Güncelleme Tarihi:
Sakarya Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi öğrenciler hazırladıkları broşürler ve a?tıkları, "http://birlokmaekmekicin.com"
adlı internet sitesinde bayat ekmek kullanılarak, "fırında omletli ekmek", "?erkez tavuğu", "soğanlı ekmek lokmaları", "yumurtalı ballı ekmek", "ton balıklı pratik pizza", "ekmeklim, "ekmek köftesi", "?ikolatalı ve ekmekli kek", "sütlü bayat ekmek tatlısı", "ekmekli puding"' gibi yemek ve tatlıların yapılabileceğini duyurmayı ama?lıyor.
SAOTML Proje Danışmanı Ali ?zdemir, küresel ısınma nedeniyle kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya kalınabileceğini, buna karşı önlem olarak tasarrufun gündeme getirilmesi gerektiğini belirtti.
Bu nedenle 12 öğrenciden oluşan ekiple birlikte ekmek israfının önlenmesine yönelik bir proje yaptıklarını ifade eden ?zdemir, dünyanın ?eşitli coğrafyalarında yaşayan ve kıtlık nedeniyle yaşamları tehlike altında olan milyonlarca insanı düşünerek projenin adını "Bir Lokma Ekmek İ?in" olarak belirlediklerini, ayrıca bu isimle bir internet sitesini hayata ge?irdiklerini söyledi.
"HER G?N 12 MİLYON EKMEK Ç?PE ATILIYOR"
Türkiye'nin de küresel ısınmanın tehdit ettiği ülkeler arasında yer aldığını hatırlatan ?zdemir, şunları söyledi:
"Yaşanacak kuraklık, su kaynaklarını doğrudan tehdit ettiği gibi, tahıl üretimini de etkilemektedir. Bu yüzden özellikle ekmek tüketimi ?ok önemli. Ankara Ticaret Odası'nın raporlarına göre, ülkemizde her gün 120 milyon ekmek tüketiliyor. Ve her gün 12 milyon ekmek ?öpe atılıyor. Yapılan araştırmalar, gelir seviyesi yüksek ailelerde tüketiminin azaldığını ancak israfın arttığını gösteriyor. ?lkemizde bir yılda toplam 44 milyar adet ekmek üretiliyor ve üretilen ekmeğin yüzde 10'u ?öpe atılıyor. Bu da yılda 4 milyar ekmeğin ?öpe gittiği anlamına geliyor. Bir yılda 1,3 milyar YTL'nin üzerinde ekonomik kayıp demek."
"BAYATLAYAN EKMEK TERCİH EDİLMİYOR"
Ekmek israfının büyük bir kısmının topluca yemek yenilen yerlerden kaynaklandığını bildiren ?zdemir, evlerdeki israfın en önemli sebebinin ise, bayatlayan ekmeğin tercih edilmemesi olduğunu ifade etti.
?zellikle el ile koparılarak par?alanan ekmeklerin, hoş olmayan görüntüsü nedeniyle daha kolay ?öpe atıldığına dikkati ?eken ?zdemir, şöyle devam etti:
"Ekmek israfının önlenebilmesi i?in, ekmeklerin düşük gramajda üretilmesi, evlerde ekmeklerin dilimlenerek tüketilmesinin alışkanlık haline getirilmesi, artan ekmeklerin poşetlenerek saklanması, kısa süre i?inde tüketilmeyecekse poşetlenip buzdolabında saklanması, bayatlayan ekmeklerle bir?ok lezzetli yemeğin yapılabileceğinin herkes?e bilinmesi, bu konuda halkın ve işletmelerin bilgilendirilmesi, turizm meslek liseleri, kız meslek liseleri ile aş?ılık meslek liselerinin ders i?eriklerine bayat ekmek kullanılarak yapılan tariflerin eklenmesi ve kitle iletişim ara?ları vasıtasıyla halkın dikkatinin konuya yöneltilmesi gibi önlemler alınabilir."
PROJEMİZ T?RKİYE GENELİNDE YARIŞMAYA HAK KAZANDI
Proje kapsamında bayat ekmekler kullanılarak yapılan yemek tariflerini derlediklerini belirten ?zdemir, "?ğrencilerimizle birlikte 30 tane yemek ve tatlı tarifi belirledik. Bu tarifleri öğrencilerimizle birlikte uyguladık. Tarifleri, hazırladığımız internet sitesine koyduk. Ve vatandaşlardan da bayat ekmekle yapılan tarifleri bekliyoruz" diye konuştu.
Projeyle MEB Proje Tabanlı Beceri Yarışmasına katıldıklarını belirten ?zdemir, "Biz 5. Bölgede Turizm Hizmetleri alanında 6 il arasında birinci olduk. Projemiz Türkiye genelinde yarışmaya hak kazandı" dedi.