Kepekli ekmekler kilo kontrolünde ve insan sağlığında pek çok yararı bulunmaktadır. Sağlığına dikkat eden herkesin kepek ekmeği tüketmesi gerekir. Özellikle yüksek kilo ve diyabet gibi rahatsızlıklara sahip bireylerin dışında herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişilerin de kepek ekmeği tüketmesi önerilmektedir. Peki, kepekli ekmeğin faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte kepekli ekmek tüketmenin yararları.
Türkiye'de artizan ekmeklerin yükselişte olduğu bir dönemden geçiyoruz. Özel fırınlarda satılanlar, evde yapılanlar, sosyal medyada paylaşılan görselleriyle aklımızı başımızdan alanlar derken, ekmek bir yaşam biçimine dönüştü adeta. Hele bir de üzeri oya gibi işlenmiş ekmekler var ki onları kesip de yemeye kıyamıyor insan. Peki ekmeğin üzerini çizme işleminin sadece dekortatif olduğunu mu sanıyorsunuz? İşte bu işlemin amacı ve faydaları...
#Ekmek YapımıSiyah sarımsak mutfaklarımızda çok fazla kullanılan bir ürün olmasa da saça ve vücuda faydalarıyla bilinir. Ancak evinizde siyah sarımsağı kahvaltıdan yemeğe, salatadan atıştırmalıklara pek çok şeyde kullanabilirsiniz. Peki, siyah sarımsak nasıl, hangi yemeklerde kullanılır? İşte, siyah sarımsaklı tarifler...
#Siyah SarımsakDr. Jennifer Gunter hepimizin hafızalarına kazınan 'günde en az 8 bardak su içme' kuralına meydan okuyor ve bunun sadece tıbbi bir şehir efsanesi olduğunu söylüyor. "Böbrekleriniz size ne kadar su içmeniz gerektiğini söyler, böyle bir bilimsel kural yok" diyerek ezberleri bozan Dr. Jennifer Gunter gerçekten haklı mı? Üç uzmanla konuştuk
#SağlıkŞef mutfaklarının aranan malzemelerinden malt unu ya da diğer adıyla arpa unu ekmeğin yanı sıra tatlı ve diğer hamur işi tariflerinde de özellikle son günlerde kullanılmaya başlandı. Yüksek proteinli olan malt unu ekmek yapımının yanında diğer unlarla karıştırılarak da kullanılıyor. Peki malt unu nedir, nerelerde, nasıl kullanılır? İşte malt unut faydaları ve özellikleri...
#Malt UnuÜlkemiz iklimi birçok bitkiyi yetiştirmek için müsaittir. Bu bitkilerden bir tanesi de çavdardır. Çavdar en çok tercih edilen bitkilerden bir tanesidir. Özellikle çavdar ile birlikte yapılan ekmekler sofraların vazgeçilmezi haline gelmiştir. Çavdarın tam olarak ne olduğunu merak edenler ise bir araştırma içerisine girmektedirler. Çavdar insan sağlığına faydası olan bir bitkidir. Peki, çavdar nedir? Çavdar ne işe yarar? Çavdar nerede ve hangi ilde yetişir? Çavdar ekmeğinin beyaz ekmeğe göre faydaları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#ÇavdarMutfaklarda en çok kullanılan ürünlerden biri de irmiktir. İrmiğin ne olduğu merak edilirken, faydalarının neler olduğu merak ediliyor. Buğday türünden yapılan irmikle çeşitli yemekler ve tatlılar yapılabiliyor. İrmik nedir, nasıl yapılır, neden yapılır, faydaları nelerdir, irmik zayıflatır mı gibi soruların yanıtlarını derledik.
Darı kelimesi eski Türkçede geçmektedir. Eski Türkçede tarı fiiline lg eki getirilerek türetilmiştir. Bu şekilde günümüzdeki Türkçe dilinde darı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Eski Türkçede yer alan tarı ise ekin ekmek ve tohum saçmak anlamlarına gelmektedir. Darı bitki dünyasında geçen buğday familyasındaki bir üründür. Sizler için darı nedir, nerede satılır, darı ne zaman ekilir ve nerede yetişir detayları ile derledik.
