OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 30, 2005 00:00
Sefertası Hareketi yedi yıldır fast-food’a karşı keyifli yemeği savunan bir girişim. Geçen yıl başlattıkları Ekmek Tasarruf Kampanyası’nın bir parçası olarak bayat ekmeği değerlendirebileceğiniz yemekleri tanıtıyorlar.Sefertası Hareketi’nin Yürütme Kurulu Başkanı emekli gazeteci Ümit Sinan Topçuoğlu ekmeğin değil ekmek kültürünün yok olmasına karşı olduklarını söylüyor: ‘Biz tasarruftan çok ekmek kültürünün çöpe atılmasına karşıyız. Su ve ekmek bütün dinlerde azizdir, el üstünde tutulur. Ama ekmek bugün sadece bir endüstri ürünü muamelesi görüyor.’Sefertası Hareketi ekmek israfına karşı Halk Ekmek büfelerine asılacak iki afiş tasarladı. Bir yandan ekmek tasarruf kılavuzu da hazırlıyorlar. Yiyeceğiniz kadar ekmek alın, fazlasını derin dondurucuda saklayın, bayat ekmekleri küçük parçalara ayırıp kızartarak çorba için saklayın gibi tasarruf önerileri de yapıyorlar.Haberimiz için ekmek yemeklerini Sefertası Hareketi Yürütme Kurulu üyelerinden Yılmaz Turan (35) ve Babası Ali Murat Turan (56) hazırladı. Yılmaz Turan aslında bir pratisyen hekim ama Bolu Mengenli aşçı olan babasının izinden gitmeyi tercih etmiş. Şu anda bize yemekleri yapıp sunduğu Esenler’deki Cave-Inn Restoran’ın aşçıbaşısı. Ekmek yemeklerini her zaman yaptıkları söylüyor Turan; ‘Biz mutfaklarda ekmeği pek israf etmemeye çalışırız. Babamla benim spesiyalim pilavda şehriye yerine kroton haline getirdiğimiz ekmekleri kullanmak. Krotonları salatalarda da kullanırız. Ayrıca bayat ekmeği Çerkez tavuğunda değerlendirir, ekmek köftelerini de yemek öncesi meze tabaklarında servis ederiz ‘ Sefertası Hareketi bayat ekmekle yapılabilecek 30 tane yemek bulmuş ama bu sayının biraz daha araştırılarak 70’e kadar çıkabileceğini söylüyorlar. Verilen tariflerde kullanılan miktarlar kalabalık ailelere göre ayarlanmış ama siz hepsini yarım ölçüyle de yapabilirsiniz. Sefertası hareketinin www.sefertasihareketi.org adresinden bayat ekmekten 30 çeşit
yemek tarifi bulabilirsiniz. Biz sitede olmayan yemeklerden sizin için seçtik.Ekmek Köftesi 2 adet bayat ekmek, 2 diÅŸ sarmısak, 2 küçük baÅŸ kuru soÄŸan, 2 yumurta sarısı, 1 küçük demet dereotu, 1 adet maydonoz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon, 250 gr. rendelenmiÅŸ beyaz peynir veya kaÅŸar peyniri, 1 çay kaşığı tuz. (isteÄŸe baÄŸlı köfte baharı) Yapılışı: Bayat ekmeklerin dış kabukları alınarak iç kısmı suda ıslanır ve suyu sıkılır. Ekmekler bir kaba alınarak yukarıdaki malzemeler köfte harcı ÅŸeklinde karıştırılıp iyice yoÄŸurulur. Daha sonra yuvarlanan köfteler ayçiçeÄŸi yağında kızartılarak servis edilir. Krotonlu Pilav1 kg. baldo pirinç, 250 gr. margarin, 50 gr çam fıstığı, 2 adet bütün bayat ekmek, 1 adet iri boy havuç 1 küçük demek dereotu, 50 gr. yeni bahar (1 çay kaşığı), 1 çay kaşığı karabiber, 1 çorba kaşığı tuz, et suyuYapılışı: Pirinç 15 dakika tuzlu ılık suda ıslanır ve sonra süzülür. 250 gr. margarinde fıstıklar pembeleÅŸtikten sonra jülyen metoduyla (çapraz) doÄŸranmış havuçlar ve pirinç ilave edilir, hepsi beraber kavrulur. Kavurduktan sonra pirincin çekeceÄŸi kadar kaynar et suyu konulur ve kısık ateÅŸte 10 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Fırında kurutulmuÅŸ küp küp doÄŸranan ekmekler (krotonlar) pilavın içine dereotu eÅŸliÄŸinde karıştırılır. Omaç2 adet bayat ekmek, 1 demet yeÅŸil soÄŸan, 2 diÅŸ sarmısak, 50 gr. ayçiçek yağı, 100 gr domates salçası, 50 gr pul biber, 50 gr tuzYapılışı: 2 adet ekmek ıslanıp suyu sıkılır. Karıştırma kabında ince doÄŸranmış maydonoz, yeÅŸil soÄŸan, sarmısak, ekmek içi, sıvı yaÄŸ, salça ve bütün malzemeler köfte gibi yoÄŸurulur. Acısı isteÄŸe göre ayarlanabilir. Daha sonra çiÄŸ köfte ÅŸeklinde kıvırcık yapraklarının üzerine sıkılarak domates ve limon eÅŸliÄŸinde servis yapılır.Muhammara2 adet ekmek, 50 gr. ceviziçi, 2 adet iri boy kuru soÄŸan, 2 diÅŸ sarmısak, 1 baÄŸ maydonoz, 250 gr. beyaz peynir, 50 gr. pul biber, 50 gr sıvı yaÄŸ, 1 yemek kaşığı tuz, 100 gr. domates salçasıYapılışı: 2 adet ekmek içi suyla ıslanır ve suyu sıkılır. Bir karıştırma kabına alınır. 50 gr. ceviziçi çekilir. Ä°ki adet kuru soÄŸan, sarmısaklar ve maydanoz çok ince ÅŸekilde çekilir. İçine rende beyaz peynir, pul biber, tuz sıvıyaÄŸ, salça konur ve hepsi karıştırılır. Hazırlanan karışım kanepe ÅŸeklinde dilimlenmiÅŸ ekmekler üzerine sürülerek servis yapılır. Ekmek tatlısı 2 adet ekmek, 6 adet yumurta, 1 fincan süt, bir tavalık ayçiçek yağı, 2 kg ÅŸeker Yapılışı: Ekmeklerin dış kabukları bıçakla sıyrılır, daha sonra düzgün bir ÅŸekilde doÄŸranır dilimlenir. Yumurtalar bir kaba kırılır, süt ile çırpılır, sıvı yaÄŸda sütlü yumurtalı karışıma dilimlenen ekmekler bandırılarak tavada kızartılır. Kızartılan ekmekler bir peçete üzerine çıkarılarak çektiÄŸi yaÄŸdan arındırılır. 2 kg ÅŸekerden yapılan ÅŸerbetle kızaran ekmekler bir tepside altüst yapılarak 15 dk. kaynatılır. SoÄŸuduktan sonra kaymak ile servis edilir.Â
button