Evde ekmeğini yapanlar giderek çoğalıyor. Bana da sürekli ekşi maya ile ilgili sorular geliyor. Son 5-6 yıldır ekmeğimi sürekli olarak kendim yapıyorum. Ekşi maya kullanmaya başlayınca mayanın beslenmesi, yani yaşatılması, kullanımı, ekmekte kullanılacak unlar, tuz, ekmeğe konacak besin değerini artırıcı ilaveler gibi pek çok konu ortaya çıkıyor.
#Gülhan KaraMayalı ya da daha popüler ifadesiyle fermente gıdalar, son dönemde sağlıklı beslenmek isteyenlerin favorisi. Sirke, kefir, ekşi mayalı ekmek derken hepimiz birer maya uzmanı olduk çıktık. Son dönemde dikkat çeken bir diğer ürün de nohut mayası. Hem ekmek hem de yoğurt yapımında kullanılabilen nohut mayasını evde hazırlamak isteyenler için çok işe yarayacak bazı ipuçları derledik. İşte nohut mayasının yapılışı ve dikkat edilmesi gerekenler…
#Nohut MayasıEkşi maya ve ekşi mayalı ekmek son dönemin en popüler beslenme trendlerinde başı çekiyor. Çok daha sağlıklı ve lezzetli ekmekler yapmanın en önemli kurallarından biri olan ekşi maya genellikle ekmek yapanlar arasında paylaşılarak çoğalsa da kendi ekşi mayanızı sıfırdan kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olanlar sadece temiz su ve organik un. Peki ekşi maya nasıl yapılır, ekşi mayalı ekmek yaparken nelere dikkat edilmelidir? İşte bütün merak ettikleriniz…
#Ekşi Maya Nasıl YapılırKaradeniz’in en sevilen lezzetlerinden mısır ekmeği, mısır ununun fırınlandıktan sonra un haline getirilerek işlenmesi ile yapılan bir ekmek çeşididir. Mısır unu içerisine tuz ve az miktarda şeker eklenerek hazırlanan mısır ekmeğini ister kahvaltıda ister beş çayında tüketilebilir. Peki, Mısır ekmeği nasıl yapılır? İşte pazılı mısır ekmeği tarifi
#Mısır EkmeğiEkmeğin sofralarımızdaki yeri vazgeçilmez. Son dönemde sağlıklı ve lezzetli bir ekmek yemek isteyenlerin tercihi ya artizan ekmek fırınlarından ekmek almak ya da kendi ekmeklerini evde yapmak oluyor. Bu tarifimizde sizin için artizan ekmekleriyle tanınan LetsBread’in kurucusu Nezih Akçay’dan nefis bir ekşi mayalı ekmek tarifi aldık. İşte püf noktalarıyla Akdeniz ekşi maya ekmek tarifi…
#Ekşi Mayalı Ekmek Nasıl YapılırEzber bozan bir bilgi ama gerçek…Patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeBir gün önceden artan pilavlarınız, patates ya da makarnanız aslında oldukça sağlıklı desek çoğunuz ‘Hadi canım olur mu öyle şey?” dersiniz. Ezberleri bozan bir bilgi ama gerçek… Yememek için kendimize engel olmaya çalıştığımız patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeMevsimine göre ister ızgarada yapın, ister tavada... Ya da konserve olarak tüketin...Sardalya çok lezzetli bir balıktır. Bizde son yıllarda kendine yer bulsa da genellikle küçük balık kategorisinde olduğu için göz ardı edilir. Oysa başka ülkelerde uğruna festivaller düzenleniyor. Bu arada bizim sardalyanın şanı yurtdışında yürüyor.
#Sardalyaİtalyan mutfağının en güzel yaz lezzetlerinden biridir friselle al pomodoro. Çocukken bana anneannem hazırlardı. Masaya koyduğunda odanın içine harika bir domates ve baharat kokusu yayılırdı. O zamanlar, taze malzemelerle yapılan bu sade ama nefis atıştırmalık, ailemizin bir araya gelmesini ve sohbet etmemizi sağlayan güzel bir bahane olurdu.
#İtalyan MutfağıMeyvelerin kraliçesi çilek, pasta süsü olmayı bırakalı çok oldu. Önce salatalarda kullandık, şimdi kahvaltılarda avokadoyla beraber ekmekleri şenlendiriyor. Farklılık arayanlara çilekli tarifler yazdım, gelenekselden şaşmayanlara şekersiz çilek reçelini anlattım...
