbricht yeniden gündeme taşıdı. IHK’nın Magdeburg kentinde verdiği yeni yıl resepsiyonunda konuşan Olbricht, şirketlerin durumunun ‘hiç olmadığı kadar kötü’ olduğunu belirtirken, vasıflı işçi açığının giderek daha da arttığını ve bugüne kadar gerçekleşen göçlerin yeterli olmayacağını kaydetti. Eyalet kapsamındaki işletmeler adına yaptığı konuşmasıyla dikkati çeken Olbirhct, alkışlar arasında “İngilizceyi ikinci bir resmi dil olarak kabul edelim” dedi. Olbricht, örneğin Hintli bir bilişim uzmanının Norveç ya da Hollanda’da yüksek maaş almanın yanı sıra her belediye binasında, mağazada ya da spor salonunda İngilizce iletişim kurabilecekken neden Saksonya-Anhalt’ı seçmesi gerektiğini sordu.
FDP’NİN PROGRAMINDA YER ALDI
Yurt dışından gelen yatırımcıların son zamanlarda ilgi gösterdiği eyaletlerden biri olan Saksonya Anhalt’a son olarak önemli çip üreticisi ve bu alanda dünya devi olan Intel yatırım yapma kararı almıştı. Intel, 2024 yılında Magdeburg’da yaklaşık 3 bin kişinin çalışacağı mega fabrika kurmak istiyor. İngilizcenin ikinci resmi dil olması geçen yıl yaz aylarında da gündeme gelmişti. Koalisyon hükümetinin küçük ortağı FDP’nin Temmuz 2022’de açıkladığı 10 maddelik ‘Kalifiye Göç Programı’nda bu konu yer aldı. Programın 8’inci maddesinde “İngilizcenin ek idari dil olarak kabul edilmesi” ifadesi yer aldı. Federal Eğitim Bakanı FDP’li Bettina Stark-Watzinger, partisinin göç programını değerlendirirken, “Avrupa’da savaş, dijital dönüşüm, iklim değişikliğiyle mücadele ve salgın hastalıklarla mücadele ancak kalifiye elemanlarla yapılabilir” demişti. Bakan, Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin diğer ülkelerle rekabet halinde olması ve bu nedenle daha cazip hale gelmesi gerektiğini kaydetti.
ÇOK ZORLAMA OLUR
Ancak Federal Alman Devlet Memurları Birliği (DBB) zorunlu İngilizceyi reddediyor. Birlik Başkanı Ulrich Silberbach, “Öneri, sanki kamuda hiç kimsenin İngilizce konuşmadığı gibi bir algı yaratıyor. Bu kesinlikle yanlış. Elbette her yerde Oxford seviyesinde değil ama İngilizce idari pratikte yaşanıyor. Yetkililer de çalışanlar da insanlara yardım etmek için canla başla çalışıyorlar” dedi. DBB Saksonya Anhalt Eyaleti yöneticisi Ulrich Stock da İngilizcenin ikinci bir resmi dil olmasının çok zorlama olacağını ve bunun bürokratik bir canavar oraya çıkartacağını ifade etti.
Saksonya-Anhalt İçişleri Bakanlığı ise eyaletin İngilizceyi ikinci resmi dil olarak kabul etmeye tek başına karar veremeyeceğini açıkladı. Açıklamada, “Resmi dil federal yasa ile belirlenmiştir ve federal yasada bir değişiklik yapılması planlanmamaktadır” denildi.