Dünyanın en büyük ilk dört ekonomisi arasında yer alan Almanya, son dönemlerde ekonomik durgunluk ve ekonomik krizlerle boğuşuyor. Federal hükümet, ekonomik büyüme tahmini revize edip düşürürken, en son kötü veriler de Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) geldi.
#IMFKüresel ekonominin bu yıl ve 2025'te yüzde 3,2 büyümesi beklenirken, OECD jeopolitik ve ticari gerilimler başta olmak üzere ekonomiye ilişkin önemli risklerin devam ettiği uyarısında bulundu. Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,2 ve 2025'te yüzde 3,1 büyüyeceği öngörüldü.
#OECDEkonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Başekonomisti Alvaro Pereira, Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasının uluslararası piyasaların son aylarda Türkiye'ye yönelik iyileşmekte olan güvenini daha da artırabileceğini ve doğrudan yabancı yatırım girişlerini önemli ölçüde iyileştirebilecek bir adım olduğunu bildirdi.
#TürkiyeFen bilimleri derslerin amacı öğrencileri günlük ve iş hayatına hazırlamaya çalışmak. Öğrencilerin bu süreçte kazanması gerektiği düşünülen yetkinlikler fen okuryazarlığı olarak tanımlanıyor. Öğrenciler fen bilimlerindeki bilgi, beceri ve duyuşsal özellikleri günlük yaşamda karşılaşılan durumlarda kullanabiliyorsa fen bilimleri eğitimi açısından günlük ve iş hayatına hazır demektir. Fen okuryazarı öğrenciler; temel fen bilimleri konu ve kavramlarını bilir, bilimin ve araştırma sorgulamanın doğasıyla ilgili doğru bir anlayış geliştirip bilimsel yöntemleri, düşünme ve süreç becerilerini günlük hayatta karşılaştıkları sorunların çözümünde kullanabilir. Ayrıca bu öğrenciler fen bilimleri hakkında olumlu duygu ve düşüncelere sahiptir.
#Konuk YazarFederal İş Ajansı’nın resmi verilerine göre Almanya’da şu anda 2 milyon 805 bin işsiz vardır. Aynı kurumun verilerine göre de ülke genelinde 800 binin üzerinde boş işyeri bulunmaktadır. Bu kadar çok işsiz olduğu halde, aranan niteliklere sahip olmadıkları için bu işyerleri doldurulamamaktadır.
#AlmanyaAralarında sağ popülist AfD’li bazı politikacıların da bulunduğu aşırı sağcı ırkçıların Alman vatandaşı olsalar bile ülkede yaşayan milyonlarca göçmen kökenli insanın sınır dışı edilmesi, hatta bir Afrika ülkesine sürgüne gönderilmesi planları yaptıklarının ortaya çıkması, haklı olarak Almanya’da sağduyulu çevrelerin tedirginliğini artırdı.
#AVRUPADAN HABERULUSLARARASI Öğrenci Değerlendirme Programı olan PISA, “1985-1990 yılları arasında Paris’te ‘Planlama Müşaviri’ olarak görev yaptığım Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından üçer yıllık dönemlerde 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırmadır” diyor Rıdvan Karluk.
#PISAHafta sonu İzmir’in hali perişandı. Alsancak’ın büyük bir bölümü taşan deniz nedeniyle sular altında kaldı. Karşıyaka’da Bostanlı ve Mavişehir’de hayat durdu. Trafolar patladı, elektrikler kesildi. Binlerce araçta büyük hasarlar oluştu. Esnafın zararı büyük, oturanların moralleri de bozuk...Sadece İzmir’de değil; İstanbul’da da benzer görüntüler vardı, Türkiye’nin birçok yerinden de benzer tablo söz konusuydu.Böyle günlerde herkes konuşuyor.
#1Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan ‘Eğitimde Yeniliğin Ölçülmesi 2023’ raporuna göre Türkiye eğitim araştırma ve geliştirme (AR-GE) faaliyetleri için sağlık alanına ayırdığından daha fazla bütçe ayırıyor. Rapora göre bu durum çoğu OECD ülkesinde tam tersi.
#OECDOECD tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan İstihdam Görünümü 2023 Raporu’nda, yapay zeka sebebiyle bazı mesleklerin risk altında olduğu, bazılarınınsa gelecekte daha popüler olacağı bilgisi yer aldı. Ayrıca raporda, çalışanların yüzde 60’ının gelecek 10 yıl içinde işlerini yapay zekaya kaptırma korkusu yaşadığı belirtildi.
#OECDDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'daki Cumhur İttifakı basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, yaptığı konuşmada depremzedelerin Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından kaldıkları otelden çıkartılmak istenmesine tepki gösterdi. Çavuşoğlu, "Üzülerek takip ettik. Tekirdağ Belediyesi'nin depremzedelerimizi ortada bırakması asla kabul edilemez. Bu gözle insani olaylara oy potansiyeli olarak bakmak insani değildir" dedi.
#DepremzedeDünya Su Günü olarak kutlanan 22 Mart’ın asıl amacı güvenli suya erişimi olmadan yaşayan 2,2 milyar insanla ve su kaynaklarının doğru kullanımıyla alakalı farkındalık yaratmak. Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi verilerine göre kuraklık insanlık için en büyük tehlikelerden. Türlü doğal afetle karşı karşıyayız ama son 50 yıldır en çok insan kaybının kuraklıktan dolayı olduğunu biliyor muydunuz?
#Su KriziRusya'nın doğalgazı önemli ölçüde kestiği Avrupa hem kaynak kıtlığı hem de yükselen fiyatların gölgesinde kışa hazırlanıyor. Kıtada alınan önlemlere her gün bir yenisi eklenirken sera ve fırın gibi işletmeler bu kış kapanma riski ile karşı karşıya.
#AVRUPATürkiye’nin ikinci çeyrekte yüzde 7.6 büyümesinin ardından Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti Robin Brooks, “Türkiye’nin net ihracatı son 2 yılda büyümeye katkı sağladı. Türkiye ekonomisinin büyük bir patlama yapması için piyasalara yönelik küçük bir adım atması bile yeterli. Politikada küçük bir değişim bu büyük patlamanın önünü açacak” diye konuştu.
#Uluslararası Finans EnstitüsüABD Başkanı Joe Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un petrol krizi ile ilgili yaptığı konuşma kameralara yakalandı. Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan liderleri gazeteciler konusunda uyarsa da Macron'un sözleri duyuldu.
#Macron