‘Kalkınma az değil, çok çalışmakla olur’

Güncelleme Tarihi:

‘Kalkınma az değil, çok çalışmakla olur’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2023 11:42

Almanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti, yurt dışından kalifiye eleman getirilmesinin kolaylaştırılması için yeni yöntemler ararken, sendikaların haftada 5 gün yerine 4 gün çalışılması talebini gündeme getirmesi yeni bir tartışma başlattı.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın 2035 yılına kadar her yıl ortalama yurt dışından 400 binin üzerinde kalifiye elemana ihtiyacı olduğunu belirten ekonomi uzmanları, haftada 4 gün çalışılmasının bu sıkıntıyı daha da artıracağına dikkat çektiler. Merkezi Almanya’nın Köln kentinde bulunan Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) Direktörü Michael Hüther, kalifiye eleman sıkıntısının aşılması için daha az değil, daha çok çalışılması gerektiğini söyledi. Haftada 4 gün çalışılmasının şu anda bir hayal olduğunu söyleyen Hüther, “İnsanlar İsviçre’de, İsveç’te yılda bizden 300 saat daha fazla çalışıyor. Biz de bu ülkeleri örnek almalıyız. Kalkınma az değil, ancak çok çalışmakla mümkün olur” dedi.

633 BİN KALİFİYE ELEMAN AÇIĞI
IW Direktörü Michael Hüther, Almanya’da 2.5 milyon civarında işsiz olduğu halde, ülkede şu anda 633 bin kalifiye eleman açığı bulunduğunu, 2013 yılında bu açığın 138 bin olduğunu da hatırlattı. Özellikle akademik ve ustalık gibi alanlarda kalifiye eleman eksikliğinde son 10 yıl içinde yüzde 405 artış yaşandığını ve şu anda bile bu alanlarda 277 bin kişi arandığını da söyledi. Kalifiye eleman boşluğunun yurt dışından geleceklerle doldurulamayacağına işaret eden Hüther, “2023 yılında kalifiye eleman eksikliği yüzden 4.2 milyar iş saati kaybı yaşanacak. Haftalık çalışma günün azaltılması Alman ekonomisi için tam bir felaket olur” açıklamasında da bulundu.

Haberin Devamı

‘1.5 MİLYON GÖÇMENE İHTİYACIMIZ OLACAK’
Öte yandan Alman ekonomi uzmanı Monika Schnitzer, hükümetin Kalifiye Eleman Yasası’nın doğru yönde atılmış bir adım olduğunu yinelerken, “Her yıl 400 bine kişinin Almanya’yı terk ettiğini gözönünde bulundurursak, şu andaki iş gücümüzü koruyabilmemiz için yılda 1.5 milyon göçmene ihtiyacımız olacaktır” dedi. Aynı zamanda Federal Hükümet Uzmanlar Konseyi Başkanı olan Monika Schnitzer, kalifiye elemanlar için Almanya’nın cazip hale getirilmesine özen gösterilmesi gerektiğini dile getirdi. Bunun için her şeyden önce Almanya’da yeni bir ‘Hoş geldin kültürü’ oluşturulmasının kaçınılmaz olduğunun da altını çizdi.

BAKMADAN GEÇME!