#Darı Nedir Nerede Satılır?Mersin'in Mezitli ilçesinde yaşayan Şebnem Söğüt (48), 5,5 yıl önce sindirim problemi yaşayan 7 yaşındaki kızı Deniz için çavdar unundan ekşi mayayla ekmek üretmeye başladı. Sögüt, çevresindekilerin beğenmesi üzerine üretici pazarında satmaya başladığı ekmeklerini, fırın açıp gelir kapısına dönüştürdü
#MersinKaradeniz'de artan bal tüketimine karşı uzmanlar ve bal üreticileri, 'orman gülü' bitkisinden üretilen 'deli bal'ın ölçüsüz tüketiminin, zehirlenme ve ölümlere neden olabileceğine dikkat çekerek, uyarıda bulundu. Soğuk algınlığının yanı sıra tansiyon düşürmede de etkili olan 'deli bal'ın, günde en fazla 1 çay kaşığı ölçüsünde tüketilmesi öneriliyor.
#TrabzonKaradeniz'de artan bal tüketimine karşı uzmanlar ve bal üreticileri, 'orman gülü' bitkisinden üretilen 'deli bal'ın ölçüsüz tüketiminin, zehirlenme ve ölümlere neden olabileceğine dikkat çekerek, uyarıda bulundu. Soğuk algınlığının yanı sıra tansiyon düşürmede de etkili olan 'deli bal'ın, günde en fazla 1 çay kaşığı ölçüsünde tüketilmesi öneriliyor.
#TrabzonTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Gıdanı koru, sofrana sahip çık" kampanyasını tanıttı. Pakdemirli tanıtım sonrasında Demirören Haber Ajansı’nın sorularını yanıtladı. Koronavirüs döneminde gıdanın öneminin arttığına dikkat çeken Bakan Pakdemirli, kış mevsiminin gelmesiyle ilginin arttığı kış çayları konusunda ise, "Aslında almış olduğunuz birçok kuru gıda ürününde 2 seneye varan raf ömrü var. Bunları da doğru planlayıp, programlarsanız her biri tüketilebilir" dedi.
#Bitki Çayları Nasıl SaklanırBal sirkesi, balın bir süre bekletilerek fermente edilmesiyle elde edilen bir tür sirkedir. Olgunlaşması için biraz sabır gerekse de yapılışı çok kolaydır. Sağlığa çok sayıda faydası olan bal sirkesini siz de evinizde yapmak isterseniz içeriğimizdeki ipuçlarını izlemeniz yeterli. İşte evde bal sirkesi yapımının tarifi…
#Bal Sirkesi Nasıl YapılırHer insanın bağırsaklarında ortalama olarak 1,5 kilo bakteri bulunuyor. Beslenme uzmanı Elvan Odabaşı bağışıklık sistemini destekleyen bu faydalı dost bakterilerin ilk olarak doğum anında ve normal doğum ile bebeğin, annenin vücudundan yutması ile vücuda alındığını belirtti.
#BebekGeleneksel sofralarımızın enerji kaynağı olan ekmek, gündemde olan besinlerden biridir. Ekmek tüketip tüketmeme konusunda ciddi bir bilgi karmaşası bulunmaktadır. Bu konuyla ilgili birçok soruyla da her gün karşılaşmaktayım. Ekmeği yemeyelim mi? Ekmek yersem, zehir mi yemiş olacağım? Ama burada sorulması gereken soru, bu değildir. Asıl soru ‘Hangi ekmeği tüketmeliyim’ sorusu olmalıdır. Yani; doğru tahılı seçip, doğru ekmeği yemeliyiz.
#Ekmek TüketimiBilgi kirliliği yeni bin yılın en mühim sorunlarından biri. Özellikle “sosyal medya” meselesi devreye girdikten sonra bu kirliliğin boyutu daha da büyüdü. Eski yanlışlara yenileri eklendi. Bazıları ise adeta birer “ŞEHİR EFSANESİ” haline geldi. İşte ilk 10 örnek...
#Osman Müftüoğlu