Binyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANYemek artıkları ve bayat ekmekler, çöpe atıldığında hem çok büyük bir israf hem de ekonomik kayba sebep oluyor. Bununla birlikte dünyanın büyük bir kısmının açlık tehlikesi ile karşı karşıya olduğu bir ortamda, kaynakların son derece etkili kullanılması ve sürdürülebilirliğe katkı sağlanabilmesi adına geri dönüşüm tarifleri harika birer çözümdür. Biz de bu sorumluluk duygusuyla hareket ettik ve evdeki bayat ekmekleri değerlendirmenin yollarını sizler için derledik.
#Bayat EkmekEvlerde en çok atık, yani çöp çıkan yer mutfaklar. Eskiden böyle her şey bol değildi ve öyle her şey atılmaz, değerlendirilirdi. Cam kavanozlar ve şişeler, kutular... Sebze kabukları, kökleri, sapları iyice yıkanır sebze suyu yapılırdı. Ne yazık ki günümüzde sadece ülkemizde değil tüm dünyada en çok çöpe giden “atık” ekmek…
#EkmekKeskin virajlı, dik, sürekli dikkat gerektiren Dolomit yollarında direksiyon sallamak yerine yolcu koltuğunda oturmakta yarar var. Bu sayede karşınıza bir grup İtalyan bisikletli çıktığında strese girmez, müthiş dağ manzarası içinde yol alan sporcuları keyifle seyredebilirsiniz. Dolomitler, yani İtalyan Alpleri ülkenin kuzeydoğusunda. Doğasever, yürüyüşçü, dağcı, kayakçı ve motosikletçilerin gözdesi. Coğrafyası kadar kültürel mirasıyla da göz kamaştırıcı. 1. Dünya Savaşı öncesinde Avusturya’ya ait bölgenin mutfak kültüründe bu özellik belirgin. Vadiden vadiye, köyden köye gezerken Alman, İtalyan ve antik Ladin kültürel kimlikleri sürekli yer değiştiriyor. Trafik tabelaları bile üç dilde. Ingrid K. Williams / The New York Times Çeviren: Serhan YEDİG
#SeyahatDünyanın en yaşanılabilir şehirleri listesindeki üst yerini senelerdir kimselere bırakmayan Viyana, resim, heykel, müzik neredeyse her konuda kendini geliştirmiş dolu dolu bir şehir. Bu hafta katıldığım üç günlük 'Viyana Gurme Turu' sonrasında Viyana’nın gastronomi açısından da ne kadar gelişmiş olduğunu fark ettim. Sokak lezzetinin vazgeçilmezi meşhur sosisleri, Viyana şnitzelleri, sacher tatlısı, elmalı strudelları ve daha nicesi.. Sır gibi saklanan Viyana usulü şnitzel ve elmalı strudelin püf noktalarını da sizlerle paylaşacağım. Eskiden Viyana denilince aklıma opera geliyordu şimdi ise yemek!
#ViyanaHürriyet Kampüs’ü bilirsiniz. Siz, değerli öğrenci dostların daima yanındadır. Ne yediniz, ne içtiniz, nerelere gittiniz, üstünüz kalın mı, ince mi, keyfiniz nasıl… Hep bunları düşünüp duruyoruz. Ufaktan yaz sıcakları bunaltmaya başladı. Bir de üstüne Ramazan’da oruç eklenince bizim aklımız yine sizde kaldı. Hal böyle olunca Ramazan ayında iftarlık, pratik, öğrenci evi yemekleri tariflerimizle karşınıza çıkmaya karar verdik! Buyurunuz efendim, tatlısıyla tuzlusuyla pratik öğrenci evi yemek tariflerimiz. Afiyetler olsun!
#Yemek TarifleriEkmek israfını önlemeye yönelik olarak, bayat ekmekleri birbirinden lezzetli tatlı ve yemeklere dönüştürmek için çok sayıda tarif bulunuyor. Zengin fakir tüm sofraların vazgeçilmezi ve genellikle ne olur olmaz endişesiyle fazladan satın alınan, sonra tüketilemediğinden bir kısmı çöpe atılan ekmeğin israfını önlemek için başlatılan kampanya, yoğun ilgiyle ülke genelinde devam ediyor.
Arabesk müziğin kraliçesi Kibariye yemeği yapmayı da yemeyi de çok seviyor. Bu yüzden hızla kilo aldığından yakınan şarkıcı neyse ki son aylarda 44 bedenden 40 bedene inmeyi başarmış. Dışarıda hayranları kendisini seyrederken utanıp yemek yiyemediğini anlatan Kibariye sofradan aç kalkıp kendini eve atıyor ve ekmeğini tabağa bandıra bandıra yemek yiyormuş
Veganlık dünya genelinde giderek daha fazla insanın dikkatini çeken bir yaşam biçimi. Et, tavuk, balık gibi her türlü hayvan etinin, bu hayvanların doğal hayatta yavruları için yaptığı süt, yumurta, bal gibi hayvansal ürünlerin ve bu ürünlerden elde edilen peynir, yoğurt, kefir gibi yiyeceklerin hiçbirinin tüketilmediği beslenme şekline vegan beslenme deniyor. Ama veganlık sadece bir beslenme biçimi değil. Etik, sağlık ve çevre olmak üzere farklı boyutları olan bir yaşam felsefesi…
#Metro MarketYaz boyu kısa-uzun tatiller, yakın-uzak seyahatler için her fırsatı değerlendireceğiz. Varılan yerden çok yolda olmayı sevenlerin vazgeçemediği yol üstü yemekçilerinin en güzellerinden bir öneri listesi hazırladık. ‘Denize’ giderken kullanılan yollara göre de bölümlere ayırdık. Okurken bile müdavimlerin ağzını sulandıran, bilmeyenleri yola çıkma hevesiyle dolduracak adresler arasında salaş etçiler de var, kahvaltıcılar da; alışveriş edilecek peynirciler de var, klasikleşmiş tostçular da...
#Ebru Erke