Güncelleme Tarihi:
Karbonhidrat ve protein kaynağı olan ekmek, özellikle tahıla dayalı bir beslenmenin yaygın olduğu ülkemizde, beslenme açısından büyük öneme sahiptir.
Kepekli unda mevcut olan B kompleksi vitaminleri, E vitamini, biotin, folik asit, krom, demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, çinko, mangan, kobalt, molibden ve selenyum gibi önemli vitamin ve mineraller beyaz unda yoktur.
B grubu vitaminlerin yetersizliği sonucu başta ciltte olmak üzere bir takım sistemik yakınmalar ortaya çıkmaktadır.
B12 yetersizliğinde; halsizlik, hafıza ile ilgili yakınmalar, pernisiyöz anemi ve sinir sistemi rahatsızlıkları oluşabilmektedir.
Özellikle beslenme alışkanlığının büyük bir kısmını ekmeğin oluşturduğu toplumumuzda, tam tahıllı ekmekleri tercih ederek vitamin ve mineral artışına katkıda bulunabiliriz veya kayıplarını en aza indirebiliriz.