#ÇilekHepimizin başına en az bir kez gelmiştir. Canınız bir şey çeker, çok heveslenir hemen yapıp yemek istersiniz. Ama kollarınızı sıvayıp mutfağa girdiğiniz anda bir şeylerin eksik olduğunu görürsünüz. Ya dolapta yumurta kalmamıştır, ya kavanozun dibindeki un yeterli değildir. Bu durumda yapabileceğiniz en kolay şey eksik malzemeleri evde olanlarla telafi etmektir. İşte bu konuda işinizi kolaylaştıracak birkaç ipucu...
#Mutfak TüyolarıYeni yıla evde kallavi bir sofrayla girecekler arkadaşlara güzel haberlerimiz var. Hani yeni yıla nasıl girersen öyle geçer efsanesi var ya 2022 de öyle enfes geçecek dostlar. Çünkü yılbaşı menüsünde enfes yemekler olacak, yılbaşı sofranızı RÜZGAR SÜNBÜL yapacak, yılbaşı menüsü yemekleri ile mutlu edemeyeceğiniz kimse olmayacak. O zaman hazırsanız bu tariflerle birlikte umutlarla dolu yeni yıla giriyoruz.
#Yılbaşı‘MasterChef Türkiye’ yarışması jüri üyelerinden, MYK Gastro Arena kurucusu şef Mehmet Yalçınkaya’nın mutfağına sızdık… Bize aşçıların ana üssü Bolu’da geçen çocukluğunun sofralarını, 11 yaşında çırak olarak girdiği kamyoncu lokantasını, Süreyya Lokantası’nda kasalarca küçük ‘çimçim karides’ ayıklarken kurduğu hayalleri, Katar Emiri’ne hazırladığı yemekleri ve onu bugünlere getiren serüvenlerini anlattı.
#Mehmet YalçınkayaBu yıl başka bir yıl oldu. Bir yandan yalnız bıraktı, bir yandan paylaşmanın, hissetmenin, birliğin beraberliğin bin bir yolunu arattı, buldurdu ve bizi birleştirdi. Bir yandan içimize kapandık, bir yandan hiç olmadığı kadar dışa vurduk kendimizi..
#Yılbaşı SofrasıHer şeyin doğalını aradığınız, evde ekmeğinizi bile yapmaya başladığınız bu günlerde kendi ekşi mayanızı da yapabilirsiniz. Büyükannelerimizden gelen bu değerli teknik son zamanlarda yeniden hatırlanmaya başladı. Peki sofraların vazgeçilmezi ekmekler için en iyi ekşi maya nasıl yapılır? Ekmeğe gerçek kokusunu veren ekşi maya ve ekşi mayalı ekmek tarifi…
#Ekşi MayaKoronavirüs salgını nedeniyle evlerine kapanan vatandaşlar daha güvenli ve hijyenik olduğu için evde ekmek yapımına başladı. ‘Evde ekmek yapımı, ekşi mayalı ekmek tarifi, ekmek yapımının püf noktaları’ Arama motoru Google’da da en çok araştırılan kelimeler oldu. Türk insanının temel kaynaklarından biri olan ekmek, her evde bulunan malzemelerle kolayca yapılabiliyor. İşte evde ekmek yapımı için bilmeniz gerekenler ve ekmek yapımının püf noktaları...
#Ekmek Nasıl Yapılır'Kendi ekmeğini kendin yap' trendi son yıllarda hızla yükseliyor. Hele ki şimdi arama motorları ekmek tarifi arayanlarla dolu. Ne de olsa mutfakta daha çok vakit geçirebiliyoruz. Bu dönemde, çeşit çeşit ekmek yapabilir, sıcacık, taze taze yiyebiliriz. Tek ihtiyacınız biraz cesaret, un ve su! Ve sizin için şeflerden aldığımız tarifler...
#EkmekPoşe yumurta son dönemlerde çok popüler bir lezzet. Özellikle avokadoyla bir araya geldiğinde enfes bir ikili oluşturuyor. Ancak aslında Türk mutfağına yabancı bir lezzet de değil. Geleneksel yumurta yemeklerimizden çılbır da poşe yumurtayla yapılıyor. Peki çılbır nasıl yapılır? İşte kahvaltıdan akşam yemeğine günün her öğününde zevkle tüketilebilen çılbırın tarifi ve yapılışının püf noktaları…
#Çılbır